Dressyrträning

Igår var det då dags för mig och Diskett att träna för Jennie. Egentligen skulle jag hoppat Eddie för Bettan men var tyvärr tvungen att välja då jag inte skulle hinna med båda. 

Överlag gick träningen ganska bra tycker jag. Vi tränade mycket på galoppfattningar då det är nått vi har problem med. Då hon gärna vill springa in i galoppen och då blir det okontrollerat och inte alls speciellt bra. 
Men tillslut fick vi till det ganska bra i båda varven. Dock så är det nått vi självklart måste fortsätta träna massor på.  Jennie var bra att träna för och jag önskar verkligen jag fick chansen att göra det med Eddie nån gång, tror det skulle ge oss mycket./Jossan


Dunder och förkylning

Idag fick det bli ett ridpass på Dunder.  Det gick helt okej efter dom förutsättningarna vi hade. Även om det kändes som jag blivit överkörd av nått imorse när jag vaknade. Så jag var inte precis taggad på att rida. 

Vi åkte nämligen slalom igår på friluftsdagen, något som jag inte gjort på flera år. Trodde dock jag skulle få värre träningsvärk än jag fick men fick nog en förkylning istället. 

Hoppas ändå jag har mer energi imorgon då jag ska träna med Diskett för Jennie för första gången.


/Jossan

Inte alltid snö, ibland...

En snöig vinterdag som denna kan det vara lite kul att kolla tillbaka på bilder från andra årstider. Just denna gång hittade vi bilder från i sommras när det var översvämmning. "Floden" på vissa av bilderna är alltså normalt en gång som leder till lektionshästarnas hage och vattnet ska egentligen rinna rakt under där men just denna dag hade det kommit förmycket regn för snabbt så det hann inte rinna undan. Om jag inte minns fel så var det även helt vitt av hagel på ett annat ställe, en bil körde fast under viadukten med vatten upp en bra bit på dörrarna, och vårt partytält på gården blåste rätt över vägen och blev gick sönder. Allt detta på samma dag, ibland är det inte alltid så behagligt med sommar heller även om nackdelarna helt klart inte är många.
 
 
 

Alla bilder utom den nedersta är lånade av en som jobbar i stallet.


/Ljusdalsryttarna

Saknaden är stor vissa dagar

Detta inlägg tillägnar jag till alla hästar som fått lämna klubben, främst under min tid där, men även innan. Deras fantastiska arbete har varit en viktig del av ridskolans verksamhet under en kort eller lång tid och alla har varit speciella på sitt eget vis. Men slutligen kommer alltid den dagen då vi får vinka av dom när dom går i pension eller ska vandra vidare till trapalanda. Ibland har besutet varit väntat ett tag så det har funnits gott om tid att vänja sig vid det, och ibland har det blivit ett hastigt avsked. Så idag ser vi tillbaka och minns med tacksamhet allt det alla fina hästar gjort för klubben. Zacke, Catja, Cartoon, Jackpot, Rex, Tjejen, Pompe, Thure och Prisse m.fl jag hoppas och tror att ni har det bra där ni är nu oavsett om ni lever ett skönt pensionärsliv eller betar på trapalandas alltid så gröna ängar.

Cartoon och hans kompis när jag och Emma hälsade på honom på hans nya sommarbete vid Emmas stuga sommaren 2014.
 

Dom enda porträttbilderna jag har på mig och Cartoon även om jag red honom ganska mycket en period.

 
Järnvägs Catja, som jag tyvärr bara hann rida en gång och det har jag inga bilder på.
 

Jackpot, som inte stod på ridskolan länge alls.
 
 
Pompe, som jag säkerligen red en del när jag var mindre men har mest suddiga minnen av honom.

 
Prisse, en mycket speciell ponny som inte riktigt passade in på ridskolan. Han fick åka tillbaka till hon som vart fodervärd på honom innan han flyttade till ridskolan lite tackvare att jag fick kontakt med henne här via bloggen. Det kändes riktigt bra att få se honom få en bra och lycklig sista tid i livet med någon som verkligen kände och förstod honom. Hade tänkt åkt och hälsat på honom men det bev aldrig tillfälle till det. Den nedre bilden är lånad av Lina som hon heter och är tagen efter att han flyttat till henne. Vill ni läsa mer om honom har jag skrivit ett inlägg om honom "Prisse - Ponnyn som vann sitt liv tillbaka"

 
 
Rex, ponnyn jag lärde mig galoppera på en gång för länge sen. Här på bilden är han med min kompis Emma som var skötare på honom och Pompe. 

