R.I.P Kulltorps Yrrol

Yrrol har under alla sina år tävlat på högsta nivå. När Ella var 8 år vann Yrrol och hon Riksfinalen i Mountain Horse Cup. Ella och Yrrol har tagit DM-guld i både hoppning och dressyr.
2012 red de hem silvermedalj i SM i hoppning.
Han har dessutom tidigare i sitt liv tagit guldmedalj i både SM i fälttävlan och SM i laghoppning.
Yrrol har varit Ellas trogna vän och bästa kompis.

Text från Hästmagazinet

 

 Bild från Hanna Westerlind

/Ljusdalsryttarna

 


Eddie porträtt 28/1

Kan aldrig få nog med bilder på Eddie, vilket jag insåg när jag knäppt över 100 bilder på honom i hagen bara under Januari.

*Bilderna får ej sparas ner/ kopieras/skrivas ut osv utan min tillåtelse*

/Jossan
 

Tävlingsgruppen 26/1 - Fillan & Max

 
/Jossan

Dom andra i tävlingsgruppen (grupp 1)

Min grupp består som jag skrev i andra inlägget av Emma & Viktor, Ronja & Billy, Julia & Storm samt Zelda & Dunder och Lovisa och Ville men dom två sistnämnda var inte där i söndags. Så här kommer bilder på dom andra som jag lovade att lägga ut.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
/Jossan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Film från ridlektionen/Jossan

Bilder från dagens ridlektion/Jossan

Clinic med...

Ja idag ska jag iväg på Clinic, det är tre grupper som ska träna för Maria Gretzer. Jag och en kompis i stallet ska åka till Nytorp för att kolla på clinicen, ska bli riktigt kul. 

Kommer en liten liveuppdatering ikväll när vi är på plats.

/Stina

Bjuder på en bild på min snygging


Tävlingsgruppen 26/1

Idag var det tävlingsgrupp träning med Eddie. Vi var bara fyra i "min grupp" idag eftersom två var borta. Riktigt skönt att vara så få och det är grym stämning. Eddie svarade bra framåt vilket känns toppen inför imorgon när vi ska hoppa på vanliga lektionen.
Först red vi på ett hinder på diagonalen i trav med en bom innan. Sen hoppade vi en långsida med två hinder och med 7 galoppsprång emellan. Efter det hoppade vi på andra långsidan med först en kombination oxer in och räcke ut och ett galoppsprång emellan sen fyra galoppsprång och ett räcke. På slutet satta vi ihop den till en liten "bana"
Med långsida, snettigenom, långsida. Den red vi två gånger var och när jag hoppade rundan låg hindren på ca 70 cm och jag tyckte inte ens det kändes högt. Vilket är ett stort framsteg för mig som varit hopprädd...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
/Jossan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hoppträning 25/1

Hej! 
Igår var det hoppträning som stod på schemat och det var dags för banhoppning, vi skulle först hoppa fram på planket. Jag red dåligt och Jagge stannade, sen kom vi över det och skrittade när det gick bättre över det. Vi skrittade ett bra tag, jag hade mitt hackamore, men han var nog lite väl taggad och eftersom jag red dåligt så gjorde ju han lite som han ville. Efter ett tags skrittande hoppade vi en vit oxer med glitter på, först stannade han för att jag fortfarande red dåligt, sedan bestämde jag mig för att jag skulle rida bra så han skulle hoppa resterande hinder, hur skulle vi ta oss över vattenmattan om vi inte kom över ett plank och lite glitter? Jo jag visste att jag behövde rida ordentligt. Jag red ordentligt, hoppade banan helt felfritt över vattenmattan också. Sedan skulle vi höja men då tänkte jag byta till mitt tredelade bett för att göra det hela lite enklare för oss båda. Sagt och gjort, sedan hoppade vi banan igen, då låg banan på 1 m ungefär tror jag, några hinder var högre och vattenmattan var 90-95 cm. Det gick riktigt bra, fina språng och bra lägen, felfritt och fint.sexan höjde vi yttligare lite, vattnet låg kvar på samma höjd och annars låg det mesta på 105-110, tror 2-3 hinder var 115 cm. Två oxrar var parallella och jag tyckte D såg rätt stora ut, men vi tog oss runt bana felfritt återigen, och jag hade full koll på läget. Fick dock till några språng där vi kom lite nära, men det var för att jag inte har så mycket rutin när det blir lite höjd, då bromsade jag lite, men Jagge den lilla kämpen, han kämpade på och var hur duktig som helst. 

