Massa inspiration @ miljötinget

Vi har faktiskt fått en hel del inspiration som vi kan använda för att förbättra bloggen senare. Har varit på en föreläsning om att förverkliga sina drömmar till exempel. 

Men nu ska vi käka lite middag, hörs!

/Ljusdalsryttarna 

Ponnyn låg inte precis på plus..

Idag när jag skulle ta in Jagge och rida en sväng ville han inte följa med mig in. Han rusade omkring med sin hagkompis istället för att komma till mig. Jag försökte prata med hagkompisen Zack så Jagge kanske skulle bli lite intresserad, men icke. Mamma fick komma och hjälpa till, så fick vi först ta ut Zack ur hagen, då gick Jagge med på att bli fångad också, tokponny. 
 
Han var i alla fall snäll på uteritten vi tog idag, det var kanske tur för honom det, haha. 
 
 Imorgon åker jag iväg på Miljötinget och jag kommer hem på söndag kväll, Jossan ska också med dit. Vi ska försöka fixa uppdateringen trots det, men om det blir lite sådär här så vet ni varför. 
Jag ska alltså vara utan ponnyskrutten i tre dagar, men han blir nog omhändertagen bra av mamma.
 
 
 /Stina
 
 
 
 
 
 
 

Dressyrlektion ikväll

Jag och Jagge ska rida med på en dressyrlektion ikväll vid ca 19.40. Jag har laddat upp med att sova lite middag, hehe. 

Igår red jag dressyr på egen hand, och Jagge var mjuk och fin, väldigt bra "grundkänsla" redan från början, och ganska bra skolor gjorde vi. 

/Stina 




Full fart i eftermiddagssolen

Ja vi tog en runda i skogen i eftermiddag, jag och Jaggis. Eftermiddagssolen lyste röd mellan träden på sina ställen och luften var så uppfriskande. 
Jagge var pigg och glad, fort ska det gå hälsar han. 

Nu är jag påväg tillbaka till stallet för att pyssla och städa lite i skåpet, och kolla på Jossan som ska rida lektion med Diskett.

/Stina




När tekniken inte är med en

Hade faktiskt tänkt ägna dagen åt att göra klart bilder till bloggen. Samt att skriva ihop en del inlägg då jag har massor att göra den här veckan och ändå vill att ni ska få bästa möjliga uppdatering. 
Men igår råkade jag olyckligtvis stänga ner min webbläsare av misstag och nu vägrar den fungera som den ska... 
Har både startat om datorn och om installerat webbläsaren flertalet gånger, men inget händer. 

Så tänkte att jag iallafall kan skriva ut mina planer för veckan här. Vissa är hästrelaterade och vissa inte.

Måndag (idag)
Först och främst så hade jag en körlektion tidigare (längtar tills jag slipper dom).

Sen nu på eftermiddagen/kvällen ska jag åka med Diskett till ridhuset och rida lektion på henne. Det ska bli riktigt spännande att se hur det fungerar! 

Tisdag
Halkbana nästan hela dagen, åker relativt tidigt och kommer hem vid 5 eller nått. Sen på kvällen kommer Hanna och Stina hit och sover över. 

Onsdag
Åker till Delsbo i skaplig tid och hälsar på Nelson. Därefter så åker jag till Nora och fotograferar henne och ponnysarna.  Ska även sova över hos henne. 

Torsdag
Följer med Nora när hon ska tävla Patch i Sundsvall (första dagen på inomhus sm). Hon hoppar LC och LB, så självklart ska jag fota henne då med. Får se om jag har ork och lust att gå ut på spöknatta en stund efter. 

Fredag
Återigen blir det att gå upp tidigt. Fast denna gång för att åka till Gävle på miljötinget. Stannar där till söndag och kommer förmodligen vara helt slut då det inte kommer bli mycket sömn gissar jag. 

Lördag
Miljötinget 

Söndag
Hemresa från miljötinget. Det är även km i dressyr på ridskolan men kan tyvärr inte vara med detta år. Trots att jag sett framemot det typ sen förra året... 

/Jossan 

Först var jag dålig, sen blev det bra!

Idag var det hoppträning, och jag valde att rida med hackamore. Jag har inte hoppat på det på länge, har överlag inte hoppat så mycket på sistone. 

Ska jag ta träningen i stora drag så red jag dåligt i början, för att jag inte får igenom Jagge lika lätt på hacket som med bett, och det blir som känt inte så bra när man rider dåligt, hehe. Red över bommar och som sen blev en serie med  cavalettibommar och en oxar, Jagge var lite tittig och ville inte hoppa den första gången, (han har trots allt bara hoppat typ 3 gånger på två månader) sedan blev det iaf bättre, när vi bytte övning slutade jag hålla i honom så mycket så fick han rulla på själv. Då blev det betydligt bättre och Jagge gjorde riktigt fina språng. 
Vi avslutade med att hoppa en serie där cavalettibommarna tidigare varit, med upphöjda bommar, markbommar och ett räcke och en oxer. Jagge hoppade så rakt och fint där, hindren låg på ca 110 cm sista gångerna. 

Jossan fotade oxå så bilder kommer kan jag lova!

/Stina



Mot stallet!

Nu ska jag åka till stallet en sväng och fota lite hoppträning. Egentligen skulle jag fotat Nora och hennes nya ponny Patch och Twist då såklart. Men det blev lite ändrade planer vilket inte gjorde så mycket eftersom det ändå inte var bra fotoväder hos Nora.