 
 
Je Táime eller Thure som han kallades, ev av få storhästar jag haft lite förtroende för trots att han var väldigt speciell.

Tjejen som var min sköthäst i ca 4/5 år eller längre innan jag bara fick ögon för Eddie. Blev mest skötare på henne för att hon var snäll att ta hand om och Eddie var surare i boxen. Red henne även en del och hon var bland dom ridskolehästar som jag tyckte var bäst på dressyr vid den här tidpunkten. 

 
Ett sista tack till Zacke som var en trotjänare på ridskolan under ca 20 år men som tyvärr fick vandra vidare förra året pågrund av sjukdom. 

Dessa hästar som så många andra är en viktig del i vår klubbs historia och vissa dagar minns man dom lite extra. Även om det kommit nya hästar som flyttat in i deras boxar så fyller dom inte tomrummen efter dessa underbara hästar helt och fullt. Så idag minns vi tillbaka på alla fantastiska minnen som vi har dessa underbara individer att tacka för.

/Ljusdalsryttarna (Jossan)
 

Bästa passet på evigheter

Ridpasset idag gick över förväntan. Han brukar vara ganska motsträvig när jag inte ridit dressyr på länge men idag var han som en dröm. Ovanligt pigg, glad och arbetsvillig. Hoppas det fortsätter så även på tävlingarna i framtiden. 

Här är en väldigt liten del av bilderna som fotades idag, men det kommer säkert komma ut fler och även en liten film så småningom. 


/Jossan

Grattis till Julia!

Tänkte passa på och skriva grattis till Julia och Isse tävlandes för Ljusdals rk som gjorde sin första start i helgen och var felfri i båda klasserna! 


/Ljusdalsryttarna 


Tunalid satsar på funktionshindrade

Riktigt rolig läsning på helahäsingland härromdagen. En ridklubb här i närheten där jag vart och tävlat några gånger har fått över en miljon kronor från Allmänna arvsfonden för att kunna göra sin anläggning mer anpassad för handikappade. Detta tycker jag är ett väldigt viktigt steg mot att göra ridsporten mer tillgänglig för alla. Ni hittar artikeln här om ni vill läsa den i sin helhet.

Lite extra kul tycker jag såklart att det var att dom har valt en "arkiv bild" som råkar föreställa Eddan haha. Så nu har han vart med på Svenska ridsportförbundets facebook sida och artikeln har delats över 1700 gånger.

Nått annat som är riktigt kul är att ridsporten har fått mer uppmärksamhet från helahälsingland på senaste tiden. Riktigt välbehövligt att dom inte bara skriver om andra sporter såsom fotboll och bandy. Hoppas detta håller i sig när tävlingarna dra igång på allvar med. 

 

/Jossan
 

Två dagars träning med Diskett

Igår  red jag som vanligt Viktor på förmiddagen och Diskett på eftermiddagen. Det blev hoppträning med Diskett för Sara. Det blev faktiskt våran första hoppträning tillsammans. Gillade att träna för Sara men kunde inte riktigt uppskatta träningen pågrund av att jag kände mig osäker på hoppningen. Får se om det blir fler gånger men just nu känns det inte så.

Idag däremot blev det dressyrträning för Marie Louise i ett annat ridhus här i närheten. Även detta var vår första träning för en ny tränare. Men detta gick mycket bättre och det blir defintivt fler gånger känns det som. Men så är också dressyr vår bästa gren. Nästa helg tränar vi för ännu en ny tränare. Denna gång blir det Jennie som även är dressyrdomare och har dömt mig i nästan alla mina starter på Eddie och Cartoon. Ska bli intressant och en ny erfarenhet så får vi se hur det går.
 

 
Men det allra bästa med den här helgen har jag fortfarande framför mig, imorgon ska jag ÄNTLIGEN få sitta på Eddies rygg igen, känns som det var evigheter sen och kan aldrig få nog av den känslan han ger mig,


/Jossan

Ingen ridlektion

Tänkte vara ärlig och skriva att inte var med på ridningen i måndags. För att inte folk ska dra egna slutsatser tänkte jag också förklara varför. 