Så det blev en väldigt bra träning med bra känsla trots dålig ridning i början. 

/Stina
 

Även jag har varit liten

Hittade gamla bider på mig och min ponny Nelson som jag tänkte visa.De första bilderna är scannade och därav inte världens bästa kvalité. Med tanke på att Nelson är född 99 och jag fick han när han var några månader tippar jag på att dessa fösta bilder kan vara från 99-04. Så jag var väl ca 3-5 år.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Bilderna som kommer nu är från 2004 och det är digitalbilder i lite bättre kvalité.

 
 
 

/Jossan
Stalljour

I morgon är det dags för mig att ha stalljour, som lektionsryttare har man det en gång per termin tillsammans med en privatryttare. Man mockar åt lektionshästarna, släpper in och ut samt fodrar alla hästar osv. Jag tänker skynda mig med mockningen så jag hinner kolla när Stina hoppar, kameran följer självklart med utifall att jag hinner kolla.

 
/Jossan

Tur man utvecklas!

Ja det här är jag och Jagge för några år sedan, vet inte vad jag ska säga riktigt, haha.
 
Tur att man utvecklas i alla fall.
 

 
/Stina

Always follow you dream!


/Ljusdalsryttarna

Nejnejnej

Roffe skadad igen och han missar Scandinavium och troligen WC-finalen också. Riktigt synd men så kan det gå..

Roffe och hans förra superstjärna Ninja

/Stina

Idag, imorgon och 8/2

Hallå där!

Idag var jag och Jagge ut igen, red en annan runda idag, och vi var nog inte ute lika länge då det var ca -18 ute. Jagge var i alla fall lika pigg och glad som igår och han ville gärna springa, jag hade dressyrsadeln idag, för att variera lite. När vi kom in igen mockade jag och fixade hans mat och vatten. Imorgon ska Hanna i stallet rida dressyr på Jagge, vilket är superbra både för honom och mig, och förhoppningvis tycker Hanna det är kul också, hon ville ju rida i alla fall, hihi. Nej men det är tajt att hinna in i ridhuset efter skolan, och Hannas häst är skadad, och hon börjar inte jobba förrän på eftermiddagen, då blir det super att hon rider igenom ponnyn så får han gå ordentligt i ridhuset också. Jag åker väl dit efter skolan imorgon och mockar och fixar stallet. Sedan på eftermiddagen/kvällen ska jag försöka ta mig ut och springa om det inte är allt för kallt, nu ska jag börja springa mycket samt göra plankan för att bli bättre i sadeln, 2014 är ett bra år, garanterat. 

Vi gör även årsdebut på tävlingsbanan den 8 februari, vi åker till BRS och hoppar LD och LC. (80 & 90 cm) Mjukstartar då vi inte tävlat sedan juni, i och med skadan. Men nu är vi i toppfrom och jag hoppas och tror att vi kommer kunna leverera på banan i år. 

/Stina
Fina killen<3

Ridklubbar i närheten av oss

Tänkte skriva lite kort info om närliggande ridklubbar här.
 
Delsbo kör- och ridsällskap (DKRS)
http://dkrs.se/
DKRS är en av de klubbar jag varit mest på, tävlat en hel del här och har även en kompis som jag varit till som har sin häst här. Klubben ligger i Delsbo ca 25 minuter från oss.

Tunalids ridklubb (Tunalids RK)
http://www5.idrottonline.se/TunalidsRK-Ridsport/
Tunalid har jag varit och tävlat på en gång, sedan har jag varit där på en ridsportsbutik vid namn Hudikhästsport en gång. Denna anläggning ligger ca 45 minuter härifrån.

Järvsö ridklubb (Järvsö RK)
http://www6.idrottonline.se/JarvsoRK-Ridsport/
Järvsö´s ridklubb har jag aldrig varit på, de arrangerar inga tävlingar nu för tiden.
Klubben ligger ca 20 minuter härifrån.