Som det ser ut nu tar vi fotograferingen på onsdag istället och det är jag riktigt taggad på. Porträttfotografering är egentligen så mycket roligare än tävlingsforografering tycker jag. Är så glad att mina fina vänner vill ställa upp som modeller så jag får göra det som är roligast!

Hörs med lite bilder när jag kommer hem från stallet!
( Bild på Diskett från förra gången jag var där och red)

/Jossan

New in från Stockholm!

Köpte två grimmor på hööks för ca 100:-. Båda var såklart rosa, den ena var utan ludd och den andra med. Egentligen är det bäst att ha med ludd eftersom han har skav. Men då mina två grimmor som jag köpte sist hade ludd och dom fick han inte ha kvar länge alls. Båda var nästan nya när dom försvann spårlöst från stallet. Så valde jag att köpa en utan ludd men som ändå är mjuk så får jag hoppas att han får ha kvar den längre. 

Idag var föresten första gången jag var i stallet sen i måndags med tanke på skolresan. Hade hoppträning och det gick väl helt okej, han var lite omotiverad (som ofta) men han kan bli lite extra så här års.. Andra rundan var iaf bättre än första och det känns bra att vi inte ska tävla nått mer i år.



/Jossan

Ett travpass i ridhuset & en hemsk skylt i skogen

Idag blev det ett travpass i ridhuset, lösgjorde mycket i sidorna och red skolor, Jagge var ganska fin, han var ganska låg och mjuk redan när jag kortade tyglarna efter framskrittningen. 

Efter att vi ridit en sväng i ridhuset skulle vi ta en vända i skogen. Där var det en plastskylt som vi gått förbi förr men idag var den till hälften nere på backen, då var den farligare än någonsin. Första gången vi gick förbi var det bara lite problem, men sedan skulle jag gå några gånger till så Jagge skulle förstå att det var lugnt att gå förbi. Då blev han sur på mig, vägrade svänga höger och stod still och vägrade gå, efter att jag varit lite envis gick han i alla fall snällt förbi många gånger, från alla håll.

/Stina




Stockholm

Ber om ursäkt för att jag inte har bloggat så mycket. Men det beror på att jag är (och har varit sedan tidigt i onsdags) i Stockholm med klassen. Vi har haft det (och kommer att ha det) jättekul. Men det är ju inte speciellt häst realterat denna gång tyvärr så därför har jag inte mycket att skriva här. 

Ska iallafall försöka skriva lite inlägg på bussen hem.


(Bild från buttricks) 

/Jossan

Vad gillar ni läsare för hästar?

Jag antar att många av er håller på med hästar. 
Har ni egna hästar eller rider ni på ridskola kanske? 
Jag vill jättegärna veta vad ni läsare gör med hästar, och vad ni tycker om för typ av hästar!

Skriv så tangenterna glöder!

/Stina

Min favorithäst, alla dagar i veckan såklart.


Dressyrträning ikväll

Klockan 18.00 är det dressyrträning, det ska bli så himla kul som vanligt, är så roligt att träna hela tiden nu, framsteg och utveckling är på väg, och händer i och för sig hela tiden.

Håller ni inte med om att Jagge är väldigt fin?


Kunde inte välja en bild så ni får se två haha!

/Stina



Wanties från Ps!

Just nu har jag funderingar på att köpa ett pannband från Ps of sweden som jag kan ha Ps tränset på tävlingar och ibland till vardags då jag tycker att orginalpannbandet som följde med är ganska tråkigt. Som det ser ut så kommer jag vänta med att köpa det tills vi ska till SIHS, för då brukar det ofta vara bra erbjudanden, plus att man slipper betala frakt såklart. Dessa 4 nedan är nog mina favoriter såhär långt. 

Vilket tror ni läsare skulle passa Eddie bäst?
 /Jossan

Ridit ut

Vi fick sluta vid 11 idag, tack för det skolan! Då hann jag rida och fixa stallet och nu sitter jag hemma med gott om tid innan jag ska på körskolan. Jagge och jag tog en tur i skogen på elljusspåret idag, han är så pigg nu alltså. Vi gjorde en del galoppombyten och det gjorde att Jagge blev väldigt mjuk och rörlig. 

Detta blir nog dagens enda inlägg från mig för att jag ska spendera hela min kväll på körskolan!

/Stina



Gårdagens ridpass på Diskett

Igår slutade jag skolan vid halv 11 så då passade jag på att åka hem och åka till Diskett och rida. Det är lite svårt att träna nått bra hos henne just nu eftersom det är mest gräs och det kan vara både halt och hårt i marken. Red lite nere vid campingen och försökte träna lite galoppfattningar. Hon var pigg och lite svår att styra ibland men det blir bättre när hon fått springa ur sig lite och blir lite tröttare.

Det syns ju inte på bilderna hur pigg hon var dock, men jag har lite filmer som jag funderar på att lägga ut också...