För er som inte vet det har jag en historia av ganska extrem hopprädsla och tidigare var jag även ganska rädd för ridning i allmänhet efter en olycka. Men kämpade med det stenhårt för jag vill inte vara rädd. Jag har kunnat komma förbi det här tackvare Eddie. Men jag vill fortfarande bara hoppa Eddie (och ibland Diskett) för att det är bara honom jag litar på och kan tycka det är kul tillsammans med. Men ibland kan jag få lite "återfall" även med honom vissa dagar. Därför försöker alltid min ridlärare göra så att jag får honom speciellt just när vi ska hoppa. 

Så nu till varför jag inte var med, vi skulle ha en vikarie och därför hade vår ordinarie ridlärare varit där förut och delat ut hästar. Så jag var uppskriven på Eddie men tyvärr så blev det förändringar och mitt namn hamnade brevid Viktor på listan. För er som inte vet så är Viktor hästen jag rider på rid och häst nu. Jag provade ju att försöka övervinna min rädsla lite i fredags och tog ett par små språng med honom men det kändes inte det minsta tryggt. 
Eftersom jag inte kunde få byta tillbaka till Eddie så blev beslutet helt enkelt att skippa lektionen och åka hem istället. För jag vill inte riskera att gå bakåt och låta rädslan ta över igen. 

Måste föresten få säga att jag har världens bästa ridgrupp som är så förstående och försökte hjälpa mig på alla sätt dom kunde typ. (Det handlar inte om att ni inte gör tillräcklig, det handlar om min rädsla och den kan va svår att förstå). Det viktiga är att man inte är så dömande, visar förståelse  och inte försöker pressa mig i en obehaglig situation. 


/Jossan

Glad alla hjärtans dag!Denna bild blir en bra sammanfattning av min alla hjärtans dag, och jag hoppas alla ni där ute också haft en toppen dag!

/Jossan

Två ponnys och en hoppträning

Fredagar består av mycket häst för min del nu för tiden. Eftersom jag både har rid och häst och sen ska rida Diskett. På förmiddagarna blir det oftast Viktor nu mer och idag var det "hoppning" på schemat. Jag kan bara konstatera att jag fortfarande är rädd för att hoppa med andra hästar och jag tyckte det var obehagligt att jag inte kände vart han skulle hoppa av. 

På eftermiddagen blev det ett pass på banan med Diskett. Från början var hon väldigt pigg eftersom det blåste men tillslut slappnade hon av och blev väldigt fin.

Kvällen avslutandes senare med att kolla på hoppträning på ridskolan. 


/Jossan

Vaccinerad pålle

God morgon på er! Äääntligen fredag, skönt va??
 Igår var det dags för Jagge att vaccineras så det fixade veterinären på förmiddagen medan jag var i skolan. Jag och Jagge tog en promenad på eftermiddagen och det är ungefär så han kommer få motioneras veckan ut. Tänker att det är bättre att ta det lite för lugnt än att köra som vanligt. 

Ikväll blir det hoppning för mig och Zack. Stor, lång kompis till Jagge, det blir roligt!

/Stina

Diskett i ridhuset

Åkte in med Diskett till ett ridhus här i närheten i tisdags. Vi har inte varit där förut men det ska absolut bli fler gånger såfort underlaget blir lite bättre att köra på. Hon var väldigt pigg men det var skönt att slippa oroa sig för att underlaget var halt för en gångsskull. red inte så länge eftersom hon inte är så van vid underlaget och så. 

/Jossan

På tur med mitt lyckopiller/Stina

I en svacka

Är i en svacka just nu i ridningen och det påverkar även att jag inte skriver här. Red Diskett både i tisdags och i fredags och ja hon var duktig som vanligt men det känns som vi behöver komma in i ett ridhus och få hjälp av en tränare nu helst nyss om vi ska komma vidare. 

I fredags red jag även Viktor och även han var duktigt, har ju ridit han ett par gånger nu och det går faktiskt bra. Men jag tycker inte det är speciellt kul, blir fort trött på typ alla lektionshästar utom Eddie. 

Idag då på lektionen fick jag som vanligt nu förtiden Diana, gick helt okej men det kändes inte kul. 

