Mot Diskett!

Äntligen, för första gången på hela lovet är det tillräckligt bra väder för att kunna åka till Diskett och rida. Så just nu sitter jag i bilen med Hanna och Julia påväg dit. /Jossan

Läsvärd blogg


Tycker ni alla som läser det här borde ta och klicka in på Nicoles blogg, där hon skriver om hur det är att jobba som ryttare i Italien! Bloggen hittar ni här

/Jossan

Privatlektion 26/12 (igår)

Det gick så sjukt bra och kan nog säga att det är ett av våra bästa pass någonsin. Vi övade skänkelvikningar, galoppen och travökningar och det lossnade massor så jag får hoppas det håller i sig tills nästa gång jag ska rida.

Finns massor med bilder också men dom tänkte jag lägga upp typ imorgon elller så eftersom annars blir inlägget så långt.

/Jossan

Julia & Baloo

 
 
Huuur grymma är dom inte då!? Hästen är hennes medryttarhäst hon endast ridit i några veckor och den har aldrig hoppat/gått över upphöjda bommar förut!

/Jossan

På väg mot stallet

För lite hoppträning, skriver om det imorgon eller ikväll!

/Stina

Julklappar, del 1Tänkte börja lägga upp mina julklappar som jag fått i olika delar, först ut är såklart del 1.  En huva som jag önskade mig och som kommer passa super till mitt "tävlingsschbrak"!

/Jossan

GOD JUL

Från oss på Ljusdalsryttarna! Hoppas ni får en bra dag!

/ljusdalsryttarna My horse my hero

Egentligen är det ganska sjukt tycker jag. Hur mycket ett djur på 500 kg kan betyda för oss. Ett djur med fyra ben, stor kropp och en stark vilja. Vi samarbetar med dessa djur i alla väder 365 dagar om året i princip, och det är klart att man blir bästa vänner då. Men det är ändå konstigt, det är trots allt en annan varelse, med ett helt annat språk. Trots det får dessa djur oss att vilja förstå dem, att vilja sätta oss in i deras tankesätt och språk, och vi försöker och lär oss mer och mer hur just de individer vi hanterar och motionerar fungerar. Till sist vet man ganska mycket och kan gissa hur hästen ska reagera på något, trots att hästar är flyktdjur.
 
Man kan jämföra med att man skulle bo med en människa man inte känner, under en längre tid. Till sist blir man oftast väldigt när varandra då man lever tillsammans och delar allt liksom.
 
Vi hästmänniskor lägger alla våra vakna timmar på att grubbla över varför hästen var stel på senaste ridpasset, varför den är lite gallig, varför sadeln glider och så vidare. Allt kretsar kring dessa otroliga djur.Det är nog inte bara våra vakna timmar förresten, vi drömmer om hästarna, och grubblar även på nätter. Vi ler och skrattar också åt dessa djur, massor. All den kärlek vi ger hästarna, och all kärlek vi får tillbaka, genom ett bra ridpass eller en blöt puss, den kärleken betyder så mycket för oss människor, då hästarna bokstavligt talat är vårt liv.
 
 
 
My hero<3

Julkalender 23 december 2014

I dagens lucka, dagen före dopparedan har vi några bra tips för att kunna prestera lite extra bra under sina ridpass. Jag var på en föreläsning med Anna Nordin, som var med om en olycka med häst när hon var 11 år och fick då amputera ett ben. Föreläsningen handlade om att vända allt till något positivt för att ha så bra förutsättningar som möjligt. Det är detta jag ska försöka få ner i skrift här och nu.
 
Vi kan ju i alla fall börja med att man måste ha en bra grundinställning för att ridpasset ska gå bra, så är det med allt, man går in med dåliga förutsättningar om man tänker negativt. Så regel nummer ett är att tänka positivt.
 
Peppa sig själv är ett bra sätt att bli positiv på, att peppa sig själv på hur bra man ska vara under träningen till exempel. Ett annat bra tips är att visualisera hur man vill att det ska gå. Det innebär alltså att man gör upp som en film i huvudet, där det går precis så bra som man vill att det ska gå, sen försöker man spela upp den filmen i huvudet massor av gånger, då går man åtminstone in med rätt förutsättningar.
 
Tycker ni detta är intressant ka jag försöka skriva mer om ni vill?
 
/Stina

Julkalender 22 december 2014

I dagens lucka hittar vi tips på riktigt bra kläder som värmer under långa, kalla stalldagar.
Vinterridhandskar- Dessa handskar kommer från Hööks och är otroligt varma utan att bli så klumpiga då de är väldigt följsamma och mjuka. Riktig bra!
 
Ridtäckbyxor- Dessa köpte jag på SIHS i år, i Börjes monter. DE är otroligt varma och man får faktiskt bättre grepp i sadeln än väntat, då byxorna är skodda.
 
En mysig fleecetröja under en riktigt bra vinterjacka är viktigt också, det finns dock otroligt många att välja på så jag behöver nog inte ge några förslag, det är bara att kolla på nätet eller i butiker!
 