 
 
/Jossan

En insikt

Idag när jag red dressyr på Jagge tänkte jag att jag skulle försöka rida lite mer som jag gör när jag rider fram innan en tävlingsstart. Då tänker åtminstone jag en hel del på min egen ridning och jag vill verkligen hitta en bra känsla.
Detta tillsammans gör att jag rider ganska prydligt då, men ändå ser till att det händer något så den där bra känslan infinner sig. När jag sitter och tränar ensam blir det lätt att jag fipplar och trixar för mycket med armar och ben och händer och allt möjligt, vilket gärna gör Jagge provocerad och lite arg. Då blir det liksom inte så bra, då motarbetar vi varann tills jag börjar rida ordentligt igen. När jag tänkte framridningstänk då, som jag gjorde idag, då blev det inte så mycket missförstånd och provokation alls, det kändes i alla fall som att det var min ridning som gjorde att vi hade lite mer koll på grejerna tidigt i passet idag. Känslan blev bra och Jagge var väldigt pigg, lite väl på bitvis, men det är mest roligt tycker jag.
 
På torsdag är det dags för träning igen!
 
/Stina
 
Fyra bilder från i söndags, fina, fina killen!
 
 

Vila i frid

För någon vecka sedan beslutade ridskolan att ta bort ridskolehästen Je Taíme, eller Thuresom han kallades. Jag vet inte precis vad det var, men han hade varit sjuk en tid och i perioder kissade han blod osv. Såklart väldigt tråkigt när man måste ta bort hästar, men han har det garanterat bra nu när han slipper lida. Thure är redan saknad på ridskolan, det kan jag lova.
 
I söndags fick ridskolan ta farväl av ytterligare en häst, Sackum Simsekeller ja, Zacke.Han har varit på ridskolan i många år, han var där ett bra tag före min tid där, och jag började rida på ridskolan för 10 år sedan. Kan tänka mig att Zacke kommer bli saknad av många. Han har varit ridskolans fina gamla farbror som oftast har en räv bakom örat, typ. Zacke fick tyvärr kolik i söndags morse och det var svårt att göra något, så det var då dags för honom att somna in.
 
/Ljusdalsryttarna, skrivet av Stina
 

Timrå Hästsportförening

 
 
Tävlingen i söndags ordnades av Timrå hästsportförening, på Timrå ridstadion.
 
Anläggningen var jättefin och framför allt stor, mycket större än de flesta andra anläggningar häromkring, i alla fall de vi har sett. De hade dubbla ridhus som satt ihop med typ en gång, en stor utebana samt gräsbana tror jag. De  verkade även ha någon form av galoppbana. De hade en stor entrébyggnad som satt ihop med ridhusen, och de hade ett stort gäststall med många boxar. Parkeringen var också stor, praktiskt.
 
Det var riktigt kul att vara på en så fin anläggning och tävla, förhoppningsvis kan vi starta någon tävling där nästa år också, haha.
 
/Stina
 
 

Dagens lektion


Tyckte Bamber skötte sig fint för det mesta men idag var han lite pigg och lite istadig som han kan bli. Men efter uppvärmningen var han fin resten av lektionen. Vi tränade på att rida i en timglasform och flytta skänkelvikningar och lägga volter i mitten och i hörnen. Först i skritt och sedan i trav, i skritten var han super duktigt och det märks jättestor utveckling sen förra året. I traven däremot så tyckte han det blev lite jobbigt och lyssnade inte riktigt åt sidan. Men han är ju inte så utbildad och ganska ung så det märks ju att det blir bättre och bättre ju mer styrka han får i kroppen.

/Jossan

Lugn måndag

Tyckte verkligen att Jagge förtjänade en lugn dag idag, så vi tog en skritt-tur barbacka i skogen med hackamore. Jagge var pigg och glad, vet inte riktigt hur han kan ladda batterierna så snabbt, haha.
 
Imorgon tror jag det blir ett dressyrpass för oss efter att jag slutat skolan vid 16.10.
 
Uppdateringen blir på topp från min sida från och med imorgon, ordentliga inlägg kommer levereras.
 
/Stina
 
En bild från förra hösten, fina ponny!

 

Helgen!

Lördags
Åkte till stallet vid tretiden för att borsta och fixa Eddie till ponnyridningen vi skulle ha på IP på kvällen. När klockan var ca 20/15 min i 4 så var det dags att lasta. Tyvärr funkade det inte bra med Eddie, han har faktiskt inte krånglat alls när vi åkt på tävling på hela året. Men självklart skulle det krångla denna gång. Skulle inte precis säga att han är svår att lasta nu när vi vet hur man gör och gör lika varje gång. Denna gång blev det dock inte som han var van då det bara var jag där som vet vilka knep vi brukar använda oss av. Hästar är ju trots allt vanedjur och han föredrar att ha det som det brukar va. (Sist vi lasta när vi åkte hem från en tävling gick han rakt in utan nått problem). 

Förra året var i princip en mardröm när det gäller ponnyridning då det var väldigt hög ljudnivå och dessutom i mörker som gjorde att hästarna blev väldigt spända och det är inte kul att låta små barn som ofta inte har nån ridvana alls rida på dom i det läget. Thor var faktiskt så spänd att vi inte vågade låta någon rida på honom om jag minns rätt. 

På själva ponnyridningen iår var Eddie  ganska lugn och stod och åt lite gräs. Vilket var väldigt skönt eftersom Thor blev spänd även denna gång. Nu var det dock lindrigt så vi kunde ändå använda han. 
Transporten/lastningen hem gick något bättre men inte bra, så jag hoppas att Eddie inte fick allt för dåliga erfarenheter ifall vi ska ut och åka nått mer...

Så det var ju skönt att det gick bättre denna gång. Dock var det lite tråkigt att det kom så lite barn när vi ändå engagerat oss och åkt dit, men så är det ibland. Det var en träningsmatch i bandyn också så det var ganska lite folk där överlag.