Just nu har jag svårt att känna glädje när jag rider andra hästar än Eddie, och tänker helatiden att "det kunde vart han" och "tänk vad kul jag haft nu om jag vart med Eddie" osv.  Jag känner iof alltid såhär men det är värre i perioder och nu verkar jag hamnat i en sån period.
/Jossan

Vi kämpar vidare

På dagens träning fortsatte vi kämpa med att få loss Jagge på båda tyglarna utan att han blir förbannad. Han studsade runt lite som en känguru även idag, och det är sjukt jobbigt att rida igenom den här fighten, och det finns roligare saker att göra när man rider egentligen... Men jag är nästan säker på att vi kommer höja oss åtminstone ett snäpp i rörelserna när vi väl fått igenom detta, även fast det är en tuff väg dit.

/StinaHästtokar i den "riktiga världen"

Jag väntade tidigare ikväll på middag i form av pizza på en pizzeria, ingen big deal egentligen, jag är som de flesta tonårstjejer, tror jag.

Ett par spåniga skor pryder mina fötter och ett par rutiga knästrumpor sitter på mina ben. Har även ett par svarta byxor med silikon på knäna, dekorerade med vita hårstrån. Håret är i en slarvig fläta och säkert har jag hö bland hårstråna. Händerna luktar en blandning av putsmedel och hästsvett.

När pizzan är färdig frågar dom om jag kan bära allt själv (tre pizzor och en påse med kebab, sås och pizzasallad). 
-Jodå det ska nog gå, svarar jag och tänker att jag trots allt brukar bära betydligt tyngre och mer saker i stallet.

Sen åker jag hem och njuter extra av min pizza för att jag jobbat mig igenom ytterligare en dag i stallet och är hungrig.

Ibland undrar jag vad vanligt folk tänker om oss hästgalna, undra om de verkligen ser vår storhet hahaha!

/STräningsdag

Hejsan på er!
Om cirka 40 minuter ska jag åka mot stallet för att ta in Jagge, mata honom och fixa och pyssla för att sedan rulla mot träningen som jag rider klockan 15.00. Det är dressyrträning för Jennie som vanligt, och jag hoppas och tror att vi kan fokusera på lite mer än att bara hålla i vänstertygeln för att få över nosen på rätt sida, för det har blivit mycket bättre och det har släppt en hel del på bara en vecka, då vi sist tränade. Igår kunde jag i alla fall rida en del skolor och ändå ha nosen på rätt plats, utan att Jagge showade omkring som en liten känguru, haha.
 
Återkommer med hur träningen gick ikväll, ha en riktigt härlig söndag!
 
/Stina
 
 

Hoppträning idag

Ikväll hade vi fredagsmys i ridhuset med hoppträning, Jagge har inte hoppat på två veckor och han var himla pigg och glad. I början sprang han lite väl fort men när hindren blev lite större backade han av och hann med att hoppa bra. Han tyckte inte det var någon vidare bra idé att jag försökte ta förhållningar mellan hindren innan dess, haha.

Kul att han är så pass positiv och hoppglad, fina killen!

/Stina

Ridlektion med bästa

 

I måndags på ridlektionen fick jag äntligen rida Eddie igen! Vi hade hoppning och det gick superbra. Blev lite svårt med distanserna en gäng som ni ser på bilden men det löste sig mot slutet.

/Jossan

Mitt uppe i en kämpig period

Jag och Jagge är mitt i en kämpigare period i dressyren nu. Träningarna i helgen har genomsyrats av att jag får hålla rejält i vänstertygeln i vänstervarvet, för att få över nosen som hamnar lite till höger hela tiden. Han ställer alltså oärligt till vänster och det försöker jag fixa till, men han tycker att det är förjäkligt att jag inte låter honom springa och fuska, haha. Han föredrar att pröva alla sätt för att slippa undan. Han står still, han vinglar sig framåt, han hoppar upp i luften, sparkar litegrann, viftar med frambenen osv.
Vi jobbade vidare med det idag i ridhuset, alltså jag jobbade på att få igenom vänstertygeln medan Jagge jobbade med att slingra sig ur det jobbiga jag satte han i jobb att göra, haha.
 
/Stina
 

RSS 2.0