/Stina
 
 

Julkalender 21 december 2014

 Tipset i den här luckan får vara en Facebooksida som heter "Fergus the horse" och innehåller små miniserier som man som hästmänniska kan känna igen sig i eller bara läsa för nöjes skull.


/JossanJulkalender 20 december 2014

 


Idag tänkte jag tipsa om två olika produkter som jag använder på Eddie när jag ryktar.


 
Dels är det ett pälsglans från Sjöbogårdens som är helt amazing. Svansen blir hur mjuk och lättborstad som helst! 
 
Den andra produkten är Green clean (köpt på granngården) den används för att ta bort kissfläckar och fungerar bäst på sommaren när hästarna har lite kortare päls. Den luktar lite "speciellt" och ganska mycket men jag tycker det luktar rätt gott ändå.
 
 
/Jossan
 
 

Ridpasset i söndags

Tror jag låter bilderna tala för sig själva den här gången...
/Jossan 

Julkalender 19 december 2014

Bakom den här luckan hittar vi inget mindre än tips på övningar som kan vara bra att ha koll på för att kunna ha en lydig häst.

Övning 1- Övningen går ut på att man ska rida jämna galoppsprång över dessa bommar (som även kan vara hinder), man ska kunna reglera galoppsprången och man börjar räkna hur många det blir om man rider normala språng, sedan kan man se hur många man klarar av att få in som mest och som minst. Denna övning verkar kanske lite för basic, men har man full koll på detta över bommar och senare över små hinder har man det till stor hjälp sedan. Inom dressyren är det bra för att man får hästen lydig, och man kan reglera språnglängden. Inom hoppningen är det egentligen samma sak, det är en stor fördel att ha en lydig häst och att kunna reglera galoppen när man till exempel ska hoppa en bana. 


Övning 2- Detta är en annan simpel övning där man hoppar på volt. Man kan börja med att bara hoppa två hinder och sedan lägga in alla hinder. Man kan pröva innerbåge och ytterbåge för att få känna skillnaden, väldigt nyttigt.
Detta är också en övning som är bra att kunna för att ha koll på sin häst och hur den hästens galopprytm är etc.


Bilderna kommer från boken Övningar och banor för hästhoppning- Hanna Mauritzon

Julkalender 18 december 2014


I denna lucka hittar vi tips på hästbloggar jag tycker är motiverande och läsvärda.
 
www.ztreliin.se - behöver jag säga mer än så? Linn Strelin vet vad hon gör, fina bilder och live-inlägg blandat med åsikter och tankar, riktigt bra.
 
www.lifeofshowjumping.com - Denna tjej är riktigt bra på att förklara saker inom hästsporten, och uttrycka sina åsikter och tankar på ett intressant sätt. 
 
www.Finest.se/liinadolk - Lina tränar otroligt hårt för att nå toppen, och hennes resa får man ta del av på hennes blogg. Man kan inte bli annat än motiverad. 
 
 

Julkalender 17 december 2014


I denna lucka vill jag passa på att tipsa om ett par riktigt bra ridhandskar. De kommer från Roeckl och modellen heter Vesta. Dessa kostar omkring 375 kr och är otroligt sköna och man får riktigt bra grepp. Verkligen värda sitt pris!
HoppträningÄr i stallet nu och kollar när Stina, Hanna, Hanna och Anna-Lena hopptränar, självklart är kameran med så det kommer bilder sen. 

Hörs när jag kommit hem! 

/Jossan

De missade kalenderluckorna...

Kommer imorgon! Förlåt för det!

Tips på vad ni vill läsa om?

Nu på jullovet när man har massor med tid att blogga, vet jag inte alls vad jag vill skriva om. Så därför ber jag er att lämna förslag på vad ni vill se här? Det kan vara, filmer, bilder och text eller nått annat.. Ni bestämmer!

Alla som skriver ett förslag som används kommer å en länk i anslutning till det inlägget!
 
 
 

Beställt
Beställde denna grimma i två olika färger eftersom det är så svårt att få tag på grimmor med tillräckligt mycket ludd på. Tanken var att Eddie skulle en för att byta ut den han har nu som otroligt nog börjar bli över ett år gammal och därför ganska sliten. Men istället fick det bli två dels för att jag inte kunde bestämma färg och dels för att det var en summa man minst måsta beställa ifrån och det var inget annat jag behövde från sidan. 

Kommer såklart bättre bilder på dom när jag fått hem dom och prövat dom på Eddie! 

Vilken tror ni kommer passa honom bäst? 

/Jossan

Snart lov!

Äntligen! Imorgon är det sista skoldagen , så då slutar vi typ 12. Faktiskt åker jag till pappa  istället för stallet eftersom vi ska gå ut och äta på resturang och så. På lördag kommer jag hem hit igen eftersom jag ska rida på Eddie på söndag. Då blir det nog lite ordentligt dressyr eller nått annat kul eftersom det är en lite speciell dag så har jag även beställt grejer till Eddie men jag tror inte dom hinner komma imorgon tyvärr ...