Söndag
Idag följde jag med Stina när hon skulle tävla i Timrå. Både Stina och Jagge skötte sig riktigt bra! Så kul att se vilken fin utveckling dom har gjort! (och än är dom inte klara). Som vanligt var det min uppgift att fotografera. Men då vi kom hem ganska sent så har jag inte hunnit ta tag i redigeringen av bilderna än. Självklart kommer dom dock att komma upp här sen precis som Stina skrev i sitt inlägg. 

Fick även en väldigt tråkig nyhet när vi var på tävlingen, men mer om det en annan dag.... 

/Jossan

Resultat från dagen

Ja nu tänkte jag ta att berätta hur det gick idag på dressyren i Timrå, jag red LA:1 & LA:P1.
 
LA:1- I denna klass gick det rätt bra, jag red effektivt och bra idag och red fram honom mellan hand och skänkel redan efter jag värmt honom på framridningen. Tidigare har jag varit lite seg och inte hållit ihop tillräckligt på framridningen, framförallt inte första tiden av framridningen. Men idag var det som sagt bättre av mig, yes! Red kanske lite väl mycket framåt där bitvis, men det är inte relevant, haha. När vi kom in på banan blev Jagge spänd som han alltid blir, men man behöver inte övertala honom att gå bredvid staketen och domaren nu för tiden. Överlag var det ett bra program tycker jag, klart det märks att Jagge är spänd, främst på takten i traven, men det
kan ju inte bli bättre om vi inte tränar på att tävla heller. Slutade i alla fall på 64.342%och jag är nöjd med ritten. Hade mellan 6 och 7 poäng hela ritten igenom.
 
LA:P1- Jag är nöjd med även denna ritt, skolorna kan bli bättre men vi höll oss på mattan och Jagge var mer avslappnad än i första klassen, dock drar de ju ner en del allmänt att vi förlorar lite takt i traven pga. att han spänner sig. Vi tränar vidare på det så kan han nog slappna av tids nog. Slutade på 61.711%här.
 
Bilder från dagen kommer!
 
God natt!
 
/Stina

Tävlingsdag

Vi är ute och promenerar hemma, åker strax före 11.


/Stina


Påväg till dressyrträningen!

Snart framme, hoppas och tror att det blir en bra träning inför morgondagen!


/Stina

Välkomnar två nya hästar!

Idag åkte jag som vanligt till stallet på morgonen för att rida lektion. Fick Bamber och det gick super, hittade tillomed galoppen lite! 

Men nu till det roliga med dagen. Igår kväll kom det två nya hästar till ridskolan. Det är ju alltid lika spännande varje gång, haha. Det känns skönt att dom äntligen hittat nya hästar som förhoppningsvis funkar bra i verksamheten (men det kan man ju aldrig veta såhär tidigt). Eftersom Catja nyligen fick flytta och bli pensionär. Sen några veckor senare var det dags att Thure fick vandra vidare till trapalanda. 

Detta har såklart varit ganska tungt hästmässigt för ridskolan, plus att Zacke är halt och det innebär ju att dom som väl håller sig friska får gå mycket mer. Det var även ganska jobbigt för mig även om jag inte var så väldigt fäst vid just dessa två så var det dom enda stora hästarna jag faktiskt gillade och kunde tänka mig att rida....

Men ja åter till dom nya hästarna. Tänkte visa lite bilder jag tog idag samt skriva lite info om dom. Vet ju inte så mycket än men kan skriva det jag vet.




Först ut är, Capten Vll, eller Kalle som han kommer att kallas. Han är 5 år gammal (född 2010) och ska tydligen vara supersnäll att rida. Vi får väl se det, men riktigt fin att titta på är han iallafall.




Den andra hästen heter Lukas, men han brukar tydligen kallas för Bamse. Haha vart är logiken i det liksom?! Han är lite mindre än Kalle och riktigt söt.




Avslutar inlägget med två bilder på dom tillsammans. Än så länge går dom inte med resten av lektionshästarna eftersom dom är så nya. Dessutom finns det order om att man inte ska gå in till dom = lämna dom ifred. (Om nån från ridskolan skulle läsa detta, så ni vet) 

/Jossan 

Mysdag idag

Idag ska Jaguaren vila, vi kanske gå på en liten promenad men jag ska inte rida i alla fall. Jag ska såklart pyssla, putsa & pussa på Jagge samt mocka, fixa vatten & mat. Jag åker till stallet direkt efter skolan om knappt en timme.
 
Imorgon ska vi iväg på dressyrträning klockan 17.00 och på söndag är det äntligen tävling igen, sååå kul!!
 
Jag är förresten såå glad att det är fredag, välbehövligt och skönt med helg! 
 
/Stina
 
 
 
 
 
 

Irriterad...



Upptäckte detta i måndags och ja jag är inte glad över det precis...

/Jossan 

Skimmelskäckar

Tänkte passa på att skriva något som nog inte många här har märkt kanske. Jag har faktiskt en liten svaghet för hästar som är skimmelskäckar. Detta är en ganska ovanlig färg skulle jag gissa. Även om det är svårt att se eftersom hästar som ser ut som vanliga avblekta skimmlar ändå kan vara skäck. Trots att det är en ovanlig färg har jag "turen" att få se tre stycken ganska regelbundet.