Hudiksvalls rid- och ponnyklubb (HRPK)
http://www5.idrottonline.se/default.aspx?id=124722
HRPK är också en klubb jag varit mycket på, de har en hel del tävlingar som brukar vara populära, inte minst i hoppning på deras stora, fina hoppbana. Förutom på tävlingar har jag varit här på en kurs, och jag har även varit publik på några tävlingar.
Klubben ligger ca 50 minuter härifrån.
 
Mitt hjärta hästsportförening (Mitt hjärta HSF)
http://www5.idrottonline.se/MittHjartaHSF-Ridsport/
Mitt hjärta har jag varit på två gånger, ena gången var jag där för att Jagge skulle kollas av en kiropraktor och andra gången var före jul, när jag var inhoppare (haha) på en hoppträning. Denna klubb är ny, och den är riktigt fin.
Den ligger i Delsbo ca 25 minuter härifrån.
 
Bollnäs ridsällskap (BRS)
http://www1.idrottonline.se/BollnasRS-Ridsport/
Även här har jag tävlat en hel del, Bollnäs har riktigt fin utebana och ett stort ridhus.
Klubben ligger ca 45-50 minuter från oss.
 
Nansta sportryttarförening (Nansta SRF)
http://www5.idrottonline.se/NanstaSRF-Ridsport/
Nansta har jag aldrig varit på, de arrangerar sina första tävlingar i år, så förhoppningsvis får jag besöka deras anläggning denna säsong. Klubben ligger ca 40 minuter härifrån tror jag, i Näsviken/Forsa ungefär.
 
Nytorp hästsportklubb (Nytorp HSK)
http://www1.idrottonline.se/NytorpsHSK-Ridsport/
På Nytorp´s anläggning har jag varit en gång, då följde jag med en kompis på tävling. Jag ska dock dit på måndag igen, vad jag ska göra där får ni veta i ett annat inlägg.
Klubben ligger i alla fall ca 40-45 minuter härifrån.
 
Sedan finns även tre klubbar åt Söderhamnshållet (Ringnäs RF, SHK & SORF) men det blir så mycket text.
Vi har även Matfors ridklubb en bit från Hudiksvall och sedan kan man även åka mot Sundsvall, Ånge och Gävle.
 
/Stina

Självbärighet, steg för steg

Detta inlägg är väldigt tydligt förklarat, med bilder och text, så jag tycker ni ska ta er tid att läsa, trots inläggets längd.

 http://webrider.se/amanda/sjalvbarighet-steg-for-steg/

Det är Amanda på life of showjumping som skrivit det, väldigt bra inlägg tycker jag. 

/Stina

Alla har vi varit små

Hittade lite gamla bilder på mig och Spirit på datorn och jag tänkte att ni vill se.
 
Visst är vi ganska söta, hihi?
 
 
/Stina

Uteritt med bästa kråkan idag

Ja idag red jag ut med KråkJagge (kärt barn har många namn) och han var pigg och glad. När vi galopperade ville han springa fortare hela tiden samtidigt som han skuttade lite hit och dit för att stenarna bredvid vägen var ju lite farliga, hehe. Riktigt mysigt hade vi det i alla fall och jag tror även Jagge uppskattade turen. 


/Stina

Kille eller Tjej - Spelar det verkligen nån roll?

Spelar det någon roll om man är kille eller tjej?
Är killar mer värda är tjejer, eller är det tvärt om?

Jag tror att det är mycket annorlunda att vara kille jämfört med tjej, nu kan jag givetvis inte veta helt säkert utan i det här inlägget kommer jag utgå från vad jag tror.

Oavsett om man är kille eller tjej så uppfattas man olika beroende på vad man håller på med och är intresserad av. En tjej som t.ex. sitter hemma och spelar dator hela helgerna och aldrig är ute, kan uppfattas som konstig och kanske får hon något fler sneda blickar på sej i skolkorridoren. Däremot om du är kille och gör samma sak är det bara "jaha, en kille som gillar datorspel, helt okej". Bara för att det är så det "ska" vara.