Natti!


/Jossan

Veckoplanering

V.51

Måndag: Hoppade för Bettan med Eddie.
Tisdag: Red Diskett 
Onsdag: Ridpass på morgonen och Clinic med Jens Fredriksson på kvällen.
Torsdag: Kanske rider Diskett
Fredag: Är med och leker när ridgrupperna som rider på fredagar ska ha avslutning! 
Lördag: Inget planerat än 
Söndag: Kanske rider Eddie/Jossan

Julkalender 16 december 2014


I dagens lucka hittar vi tips på två väldigt bra putsmedel. Båda rekommenderas starkt!

Stübben glycerintvål- toppenbra på att rengöra lädret!

Effax leathercombi- rengör också väldigt bra och lätt att använda.Julkalender 15 december 2014 Idag innehåller luckan en intervju med en tjej som heter Hanna och hon går på ett av Sveriges alla ridgymnasium.

Berätta om skolan du går på? 
Min skola heter Helsingborgs Ridgymnasium, eller HBRG där jag läser Naturbruk inriktning hästhållning/ridning. En härlig skola med trevligt folk, god mat och bra tider! En otroligt skön skola för er hästintresserade i närheten av Skåne med andra ord

Varför valde du att gå där?
Jag hade hört mycket bra om
Skolan och jag tyckte att linjen lät intressant! Plus att det är himla skönt att syssla med sin största hobby nästan hela dagarna.

Vad har du för långsiktiga och kortsiktiga mål med hästarna? 
På kort sikt är det absolut att sälja min ponny och köpa eller låna en stor häst som jag har ambitioner att tävla med. På lång sikt vill jag bli duktig nog och få massor av rutin så att jag kan tävla minst 130 i hoppning, samt att åka utomlands och jobba/rida efter skolan

Ditt bästa tips till alla som ska söka till gymnasiet?
Öh... Framförallt ta chansen att gå på så många öppet hus/gymnasiemässor el skugga elever en skoldag som du kan, bästa sättet att få koll på hur skolan verkligen är.

Ditt bästa minne under 2014?
Utan tvekan min 3-veckors APL-period på stall Ramsbrock i Tyskland. Mycket hårt jobb 6 dagar i veckan, men hjälp vad inspirerande och lärorikt! Red mellan 4-6 hästar om dagen, groomade till de ordinarie beridarna och skötte diverse sysslor man kan tänka sig behöva göra i ett stort försäljningsstall. Längtar tillbaka som en galning!!


Här är en bild på Hannas superfina ponny Ofelia (eller Felix som hon kallas).

/JossanBilder från förra årets show!


Hittade lite bilder från förra årets julshow på facebook, dom är fotade av en som heter Josefin och jag tänkte att det kunde vara lite kul att visa dom för er. 

/Jossan

Julkalender 14 december 2014


Bakom dagens lucka hittar vi inget mindre än tips på roliga, lita annorlunda saker man kan göra med sin häst,

Gymkhana- man kan samla ett lag med sina kompisar och rida gymkhana, slalom, släppa en boll i en hink är exempel på roliga grenar.

Voltige- att sitta baklänges när någon longerar hästen, sitta i damsadel, eller varför inte träna så att man kanske kan göra svåra saker i framtiden.

Leka- detta är en sak som är kul om man har en snäll häst. Träna lydnad från marken genom att springa, stanna pch backa. Man kan oxå springa slalom och gå över bommar och hinder.

En gymkhanatävling!


Lyckad julshow!

Vi vill passa på att skriva ett tack här också till alla som var inblandade på något vis i vår väldigt lyckade julshow.
Allt från den fantastiska publiken till den otroligt coola tomtehästen var med och bidrog till att allt flöt på hela showen igenom! Nu laddar vi om för nya aktiviteter på klubben/i Us under nästa år.


/Ljusdalsryttarna

Julkalender 13 december 2014


Dagens lucka får innehålla ett litet tips om att Ljusdals ridklubb arrangerar julshow imorgon och ni som har möjlighet får jättegärna komma och kolla!

/Jossan

Julkalender 12 december 2014

 
 
I dagens lucka hittar vi inget mindre än en intervju med en dressyrryttare. Tjejen heter Lina Dolk och tävlar på elitnivå i dressyr. Hennes blogg heter http://finest.se/liinadolk/
 
Vad är det största och häftigaste du gjort med hästarna?
NM 2013 med min ponny Oj Oj och Hagen, Tyskland 2014 med min storhäst Jouleen. 
 
Vad har du för mål med din ridning? Långsiktigt och kortsiktigt
Mitt mål är att någon gång rida Grand Prix och nu inom kort att få rida NM eller EM som junior 2015. 
 
Hur gör du för att vara motiverad att träna så hårt som du gör?
Jag får rida så fina hästar som ger mig så mycket tillbaks, så varenda minut man lägger ner på dessa djur är absolut värt det. Även fast man vissa dagar vaknar utan motivation och ork så får man ta sig i kragen och ta tag i det som ska göras. Det gäller allt, skola, hästarna och jobb. 
 