Den första är då, Eddie såklart! Han har faktiskt fläckar där under pälsen som syns när han blir blöt eller är klippt. Såhär såg han dock ut för massor av år sedan (tror det är runt 2007). Även om jag såklart gillar honom fast han är vit nu (det är ju egentligen inte färgen som spelar nån roll), så hade det varit lite roligare om han haft kvar fläckarna nu.

Bilden här nedanför är från 2013 men han bleks inte mer nu så han ser fortfarande ut såhär. (För dom som undrar så NEJ han stod inte lös när vi fotade utan jag har redigerat bort grimskaftet)
 

Nummer två är då Carino som jag nämnde i söndags. Han står vanligtvis där Diskett bor och jag har även fått rida honom. Riktigt mysig är han, typ den enda storhäst jag gillar. Han är lite som Eddie fast över ponnymått (inte så mycket över).

Sista hästen är också den en ponny. En c ponny som jag brukar se på tävling faktiskt. Den heter Munsboro Jacko och tävlas av en som heter Ellen. När man står och fotograferar i flera timmar vid en tävlingsbana är det nämligen så att man får lite ny motivation när det kommer in en häst som är lite annorlunda, tex har en speciell färg, hoppar extra fint eller egentligen kan det vara lite vad som helst men som gör att dom sticker ut. Detta är definitivt en sån ponny.

 
(Kopiera/spara inte bilderna utan min tillåtelse)


/Jossan




Håltimme sista lektionen

Jag är ju såklart i stallet!

/Stina



I helgen är det dags för årets sista tävling!

På söndag styr vi mot Timrå för att starta årets sista tävling. Jag och Jagge startar LA:1 & LA:P1, är så taggad. Jag ska leverera bra och fokuserad ridning. Ska bli otroligt kul och jag har hört att Timrå har en fin anläggning, själv har jag aldrig varit där. Jag siktar på att rida likadant som jag gjorde i framförallt andra klassen på förra tävlingen, gör jag det ska det nog bli bra.
 
Efter helgens tävling är det inte någon mer tävling i år, lite tråkigt men jag är taggad på att träna hårt i vinter och kunna komma ut på tävlingar starkare än någonsin nästa år. Jagges ska byggas upp och stärkas ytterligare i vinter, och förhoppningsvis kan vi höja vår nivå på allt vi gör. Om allt går som det ska borde vi kunna gå upp ett snäpp och rida FEI-programmen nästa år.
 
Tre bilder från förra träningen!
 
 
/Stina
 
 
 

Skogen är magisk & ponnyn lika så

Alltså ridturen imorse var helt otroligt mysig och det var hur fint ute som helst, runt en minusgrad och alldeles soligt och uppfriskande med alla färgglada löv. Så kan det bara vara en höstmorgon alltsåå. 

Jag red bara lite kravlöst i alla gångarter, en riktig mystur alltså!
Efter jag hade ridit och fixat gick jag i skolan ett tag, och efter det åkte jag till stallet igen och ryktade, pysslade och gosade med Jagge.
 


 
/Stina
 
 

Godmorgon!

Nu är det dags för mig att kliva upp och dra på mig ridbyxorna. Mot stallet!

Hoppas ni får en toppenbra tisdag!




Ojoj vad inaktiv

Usch vad jag uppdaterar dåligt.. Fy för mig.. Men det glöms bort och så vidare, jobbar på det. 

Idag red jag dressyr, grunden var dålig att stå på då jag red dåligt för jag var lite trött och sådär. Men red igenom LA:P1 två gånger ändå, och Jagge gör ju det han ska, även om det blir sämre när passet i grund och botten grundades på dålig ridning. Andra gången gick det bäst att rida programmet, och då var det inga större misstag, det blir ju bättre om jag har honom mer mjuk mellan hand och skänkel innan jag rider programmet men det är ju självklart. Jagge gör så gott han kan med en potatissäck på ryggen kan man väl säga, haha.

Imorgon har jag håltimme till 10.25 så då åker jag till stallet till 7.20 ungefär och rider ut en sväng innan skolan, mysig start  tisdagen hoppas jag!

/Stina

Bild från nån dag tillbaka i tiden!



Sneekpeak på dagens höstbilder

Idag var jag väldigt sugen på att fota lite mer "privatfotografering" eftersom vädret var på topp. Det visade sig att Fillan och Emma skulle rida där fillan har hästen och där är det jättefint så jag tänkte varför inte? Tog med kameran och passade på att övningsköra dit. Här tänkte jag nu visa några av dagens bilder, eftersom jag inte hunnit fixa alla. Det är mycket möjligt att jag kommer visa fler bilder här, men annars kommer det gå att hitta alla på min fotofacebook så småningom.


Fillan rider Max på dom översta bilderna och på sista bilden sitter hon på Mak.  Emma rider på en islandshäst som heter Krummi. På näst sista bilden ser ni dock Carino som har samma ägare som Diskett men han har flyttat tillfälligt dit nu ochc han står där på träning tillsvidare. Sista bilderna blev det lite mörkt så dom är inte lika bra kvalité tyvärr.

/Jossan
 
 

Klubbmästerskapet i hoppning 2015



60 cm - förklass
På framhoppningen var han riktigt duktig och det gick bra att få fram honom för skänkeln. Gjorde lite fattningar och tog hindren ett par gånger, ville inte att energin skulle ta slut och 60 är lixom ingen höjd som vi behöver nöta på heller då det är ganska lågt egentligen. Väl inne på banan var han riktigt fin och hade en superbra känsla, trots det konstiga banan. Vi kom till sista i grunden där han av nån anledning stannade, vet inte varför egentligen men kände att det inte spelade så storroll, la en volt och kom igen och då hoppade han. Målet med denna klass var ändå att bara få visa han banan och hindren. Hade innan bestämt att jag skulle starta som 3a i denna klass så jag skulle hinna ut och ta ett par språng på 70.