I en diskussion som vi hade i skolan förut, kom det upp något som verkligen stämmer enligt mig. Medans en tjej från början oftast har ganska dåligt självförtroende och kanske har hon även komplex för hur hon ser ut. Så peppar tjejer varandra i livet och stöttar varandra när det är någon som har det svårt. Genom att bara finnas där för varandra, stötta och prata ut om saker och ting är man mycket värd som kompis i vissa situationer. Killar däremot har oftast ganska högt självförtroende från början. Eller det är i alla fall det dom vill få alla att tro. Jag tror att killar generellt i en grupp trycker ner varandra lite genom små bråk osv. 
Vilket slutar med att killar och tjejer ligger på ganska lika nivå. Men ibland kan det bli hemskt fel. 
För såklart är det individuellt, det här med självförtroende, det är olika från person till person. Fast inte helt oberoende om huruvida man är kille eller tjej. Det finns tjejer som redan har bra självförtroende eller som har vänner som trycker ner dom På samma sätt finns det killar som har dåligt självförtroende och vänner som peppar och stöttar.
Om man då har vänner som peppar ännu mer trots att man har bra självförtroende? Eller som trycker ner en trots att man redan mår dåligt? Kan det bli så att självförtroendet blir "för högt" eller "för lågt"? 
Jag tror att det är så att mår man redan dåligt och har vänner som gör det sämre
kan det leda till att man inte klarar mer och blir deprimerad.
Eller att om man har vänner som peppar och stöttar helatiden fast man redan har bra självförtroende, och tror förmycket på sej själv kan man råka hamna för "högt bland molnen”. Då kan man ses som udda ur andra personers synvinkel.

Samtidigt tror jag att det här kan till viss del bero på att vi lever i Sverige även kallat "landet lagom" av vissa. Om man är stolt över något man gjort eller sagt får man absolut inte "skryta" om det och visa att man är stolt över något man själv gjort, för då kommer genast någon med en nedlåtande kommentar och trycker ner och menar att, "Så bra var det väl inte?" "Det där kan vem som helst göra, tro inte att du är speciell".
Bloggar är ett allt vanligare fenomen där vem som helst kan dela med sej av sina åsikter, när som helst, till vem som helst. Att det råder yttrande frihet i Sverige tror jag dom allra flesta är medvetna om. Tyvärr finns det personer som utnyttjar sin blogg på internet på fel sätt, genom att hänga ut andra och skriva elaka kommentarer. Just det där med elaka kommentarer kan vara ett sätt att trycka ner andra, fast personligen tror jag att dom grundas på ovetskap och avundsjuka i många fall. Troligen är det här fenomenet mest utbrett hos tjejer på grund av att dom tror att dom ska må bättre själv av att trycka ner andra. Men det förekommer säkert även bland killar.

 

Exempel:

Person A lägger ut en bild från t.ex. ett ridpass med texten.

– Det gick så himla bra idag, ***** var så fin och allt bara klickade, det här passet kommer jag leva på länge.

Kanske även någon bild från dagen och kanske tillochmed en film.

Sen finns det oftast två grupper (såklart tillhör inte alla dessa) som läser det här inlägget och kommenterar.

 Grupp A, Kommer med positiva kommentarer och kanske samtidigt ger lite konstruktiv kritik och feedback på vad man kan göra bättre nästa gång.

Gud vad kul att det gick bra, han ser jätte fin ut. Vilken utveckling ni har gjort, men varför gör du inte så nästa gång så kanske det blir ännu bättre?

 Grupp B, gömmer sig ofta bakom en anonym kommentar och glömmer att man aldrig är anonym på internet.

Kallar du det där bra? Har aldrig sett nått så dåligt, och varför lägger du ut dom där bilderna när du skrev att det gått bra, för det ser det inte ut som att det gör på dom där bilderna!

 
Som bloggare får man ta mycket skit men man kan också nå stora framgångar man kanske inte skulle haft annars utan bloggen. Men man kan få en stor blogg även utan att provocera, det har många bevisat. Trots det så tror många att provocera är den lättaste vägen till framgång. Men har man bara tålamod, är beredd att länga många timmar på bloggen och sätter läsarna i första hand, så kommer tillslut framgångarna även utan att man skaffat sig många onödiga haters på vägen.