Ditt bästa tips för att höja nivån på sin ridning och prestation med hästen?
Att sätta mål enligt SMART-metoden. Ta hjälp, ta alla chanser du kan få att utveckla dig och din häst. 
 
Googla  SMART-metoden  finns det massor att läsa!
 
Ditt bästa tips för att få en bra grundsits?
Sitsträning helt klart! Bort med stigbyglarna när du rider. Och be någon att longera dig utan tyglar och stigbyglar. Det gör susen!
 
Tusen tack Lina för svaren!
 

/Stina
 
 
 
 

Julkalender 11 december 2014


I dagens lucka hittar vi inget mindre än ett par tips på bra hästtidningar, som passar utmärkt att läsa i soffan nu i vinter när man värmer upp sig efter långa, kalla stalldagar.

1. Häst och ryttare: tycker denna tidning är intressant, med nyttig läsning.2. Min häst: väldigt olika innehåll i dessa tidningar, men denna tidning är söt, med gulliga serier och såklart Mulle! 


Jag läser hellre tidningar som häst och ryttare, då man ofta lär sig något nytt och det finns alltid något kul om hästvärlden att läsa. 
Är man mer sugen på att läsa spännande, välgjorda serier och annat roligt är min häst toppen!

/Stina
Julkalender 10 december 2014


I dagens lucka hittar vi tips på några bra schabrak, för jag får i alla fall andra nog av schabrak, haha.

Charlies 
Prisklass: 399:- (nått är nedsatt till 250:-)

Kommentar:
Jossan: Detta är senaste tillskottet bland mina schabrak, passformen är riktigt grym även fast det inte finns några sånna där "stroppar" där uppe på det utan endast vid sadelgjorden. Även fast Eddie blev lite svettig sist när jag använde det så var det helt torrt och rent på undersidan. 
 Det gled bak lite för att jag missat att dra igenom sadelgjorden på ena sidan och dessutom är det som sagt svårt då dom flesta schabrak glider på Eddie.Schockemöle
Prisklass:  ca: 399 - 550:-

Kommentarer:
Stina: Dessa är mina favoriter, finns i massa olika färger från nya och gamla kollektioner, så fina och superbra!
Jossan: Det jag har ligger inte så bra under Eddies sadel, men annars är det väldigt snyggt! 
Protector
Prisklass: 300-400:-

Kommentarer:
Stina: Dessa är lite rejälare eller vad man ska säga, grövre/stabilare kanske, jag tycker att det är bra då de är fina och ligger bra. Finns i flera olika färger!
Jossan: Dessa är mina favoriter! Dom ligger överlägset bäst av alla schabrak jag provat på Eddie och dom glider nästan aldrig bak som annars är ett vanligt problem på honom, älskar att dom finns i så fina färger och att det finns matchande huvor till vissa! 


/Ljusdalsryttarna

Diskett 9 December
Red barbacka idag igen och tränade på skänkelvikningar, det var något som hon tyckte var väldigt jobbigt men när man gör rätt och är envis så går det bra ändå. Måste absolut träna mer på skänkelvikningar både i skritt och trav men just nu kan man endast skritta eftersom marken är så hård.  Vet inte riktigt när jag ska dit nästa gång eftersom jag inte kan varken på torsdag eller i helgen. Men det visar väl sig antar jag.

/Jossan

Julkalender 9 december 2014


I dagens lucka hittar vi tips på saker som kan vara väldigt användbara i stallet.

Vaselin, väldigt bra att ha till exempel i mungiporna om man har en häst som är väldigt känslig, då bettet glider då och friktionen blir inte lika stor.Tejp, ja tejp är alltid bra att ha, om man måste laga trasiga ridstövlar eller dragkedjor när man har ont om tid, eller om man ska tejpa något annat trasigt, kanske sätta upp en lapp i stallet. 


Kniv, ja en liten kniv är väldigt praktiskt, om man ska skära äppelbitar eller morötter till exempel. (Förr använde jag alltid en hovkrats och bröt med fingrarna, men det var ganska jobbigt) man kan även behöva kniv om en häst skulle fastna i något till exempel. 
Svampar, man får aldrig för många tvättsvampar, man kan putsa med dessa, göra rent hinkar/vattenkoppar, svampa hästar etc. Svampar behövs alltid!Gårdagens ridlektion
Riktigt fin och pigg ponny igår. Hästarna var verkligen pigga allihopa eftersom det är så hårt i hagarna så dom inte kan springa. Invigde även mitt nya schabrak från friends och utvärdering av det kommer. 
/Jossan

Julkalender 8 december 2014

 


I dagens lucka hittar ni tips på väldigt bra webb-butiker. Dessa ställen säljer mycket saker, varför inte något att sätta på sin önskelista eller ge bort till någon?
 
Ryttarstugan


Skara hästsport


Equestrian Stockholm


Gravyrbutiken


Hästia


Detta är alla ställen jag handlat av och det är snabba leveranser på de butiker jag beställt ifrån och bra personal på de ställen jag besökt fysiskt och handlat hos.
 