70cm - KM
Tog oxern två gånger och räcket en-två gånger tror jag. Återigen kände jag att det inte var nån ide att ta onödigt många språng. Men ville ändå känna på höjden lite. Gick in på banan som första start på den höjden och kände verkligen att det skulle bli så bra och äntligen skulle det vara "vårat" km (både 2013 och 2014 har vi också fått ett stopp i grunden). Till att börja med fick jag vänta ganska länge på min startsingnal då dom skulle höja banan och så. Försökte få Eddie att inte somna till så som han kan göra, travade runt och gjorde lite övergångar. Sen fick jag startsignal och styrde mot ettan och kände att det här kan vi fixa nu. Hoppade ettan och vad händer sen? jo jag fortsätter rakt fram då han hade så bra tempo och jag var fokuserad på en klurig sväng som var efter så jag red förbi tvåan och kom på det precis när jag var brevid hindret. La en volt och kom igen och då hoppade han. Såklart eftersom det bara var mitt fel.  Resten av banan kändes väl helt okej, fick höra av flera att jag hade ett jättebra tempo. Men känner mest att vad spelar det för roll om jag inte ens klarade av att komma ihåg banan. Eddie ställer upp och gör så mycket för mig, så kan jag inte ens komma ihåg en enkel bana liksom, besvikelsen var enorm.



Vet inte om det här var vår sista tävling eller inte, skulle gärna tävla mer (och speciellt dressyr) men nu ser det inte ut att bli nått dressyr km iår. Vet inte hur det blir med nästa år, det får tiden avgöra tyvärr. Men kan inte undgå att det känts bra att äntligen få sätta km, eftersom det kanske var vårt avslut, vem vet...

/Jossan

För irriterad

Just nu är jag för irriterad på dagen för att orka skriva om dagens resultat. Sånt som händer ibland, vi hörs imorgon istället! 


/Jossan

Påväg till stallet

Just nu sitter jag i bilen påväg till stallet. Idag är det km i hoppning som jag och Eddie ska vara med på.  Vi kommer att hoppa 60 och 70 eftersom jag inte hoppat honom sen förra tävlingen och därför vill jag ha en runda där jag kan gå in och visa honom hindren ordentligt och känna på lite fler språng. 70cm kommer va den höjden jag hoppar i km och det känns jättebra eftersom vi hoppade felfritt när det var 75 på förra tävlingen. Dock känner jag mig inte redo att gå över på 80 än då jag tror att det kan skapa en osäkerhets känsla hos mig och då kommer vi inte få till en lika bra runda. 

Förra året på km hoppade vi 80.


/Jossan

Ponnyn gillar mig inte nu..

För han får inte gå ut för han ska hoppa nu!


/Stina



Svar på en kommentar


Självklart förstår jag att du undrar över det här. Det är såhär att nu för tiden så får man inte hoppa lektionshästarna när man hyr på helger/lov utan att ha frågat ridlärarna först. Såklart är det tråkigt att vissa inte kan ta sitt ansvar och därför blir alla begränasade. Men samtidigt är det bra att förhindra att folk gör något som som inte klarar av så det inte sker olyckor. Samtidigt blir det extra slitage på hästarna om folk ska hålla på och hoppa på helgerna när dom redan går massor och kanske hoppar flera lektioner i veckan.


/Jossan

Barbacka bilder
















Blev kanske lite många men dom var så fina så jag kunde inte välja riktigt.

/Jossan

Mysig barbacka tur

Idag hade jag inga lektioner på skolan då vi vi fick jobba vart vi ville. Dock åkte jag ändå ner en sväng för att ha körlektion (Gud vad jag är trött på det). 

Men sen på eftermiddagen när jag kommit hem igen bestämde jag mig för att ta en tur till Diskett och rida en sväng. Eftersom jag kände mig lite vågad lämnade vi sadeln hemma och det gick minst lika bra ändå. 

Mamma följde med och tog lite bilder på oss men eftersom jag suttit hela kvällen med plugget så kommer jag visa dom imorgon istället. 

Igår blev jag förresten klar med lördagens bilder från mitt hjärtas hösthopp, vilket betyder att det bara är några hundra från söndagens klasser kvar. Skulle kunna ha heltidsjobb att redigera bilder, det tar aldrig slut känns det som och riktigt långtråkigt är det dessutom.



/Jossan

Lite allmänt kvällssnack

Gókväll hörni!
 
Jag var i stallet efter skolan idag som jag skrev att jag skulle, och Jagge mådde bra. Mamma och jag borstade, och jag kramade honom massor och gav honom äpplen också, bästa, finaste ponnyn.
 
Efter jag hade fixat stallet och sådär åkte jag hem och åt och sedan har jag pluggat en hel del, en bra torsdag blev det.
 
Imorgon blir det dressyrträning på eftermiddagen som sagt, först ska jag till skolan och ha några lektioner, men den sista har en hemuppgift så då kan jag åka och pyssla i stallet lite tidigare än annars. Är riktigt taggad på morgondagens träning, förhoppningsvis får vi till mycket bra, och saker att tänka på inför tävlingen nästa helg. Får se om vi hinner med en träning till innan dess dock.
 