Killar och tjejer behandlas olika i samhället och det är fel ur min synpunkt. Ett exempel är att killar oftast får högre lön än tjejer för samma jobb. Det är också så att killar tillåts vara barnsliga längre upp i åldrarna än tjejerna. För tjejers del förväntas dom växa upp och ta mer ansvar tidigare i livet till skillnad från killar som ofta får vara barn längre.


Hur är det inom idrotten då? Behandlas alla lika där och får man tävla på lika villkor?

Svaret på den frågan borde kanske vara ja, men som jag ser det så är det inte så. Vilket naturligtvis beror på att killar på grund av fysiska förutsättningar inte kan tävla mot tjejer i alla sporter.

Inom hästsporten som är det som ligger mej närmast så förekommer inte jämnlikhet mellan killar och tjejer även fast det är många som säger att "ridsport är en av dom få sporter där tjejer och killar tävlar på lika villkor". Ridsporten anses i många sammanhang även vara en "tjej sport". Killar som rider kan i många fall bli mobbade i skolan och får ofta höra skällsord, som t.ex. bög. Kollar man på eliten så är det många killar som tävlar där. Ett exempel är Rolf Göran Bengtsson, som legat etta på rankinglistan över hoppryttare i hela världen och faktiskt vunnit Jerring priset förra året (2012). 

Vilket väckte många starka rektioner, eftersom vissa anser bland annat att:

1.       "Det va hästen som gjorde jobbet, hästen borde få priset"

2.       "Ridning är ingen sport"

Vänta nu lite, var det inte nått ni missade här? Fotboll vore inte en sport utan bollen, ska fotbollsspelare ta med sig bollen upp på scenen och ska bollen få priset då eller? Ska hockeyspelare ge priset till sina skriskor eftersom det var dom som "gjorde jobbet"? Men inga sådana åsikter förkommer om det är en fotbolls eller hockey spelare t.ex. som vinner Jerring priset. Utan det är bara speciellt riktat mot "tjej sporten" ridning. Jag tror det beror på att dom som aldrig flugit över ett hinder eller galopperat över ett snöklätt fält och upplevt det totala samspelet mellan häst och ryttare, kan inte heller förstå varför vi ryttare har valt att just lägga våra pengar och satsa på hästar av alla sporter.

I största möjliga mån tycker jag därför att alla som kan och har inflytande, ska avdramatisera ridning som "tjej sport" och jobba för att få in fler killar i sporten. För det behövs verkligen för utvecklingen. Framför allt inom ponnysporten.

På ridskolenivå kan man se ett fåtal killar som rider, kanske på grund av att dom vill testa nått nytt, kanske på grund av att hela familjen är intresserad av hästar. Hur som helst tycker jag att dom killar som vågar stå för att dom rider och gillar hästar är modiga, men hur stark man är än är som person finns det en slutgiltig gräns. Då man kanske inte orkar stå emot mobbingen och med att höra ord om en själv som definitivt inte har något att göra med vilken sport man väljer att utöva. Det är troligen den främsta anledningen till att vi ser så få killar inom ridsporten, och vore inte grupptrycket så högt tror jag vi skulle se fler killar även på ridskolenivå.

Vissa ridskolor har till och med speciella grupper för killar. Vilket kanske gör så fler killar vågar ta steget, för visst kan det nog vara lättare om man får va tillsammans med andra killar så man kan stötta varandra.

Blir man som tjej intresserad av att spela fotboll däremot så är det ingen som tycker det är det minsta konstigt. Det finns tillochmed speciella tjej lag i fotboll.

 Så min slutsats och svaret på frågan, "Är killar mer värda är tjejer, eller är det tvärt om?" lyder såhär:

Att oavsett vad man har för förutsättningar, oavsett om man är kille eller tjej så ska man ha lika stor chans att lyckas i livet. Men helt lika förutsättningar är det omöjligt att ge alla. Men att låta folk få hålla på med vilka sporter man vill utan att man ska bli mobbad för sina val är definitivt en bra början.

 Sorry för felstavning på bilden tog en från arkivet och märkte inte det..
/Jossan

Fina och färgglada

Som rubriken lyder, dessa bilder från i höstas tycker jag är riktigt fina och färgglada, bilderna visar mycket glädje tycker jag.

/Stina

 

Grattis till oss och bloggen!