/Stina
 

Kadriljträning och taggade hästar

I kväll var det då dags att träna på kadriljen till julshowen för första gången. Det är alltid lika spännande när det spelas musik i ridhuset tycker hästarna. Så de taggade igång varandra lite för mycket. Ena sekunden red vi in två och två på medellinjen andra sekunden flög vissa hästar rätt upp i luften är en ganska bra sammanfattning på hur träningen var. Vi fick även ändra lite och ta bort det här när man vänder snett igenom från olika hörn och möts med varannan på mitten. Eftersom Viktor tyckte det blev lite väl kul att först trava sakta och sen öka så han började sparka/bocka. 
 
Personligen tycker jag bara att Eddie är väldigt rolig när han blir pigg och busar. Men det han gör om han hittar på något är typ att han springer och om man säger till han att han ska sluta springa så gör han det typ. 
 

/Jossan

Julkalender 7 december 2014

 
 
 
I dagens lucka hittar vi en liten intervju med en hästbloggare som bor i Bulgarien. Det är ingen mindre än Amanda Björk från www.lifeofshowjumping.com
 
Hur många hästar har ni?
 
Jag vet inte exakt hur många hästar vi har totalt, runt 50 stycken skulle jag gissa på. men vi har 18 stycken hemma i stallet som vi tar hand om varje dag. Sedan har vi hästar på lösdrift och hos andra ryttare.
 
Vad är det roligaste med att bo utomlands med hästar?
 
Det roligaste med att bo utomlands med hästar är att det händer mycket mer. Vi är på mycket tävlingar och träningar och vi träffar hästfolk hela dagarna. Det är ofta på en högre nivå än i Sverige också.
 
Skiljer sig hästhållningen mycket jämfört med Sverige?
 
Både ja och nej. Självklart skiljer sig hästhållningen mellan hobbyhästar och tävlingshästar. Men jag tror att våra tävlingshästar sköts ungefär på samma sätt som de svenska tävlingshästarna.  Generellt sätt så går ju hästar i Sverige ute mycket mer i hage och får även mer grovfoder i allmänhet. 
 
Vad är det sämsta med att bo i ett annat land?
 
Att jag inte förstår språket så bra och att det inte alls är samma uppbyggnad på samhället som i Sverige. Annars trivs jag bra i det varma vädret, haha.
 
Tack Amanda för bra svar!
Klicka er in på hennes blogg och kika, läsvärt! Lifeofshowjumping.com
Lånade även en bild från hennes blogg.

/Stina
 

Julkalender 6 december 2014I dagens lucka hittar vi inget mindre än några tips på saker man kan göra i stallet/med sin favorithäst på vintern. 

Man kan göra hästen extra fin, kanske knoppa eller fläta, och gå ut och ta fina vinterbilder, även om det inte finns snö kan man försöka ta en dag med minusgrader då frost är nästan lika fint som snö.
En vinterbild på bästa Jaggis

Man kan även ta en körtur/ridtur ute i kylan, med bra kläder är det riktigt mysigt.
Ungefär så här ser vår vinter ut i år..

Varför inte ta en riktig pysseldag i stallet med sin bästa kompis, och rykta hästarna extra blanka, putsa utrustningen lite extra, fika i stallet och kanske julpynta hos hästarna, se bara till att hästarna inte når glitter och annat den inte borde äta.

/Stina


Julkalender 5 december 2014Dagens lucka öppnas lite sent då vi har haft ganska fullspäckat idag. 
I denna lucka kommer i alla fall lite tips på bra hästböcker.

Tips 1: Detta är en bok som innehåller massor av nyttiga hopp- och bomövningar som man har mycket användning för när man tränar hoppning. Tips 2: Tror det är få som har missat Lena Furbergs serie Stallgänget på Tuva  som finns samlade i många böcker. Här är två av dem.Tips 3: Det tredje tipset är en serie som eter Heartland, var ett bra tag sedan jag läste dessa böcker men jag tyckte verkligen att de var intressanta och spännande, läste ut dom rätt fort om jag inte missminner mig helt.
Här är en av böckerna, dessa borde finnas på biblioteken runt om i Sverige.

/Stina

Hur viktig är varierad träning?

Ja, hur viktigt tycker ni det är att träna hästar varierat? På varierat underlag och att träna på olika saker?

För mig och många andra är det verkligen viktigt. Jag tror verkligen inte en häst mår bra av att gå på bana 365 dagar om året. Jag rider ut rätt mycket, i skogen för att låta hästarna gå på annat underlag och göra andra saker än att bara trimmas på banan. Jag tror det stärker hästen väldigt mycket och jag tror man tjänar mycket på banan om man är van att rida ut. Till exempel så blir hästen starkare och tål mer om den får gå på varierat underlag, där det är platt, där det är backigt, på asfalt, barr och över stock och sten. Hästarna lär sig hålla koll på fötterna och det viktigaste av allt tror jag, hästen blir inte uttråkad och då blir den mer arbetsvillig på banan vilket kommer leda till bättre resultat i träningen. Även om man tränar ett pass på banan så tror jag det lönar sig att rida fram och/eller avsluta ute. Det är för hästen att få skrittas igång/ skrittas av på ett annorlunda underlag och dessutom ökar förhoppningsvis hästens arbetsvilja och framåtbjudning om den börjar sitt pass ute i skogen till exempel.
 