/Stina
 
 
 

Godmorgon!

Jag ska precis göra mig i ordning för skolan, har långdag idag, slutar 16.10. Då ska jag åka till stallet, och jag tror Jagge ska få en vilodag. Det var en vecka sedan sist han vilade tror jag, och då får jag tid att plugga idag. Perfekt.
 
Igår red jag ett kortare dressyrpass och Jagge var ganska fin, han var inte särskilt arg och envis i alla fall och det var skönt. Han var lite av och på i tempot  men när jag red ordentligt och jämt framåt blev det rätt bra. Jossan klickade några bilder ni får se här också.
 
Imorgon är det dressyrträning för Jennie igen, yay vad roligt!
 
/Stina
 
Jag hade håret uppsatt, men snodden åkte ur, därav den vilda frisyren på mig hahah.
Här vill jag gärna ha honom lite rundare i formen egentligen.
 
 
 

Teori = dressyrclinic

Idag var det dags att ha teori. Denna gång hade dom slagit ihop flera grupper och därför blev det på en onsdag även för dom som inte rider då i vanliga fall. 
Egentligen var det tänkt att Emma (min ridlärare som ni kanske vet) skulle rida Royal och Dunder då det kan va vissa som tycker dom är lite svåra. Sen skulle Susanne hålla lite typ "träning" med henne så fick man ställa frågor och så. 

Det blev också precis så, förutom att Dunder har varit lite ofräsch denna vecka så hon red Eddie istället. Vilket jag såklart tyckte va mycket roligare (då hon brukar rida han ibland när jag har privatlektioner med för att hjälpa oss som ekipagé) och därför vet jag hur fin han kan vara då. Så det var bara att piffa till han med fläta i manen och matchande lindor och schabrak och leda in han i ridhuset, där jag fick gå lite och stå och mysa med han medans hon  red Royal.
Sen när det var dags för Eddie var han duktig, men har varit med om gånger där han gått bättre.  Själva clinicen/teorin var ganska bra men tyckte inte att jag precis lärde mig nått nytt, utan hade hört det mesta förut. Men så blir det också när det är så blandad nivå på grupperna.





Säger ju att han är finast. Skulle haft mitt blå schabrak dock så hade outfiten varit on point. 


/Jossan

Vad ska hästar vara bra för?

 

Många ungdomar spenderar tonåren i stallet, hästsport är en stor sport i Sverige och enligt Tidningen ridsport engagerar sig cirka en halv miljon människor i hästar. Hur kommer det sig att så många väljer att hålla på med hästar, och lär man sig någonting av att vara hästmänniska?

Jag är för att människor ska hålla på med hästar, inte minst ungdomar. Jag hade jättegärna sett att man prövade på ridning på skolidrotten, det är trots allt en idrott, och då kanske fler skulle börja rida på fritiden också. Jag själv är hästtjej och jag tycker att alla borde få chans att pröva på ridsporten. Det finns så många argument för varför jag tycker såhär, bland annat så ger hästen otroligt mycket glädje och självförtroende, vilket många ungdomar i dagens samhälle behöver. Stallet är en jättebra fristad om man haft en jobbig dag eller så, oavsett vad man känner så är det en lättnad att komma till stallet och klappa på en mjuk hästmule, eller ta en ridtur i skogen.

Stallet är också en jättebra plats att lära sig ta ansvar på. Man måste se till att hästarna i stallet mår bra, de kan inte ta hand om sig själva. Man måste vara en ledare och kamrat till hästen, och det är en toppenbra egenskap att ha i arbetslivet sedan tror jag, för i stallet kan man inte styra med järnhand, man måste vara en ödmjuk ledare och samarbeta, både med hästarna och med andra människor i stallet.

I stallet blir man handlingskraftig, man lär sig hantera lite (eller mycket) skit under naglarna. Jag har massor av exempel från mig själv, till exempel när min häst har bajsat i sitt vatten, jag tvekar inte en sekund på att göra rent det, jag tar tag i tvättsvampen och rengör på en gång, det är sådant många i min ålder gärna skulle avstå tror jag.

Enligt Lena Forsberg påverkas kvinnors syn på ledarskap av om kvinnorna brukar vara i stallet. Hon menar på att man som kvinna ser annorlunda på ledarskap och man vågar helt enkelt ofta vara en bra ledare om man varit mycket i stallet och är präglad av stallmiljö. (http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbotten/stalltjejer-blir-ofta-chefer)

Nu kanske du som läser detta tänker att man kan lära sig ta ansvar och bli en bra ledare på andra sätt än att vara i stallet, och ja, det är klart man kan det. Men stallet är en väldigt bra väg till att bli ledare och en skicklig entreprenör, man lär sig om ledarskap betydligt mer konkret i stallet än om man sitter på en föreläsning
och lyssnar, även fast det också är ett sätt.

En annan sak du kanske tänker är att ridning är dyrt och att alla inte har möjlighet att hålla på med hästar. Tyvärr är det sant, och jag önskar att det skulle vara billigare så fler har möjlighet att rida, men att införa ridning på idrotten i skolan kanske skulle vara ett bra alternativ?

Avslutningsvis vill jag egentligen bara säga att jag tycker fler ska börja med hästsport, för det ger en så mycket, och man lär sig mycket saker som är toppenbra att kunna i vardagen och arbetslivet också. Jag tycker att det vore jättebra att hitta en lösning för att kunna införa ridning på skolidrotten, åtminstone ge skolungdomar möjlighet att pröva på ridning, för det är helt fantastiskt.