Igår har den här bloggen funnits i tre år. Känns ju typ som det var igår vi började blogga här inför kanske 5 unika.

Vi vill tacka alla som läst och fortfarande läser bloggen, vi hoppas på många fler härliga år tillsammans med er!

Skulle skrivit om det här igår men båda glömde bort det...
 

/Ljusdalsryttarna

Dagens lektion 20/1

Idag red jag Eddie på ridlektionen och vi fortsatte lite på det vi började med förra gången dvs lösgörande. Har verkligen börjat hitta många knappar på Eddie i dressyren nu på senaste tiden. Fast kan ju bara konstatera att jag helst hade viljat att han hade en dressyrsadel, eller iallafall en lite nyare allround/hoppsadel. För den han har är så gammal och nedsutten. Här kommer dagens bilder!

 
 
 
 
 
 
 

/Jossan
 
 
 
 

Nu ska jag rida Jagge

/Stina


Dagens ridpass 19 Januari

Idag hyrde jag Eddie och red dressyr i ridhuset. Han var väldigt fin och på slutet tog jag av inspänningen och då gick han kvar i en någolunda fin form. Hoppas verkligen jag får honom imorgon på lektionen, vilket jag borde då det inte är hästbyte men man vet aldrig. 


Bilden får ej kopieras och användas utan mitt tillstånd

/Jossan

Bildbomb i snön!

 

/Stina

Intresset syns med stil

Hej på er! 

Ja som rubriken lyder, mitt hästintresse syns på mitt rum, i lagom mängd och med stil, här kommer några bilder på hästdetaljerna på mitt rum. 


En grå prydnadshäst som jag fick i födelsedagspresent av farmor och farfar, passar så bra på mitt rum med färger och sådant. 
Tre bilder på Jagge, öron, öga, mule, jag och mamma fick dem av Anna-Lena i stallet i julklapp, superfina verkligen. Finaste Jaggebus<3

 
Bredvid sängen har jag min Douglashörna, en bok som hans ägare gjorde och gav till mig i födelsedagspresent tillsammans med våra rosetter, i boken finns massa bilder på oss blandat med våra tävlingsresultat, så fin.
Jag har även en helt vanlig utskriven bild på oss, och vårt distriktsmästerskapsguld ligger där bredvid och glänser. 

Jag har även mina rosetter på väggen och en del porslinshästar och tävlings"troféer" i bokhyllan.

De tre marinblåa askarna på hyllan är också priser.


 Jag har två sådana diamanter sedan i somras på SORF. 


Och ett maskeradpris från SORF 2010.

/Stina

Coolt, skickligt eller bara fult?

Kom över denna bild på en sida på Facebook "horse world" hette den. 
Kom över denna bild på Facebook, jag vet inte riktigt, det är ju coolt och minst sagt skickligt, men det är inte så snyggt enligt mig och inget jag skulle välja.

(www.tidningenridsport.se)
Den här var riktigt häftig tycker jag, coolt att den är så välgjord och detta är något jag skulle kunna tänka mig, men jag tycker dock vanlig klippning är finast, dvs utan figurer och sådant. Det här är också riktigt skickligt och kul, men inte särskilt snyggt. 


/Stina17/1

Idag har det varit en väldigt bra dag, vi slutade klockan tolv istället för fyra. Så mamma plockade upp mig så åkte vi till sportaffären och köpte lite nya tränings/idrotts kläder. Sen skjutsade hon mig till stallet, där passade jag på att ta lite vinter bilder på lektionshästarna och kolla när Stina red. När Stina ridigt klart gick vi ut och fotade lite härliga vinter bilder som kommer upp här troligtvis någon gång till veckan. Efter stallet åkte jag till pappa och ska vara här till söndag morgon. Imorgon ska vi till Birsta och shoppa lite, så vi får se om jag hittar nått kul. 


/Jossan

Hoppning/markarbete

Hej! 

Förra helgen hade vi hoppträning, eller vi red mest markarbete, travade över bommar och upphöjda på volt, och ställde igenom, sedan galopperade vi över de upphöjda och la till sist upp dem till hinder och hoppade på volt med bommar mellan hindren, Jagge var riktigtfin och vi avslutade med att hoppa en liten linje. Det var inte alls högt så Jagge hoppade inte riktigt så bra som han brukar, och jag hade svårare att se distanserna, men över kom vi och han lyssnade rätt bra på mig. 