En annan fördel med att vara van att rida ute är att man får lära sig att rida i alla väder, för på tävling kan det regna, det kan blåsa, det kan snöa och det kan vara 30 grader varmt och sol, är man van att rida under dessa omständigheter, dels hästarna men mest vi ryttare tror jag, ökar man ju sina chanser att prestera på tävling under liknande väderförhållanden ganska mycket. Man vill ju inte alltid lyckas bäst när det är helt vindstilla, helt perfekt varmt och varken regnigt eller för soligt, för måste man ha dessa förutsättningar för att lyckas kommer man sällan att lyckas.
 
Förra året när jag tävlade Douglas red jag honom ca 4 dagar i veckan, ibland fler, ibland färre. Där han bodde finns inget ridhus, ingen paddock heller för den delen, vi red ut i alla väder. Trots det gick vi från hans första dressyrtävling på våren till flertal LA segrar med upptill 72% i dressyr på hösten. Man kan nog räkna gångerna vi tränat på ridbana på en hand nästan, det hände max 7 gånger. Vi red dressyrprogram på täkter, tränade skänkelvikningar och styrka efter grusvägarna, hoppade vattenpölar och red upp för ett berg. Någon månad på sommaren stod han på bete, men jag red honom lika mycket där, i hagar med gräs upp över magen på honom, så tränade vi. Och vi levererade på banorna trots det, eller ska vi säga tack vare det?
 
Det jag vill komma till är att jag tycker att variation i sin träning med häst är väldigt viktigt, både att variera innehållet i sina pass och även var man rider sina pass. Det går alldeles utmärkt att rida dressyr ute i skogen.
 
 
 
/Stina
 
 
 
 
 
 
 

Diskett 4/12

Det går bara framåt med Diskett nu när vi lärt känna varandra lite bättre, tyvärr är marken på ridbanan för hård för att göra annat än skritta.  Så man får ju anpassa sig till det. Men det går faktiskt bra även om det blir lite långtråkigt ibland. 

/Jossan

Julkalender 4 december 2014

 
 

Hoppar in här och skriver min första lucka för i år! 

Den här luckan innehåller ett filmtips! Om ni inte har sett filmen Sherdil, så tycker jag ni ska ta och göra det. Det är en av få svenska hästfilmer. Nån snäll själ har dessutom lagt ut den på Youtube.

Del 1:

 


Del 2: 
Del 3:


Del 4:


Del 5:


Del 6:
'

Del 7:Del 8:


Del 9:


Del 10:Del 11:


Har alltid gillat den här filmen och kan den typ utantill men kommer alltid gilla den endå. Minnen kallas det <3 

/Jossan


 


Gravyrbutiken.se

Jagge har fått en jättefin boxskylt, som tyvärr inte är uppsatt än. Den är gjord i rostfri metall och jag gillar den verkligen jättemycket. Den är lagom stor, lite mindre än de klassiska men jag tycker det är bra så tar den inte jättemycket plats på boxen. (Man kan dock välja storlek) Den är riktigt fint gjord och texten sitter helt perfekt på den, även ett stort plus att man kan välja till skruvhål i hörnen.
Denna är då från http://gravyrbutiken.se och jag tycker att alla borde gå in på hemsidan och titta, och beställa nått fint därifrån, varför inte en fin julklapp till någon ni gillar?
Ps. de är riktigt snabba att skicka det man beställer, skylten kom på ett par dagar.
 
 
 
http://gravyrbutiken.se
 
/Stina
 
 Julkalender 3 december 2014

 
I denna lucka tar jag fram mina bästa tips för att behålla motivationen för bloggning och hästar uppe mitt i kalla vintern. Jag själv har inga problem att hålla ridsuget uppe, allt som ofta är jag taggad att träna. Men för att öka på det där extra träningssuget har jag några tips:
 
Kolla på bra ridning, bli inspirerad att träna lika hårt som dessa skickliga ryttare. Man kan till exempel kolla på någon duktig ryttare i närheten av var man bor, eller så kollar man på nätet där det finns otroligt mycket bra ridning på film, oavsett vilken gren det handlar om.
 
Ha tydliga mål med vad du vill uppnå med din ridning eller överhuvudtaget med hästen. Att ha tydliga mål underlättar väldigt mycket för att hålla suget uppe.
 
Ett annat bra tips är att se det positiva hela tiden, även om man kanske tappar suget lite efter en dålig träning eller något sådant. Då får man dra ett streck över det negativa när man vet vad som krånglade, och se det positiva för att kunna tagga till nästa träningstillfälle, då man kan klara av det som var svårt eller gick dåligt gången innan.
 