 

 

 


Ps of sweden


Låter filmen tala lite för sig själv...

/Jossan

Skrittade en tur idag

Med Hanna och Holger i höstvädret, mysigt tyckte både jag och Jaggis. Han var så värd en lugnare dag efter tävlingen igår! 

Vår outfit idag ska vi inte tala om.. Jag hade orangea byxor, ljusrosa gummistövlar, en blå jacka, och jag red barbacka på Jagge som bara hade hackamore haha. 

/Stina




Idag satt det äntligen!!

Vår ritt LA:P1an idag var så himla bra, jag saknar nästan ord hahah. Inte riktigt så otrolig var den, men med tanke på att jag fått under 60 % alla gånger förutom första gången jag startade den klassen var detta extra skönt att äntligen sätta. Vi visade lite mer av det vi kan visa på träning i starten i dag, och det var inga missar. Jag var så nöjd när jag gick ut från banan, och mamma tyckte också det var toppenbra. Tidigare när vi ridit detta program har han varit spänd eller/och lite sur och hoppat omkring lite för att jag fegridit, detta har ju lett till missar och spänningar. Men idag släppte det som sagt och vi belönades med drygt 66% och en vinst. Så himla roligt, allra främst att jag är så himla nöjd, sen var det ju jättekul att domaren såg detsamma!

Världens bästa Jagge fick ett fint täcke!

/Stina 

Detta blir nog bra!

Fick drygt 60% i LA:1, Jagge var spänd, blommorna bredvid banan och hörnen osv var lite läskiga, men bitvis var han jättefin. Jag fegade lite i ridningen, som vanligt, men är sjukt taggad på att få till en bra ritt där jag levererar grym ridning i LA:P1. Håll tummarna 17.29!


/Stina

Tävlingsdag idag

Ja idag är det dags för tävling igen. Vi styr mot Delsbo på eftermiddagen för lite dressyrtävlande. Vi startar 14.49 och 17.29. Startar LA:1 och LA:P1, håll tummarna för oss.

Jag vaknade precis och vi har ingen brådska överhuvudtaget, vi ska åka runt 13.10. Innan dess ska jag hinna knoppa och eventuellt tvätta benen/svansen, det beror på om Jagge är lerig eller inte. 

Sakerna är putsade och hästen är tvättad och har på sig täcke i hagen, så det är inte så mycket att fixa idag.

Igår joggade vi på ridbanan och jag fick rätt bra känsla ganska fort, fokuserade på lösgjordheten, tempot och takten, och tog även upp honom i formen på slutet. Red i en halvtimme på banan, sedan skrittade vi av ute på en grusväg.


/Stina

Höstsolen lyste på oss under passet!



Uteritter kan vara härliga

Igår så skulle vi rida ut med rid och häst. Egentligen ville inte jag följa med eftersom jag känner att det inte finns någon häst som jag känner mig trygg på ute i skogen. Förutom Eddie då, han är jag ju alltid trygg med. Men då han behövs på barnlektionerna brukar jag inte ha möjlighet att rida honom på rid och häst. 
Igår hade jag därför tänkt stanna inne och longera Bamber igen. Men det visade sig att barnlektionerna som brukar va på fradagar hade teori och därför fick jag rida Eddie. Blev såklart väldigt glad och såg plötsligt framemot att få rida ut.

På själva uteritten var Eddie pigg och glad. Vi låg faktiskt inte sist nått alls och det tror jag kan bidra till att han hade så mycket energi. Även om det var meningen att vi skulle jobba hästarna lite mer än vid vanliga uteritter så är det svårt för mig att göra det med Eddie då han behöver gå lite på fart för att hinna med dom stora hästarna och går han i form och jobbar så går det långsammare så då hamnar vi efter. 

Så självklart tycker jag att Uteritter kan va väldigt, härliga, mysiga och givande, men jag vill inte behöva känna osäkerhet och rädsla.


/Jossan

Jogg på ridbanan & en stooor höstsol



/Stina

Tänkte skriva massa inlägg

Tänkte ägna kvällen igår åt att skriva inlägg och Skypa som vanligt, men när jag precis satt mig vid datorn och kollade på ett klipp på youtube. Så stormade plötsligt Fillan, Emma, Julia, Hanna och Stina in på mitt rum med tårta och ballonger. Därför ägnades resten av kvällen åt väldigt spontan födelsedagsfirande så jag hann inte skriva nått här, men det är ju sånt som händer ibland. Trots allt fyller man ju bara 18 en gång och när vi nu hade tillfälle att fira är det klart man tar tillvara på det! 
(Tillomed färgteamat hade dom tänkt på) 

I present förutom den fantastiska överraskningen så fick jag en privatlektion med "valfri ridlärare" (vilket betyder Emma för min del). Denna kommer komma väl till pass nu under hösten när jag aldrig får rida Eddie på lektion nästan.

/Jossan

Första inlägget som 18åring

Idag är de då äntligen min födelsedag! Inte så jättespeciellt egentligen, förutom att jag fyller 18 då.  

Just är jag då på skolan och väntar på att rid och häst lektionen ska börja. Tror vi bara skulle ha en kort samling och gå igenom nått. Sen ska jag gå till stallet och hälsa lite på Eddie tänkte jag. 

Ingen riktig födelsedag utan att få träffa han känner jag. 



/Jossan

RSS 2.0