 
När det gäller bloggmotivation då?
Ja detta är jag lite sämre på då det går väldigt upp och ner för mig, men trots det så har jag några tips för att underlätta.
 
Det underlättar massor om man har en lista där man kan skriva saker man skulle kunna blogga om, då tar inte bloggandet så mycket tid då man slipper fundera på vad man kan skriva, då har man ju idéer färdiga liksom.
 
Att läsa stora och bra bloggar gör mig mer motiverad, man vill väl egentligen bli en av dem?
 
Ibland kanske man ändå har svårt att blogga, kanske har man inte riktigt lusten som att man levererar riktigt bra inlägg under ett par dagar, eller så har man mycket med prov och inlämningar i skolan kanske.
 
Då kan man se till att ha bra färdigskrivna inlägg som ligger tidsinställda så man slipper fundera på hur man ska skriva ett bra inlägg när man är omotiverad till det. Detta är en metod jag ofta använder, funkar utmärkt att skriva tankeinlägg, åsikter samt reflektioner bland annat.
 
/Stina
 

Sweden international horse show 2014

Tänkte visa lite bilder och skriva lite Sihs som var nu i helgen som var. Jag åkte ner tillsammans med Julia, Stina, Mamma och Stinas mamma och vi var där lördag och söndag. På lördagen så gick vi först på mässan några timmar och vi beökte även Horse spots monter och pratade lite med några härliga bloggare där, sen så såg vi på kvällsföreställningen som var en blandning av lite show nummer och hoppning. Den slutade klockan 23.15 så vi kom tillbaka så sent till hotellet att det bara var att gå och lägga sig i princip.

När vi vaknade på söndagen så var det bara att äta frukost och sen bege oss till Friends där vi skulle kolla på internationella hoppningen som började klockan 9, när den var slut passade vi på att tillbringa några timmar till på mässan innan det var dags att avsluta resan med ett besök på Max och sen ta tåget hem.
 
Här kommer en bild på shoppingen!

Tyas bok "Från blogg till business" fick den även signerad av Tyra själv.
 
Min hästs bästa volym 2, det har blivit nästan lite tradition att besöka min hästs monter under sihs och köpe en bok och få den signerad av Lena Furberg (Hon som tecknar serierna i tidningen tex Stallgänget på Tuva och Mulle).

En stor burk med PS godis fick också följa med hem eftersom den jag köpte förra året snart är slut.

Vinterskor från HV polo som jag tänkte ha i skolan eftersom jag behövde ett par "vardagsskor" och dessutom var det grymt bra pris på dom.

En ny hjälm från Lamicell. Äntligen hittade jag en ny hjälm som jag tyckte om tillräckligt mycket för att köpa! Min gamla hjälm börjar ju bli till åren även om jag inte ramlat av med den.

Fick även vintertäckridbyxor som jag ska ha när jag rider Diskett eftersom det inte finns nått ridhus eller nått där hon står. Glömde dock att ta med dom på bilden men dom är helt vanliga svarta.

Schbraket är faktiskt inte något som jag köpt utan jag vann det i en instagram tävling på Charlies. På just denna bild blev inte färgen så bra då den är lite svårt att fånga den rätta färgen på bild.

Ett par hörlurar inköptes också lite snabbt på T-Centralen innan vi hoppade på tåget eftersom alla mina andra magiskt försvunnit eller gått sönder.
 
 
Jag, Stina och Julia tillsammans med Ingrid från Dressyrmupparna.se

Jag och Julia tillsammans med Tyra från Tyrashästar.se 
 
Jag, Julia och Stina tillsammans med Linn Strelin från Ztreliin.se

 Jag, Stina och Julia tillsammans med Linn Olsson från Linnolsson.se


 
 
 


/Jossan
 
 

Mina rosetter

Tänkte skriva ett inlägg om mina rosetter och ett om hur den här senaste tävlingssesongen har sett ut. Först ut är då inlägget om mina rosetter.


Den vita är från när jag var felfri för första gången i LD på hemmatävlingen i höstas och den gula är en ridlägerrosett från 2013, då vi hoppade 60cm felfritt två gånger på avslutningen. Den blågula är från ridläget i sommras då vi hoppade en 70cm bana felfritt. 

Den lilla rosa är från hopp Km 2013 då vi fick 4 fel i grunden och därför lyckades vi inte ta nån placering utan det är bara en deltagarrosett.

Den lilla vita är precis som det står på den också en ridlägerrosett, fast då från Delsbo vilket är den enda rosett jag har från en annan klubb hittils och även den enda rosett som inte är min och Eddies utan den fick jag 2012(?) med en supersöt liten B ponny som heter Angel men hon kallades för "Ellie".

Den rödvita är nog den rosett som var roligast att få. Den är från en pay & jump i Borr som jag åkte på i sommras tillsammans med Hanna och hennes förra ponny. Hoppade 70 cm två gånger och andra rundan var felfri. Hela stället var riktigt mysigt att rida på och vi hade super kul! Helt klart ett av sommarens bästa minnen. 


Blå/vita är min första rosett som jag fick på ett ridläger 2009. Redan då hade jag Eddie och jag minns inte mycket men vi hoppade väl 10-20 cm eller så. 

Den gula är min enda riktiga placeringsrosett och den vann vi på dressyr Km förra året vilket var en total överraskning eftersom jag vid den tidpunkten inte alls kunde rida Eddie i form utan hjälptyglar.  Vi red ihop 46.85% och det var jag riktigt nöjd med!

Den vita däremot är från dressyr km iår vilket gick riktigt dåligt även fast vi fick 48.28% han var superfin innan och efter men han dog när vi var på banan och tappade all bjudning tyvärr. Det är också bara en deltagarrosett.

Sista rosetten är en röd som är från hopp km iår. Hade jag blivit placerad hade jag kommit 4a men nu var det bara 3 placeringar så det är också en "deltagarrosett" 


Här är allihopa, totalt är det 10 st varav 9 är mina och Eddies.

/Jossan

Julkalender 2 december 2014I denna lucka kommer ett tips om man vill skämma bort sin favorithäst så här när det snart är jul. Man kan baka eget hästgodis, enkelt och höstarna brukar gilla det.

Man river äpplen och morötter, blandar med havregryn och sirap, eventuellt lite mjöl och sen formar man dom och in med dessa i ugnen. Man kan göra på känsla men lägger in ett recept jag hittade också.

1 äpple
1morot
3dl havregryn
1dl mjöl
120g ljus sirap (ca 1dl)
 
Gör såhär:
*Sätt ugnen på 175 grader
*Riv moroten och äpplet i ett rivjärn
*Krama ut saften ur de rivna morötterna och äpplet
*Blanda ihop alla ingredienser i en bunke
(tillsätt eventuell karamellfärg)
*Reglera med havregryn/vatten så du får smeten i en bra konsistens. 
*Klicka ut på plåt.
*In i ugnen ca 15min

SuperenkeltNär det känns lätt är det rätt

I de flesta fall tror jag att det är som rubriken lyder. När det känns lätt att hoppa en speciell bana till exempel, då gör man nog rätt i sin ridning då det annars inte skulle kännas så lätt. Eller om man rider ett dressyrprogram och det känns lätt, då rider man som man ska och hästen lyder ens hjälper, alltså är det rätt då.
Oftast när man gör rätt så ser det också väldigt lätt ut, och det är väl egentligen det man strävar efter i denna sport. Att det ska se lekande lätt ut, och det gör det rätt ofta på stora tävlingar som sänds på tv. Hur svårt det än kan vara så ser det ofta lätt ut när de hoppar banor på 160 cm med sina hästar som inte är mycket större än hindren eller när de rider galoppombyten i varje galoppsprång, eller när man ser en piaff eller en passage. Det är väldigt häftigt och nyttigt att kolla på ryttare på hög nivå, till exempel på tv, eller ännu bättre, live. Då ser man verkligen att det för många ryttare ser otroligt lätt ut, och det är precis det man själv vill uppnå kanske.
 
Jag menar inte att det ska vara lätt som en plätt att rida, men jag menar att när allt stämmer och man gör rätt, så känns det oftast lätt, allt flyter liksom på. Hästen blir inte dragig eller seg för skänkeln, inte svårstyrd eller svår att flytta åt sidan, det bara flyter på och hästen söker jobb att utföra.
När man känner känslan av en häst som lyder ens minsta vink och söker jobb som jag skrev ovan, då är det en fröjd att rida, och även att se på i de flesta fall. Känslan man får när man sitter i sadeln och hästen gör precis det man tänkt, den känslan är värd varje buren vattenhink, varje greptag i boxen, varje packad höpåse och varje frusen tå man fått i stallet. det är i alla fall så för mig och jag är nästan säker på att det finns en hel del som håller med mig.
 
Det är stunder som dessa man kämpar för, stunderna när det går fantastiskt bra.
 
/Stina
 
 
 
 

Dagens lektion i bilder


Bilderna är från kanske 10 sista minutrarna av lektionen. 

/Jossan

Julkalender 1 december 2014

 
I den första luckan rivstartar vi och bjuder på en liten tävling.
 
1. Gilla vår sida Ljusdalsryttarna på Facebook (om ni har det)
2. Kommentera här nedan med namn, mailadress och eventuell bloggadress.
3. Skriv en sak du önskar dig i julklapp och en sak du tycker är ett bra tips på något att ge bort till en hästmänniska.
 
Klar!
Bara att hålla tummarna så presenteras vinnaren 10/12 klockan 20:00
 
 
 
 

Julkalender 2014

Ja nu är det december och vi tänkte att vi skulle starta upp en julkalender med lite smarta tips och trix som kommer upp en gång om dagen, kommer även upp någon tävling och liknande, vem vet..?
Ni får jättegärna komma med tips på vad ni vill ha i dessa luckor, så vi skriver det ni vill läsa om.
 
 
 
 
 

RSS 2.0