/Stina


 

Dressyrbilder~ jag och Jagge

 

/Stina

Har ni era hästar i frysboxar?

Ja det är en bra fråga. Läste ett väldigt bra inlägg angående täcken på http://webrider.se/jakob/?p=5188

Jag väljer även att publicera hela i lägget här för att så många som möjligt ska läsa.modet är alltså Jakob som skrivit detta inlägg och inte jag, men jag tycker ungefär lika.

Här är inlägget:

"Måste bara fråga min läsare en enkel fråga. Bor era hästar i frysboxar?

När jag cirkulerar runt på WWW, läser bloggar, läser kommentarer, tankar och åsikter så börjar jag tro att så är fallet; för inte kan väl människor ha så kallt i deras stall att hästarna endast kan stå utan täcke i högst två minuter? Eller har jag missat någon ny, revolutionär, färsk, nytänkande och viktig forskning om att hästens päls faktiskt har blivit bortavlad? Jag börjar nästan tro det. Om inte mina aningar är sanna (hoppas för bövelen att de inte är det för i så fall så plågas min åsna i denna sekund och har gjort hela vintern) så verkar det som att en stor del av hästsverige faktiskt har missat att: hästar har päls som fungerar utmärkt, en klippt häst börjar frysa först vid -20, människor väldigt ofta täckar sina hästar alldeles för mycket och att hästar blir varma av ridpass och att de håller sig varma upp till 20 min efter. VA VA VA Är DeTTAa SanT. Ja.

Min egen filosofi är att inte täcka så himla mycket. Egentligen är detta väldigt individuellt, precis som människor som fryser hästar olika mycket men jag tror att det generellt sett är ganska lika för alla. Nu under vintern blir ju gärna hästägare hysteriska och livrädda för att deras hästar ska frysa och de slänger på sina hästar både ett, två och tre täcken. Nödvändigt? Förmodligen inte. Det blir ju inte mycket kallare än -20 i Sverige och då klarar sig en klippt häst i bra hull och god kondition med ett enkelt vintertäcke på 200 gram, vid snöstorm kan jag förstå att man vill ha lite extra på hästen just när den är ute i hagen men för Guds skull inne i stallet behöver den inte ha täcke under de minuterna man gör i ordning den! Kan hästen dessutom röra sig lite i hagen så håller den värmen väldigt fint, tro det eller ej men de har naturliga instinkter.

Så snälla plz ta det lite lugnt med täckningen av era hästar, ni gör dem snarare en otjänst. Under täcket ska hästen ha en normal kroppstemperatur, det ska absolut inte vara “varmt och gosigt”. Hästar är inte människor, de är djur och djurens instinkt är att hålla just en normal kroppstemperatur. Blir rädd när jag läser om hur mycket människor täckar sina hästar, hade jag gjort så med Naiomi hade jag fått veta att jag levde (mest troligt uppleva döden)."


/StinaTvå gamla hagbilder på Jagge med regntäcke får bli inläggets bilder.

/Stina

15/1

Skolan
Idag var jag på utflykt med ES 13 (min klass) och NA 13 till rovdjurscentret på förmiddagen, på eftermiddagen hade vi svenska och foto. Fotolektionen spenderades i mörkrummet och ett tag i ett rum som vi håller på att göra om till uppehållsrum sen fick vi sluta en timme tidigare om vi var klar. 

Bilden är fotad med mobilen och har inte använt någon zoom (rätt coolt).
 


Stallet
Kom dit ganska sent ändå så jag satte mig och kollade på när Stina red och sen var jag med henne ett tag och sen kom Fillan så då va jag med henne också. Bamber gick förresten på en nybörjarlektion idag, såg ut att gå väldigt bra så nu kommer han säkert börja gå fler lektioner och sådär. 


/Jossan
 

Kort skoldag

Blev en kort skoldag idag. Har ju bara matte och engelska som är riktiga lektioner sen har vi ju media och klassråd men det är så roligt så det har jag gärna! Eftermiddagen spenderades i stallet med lite alla möjliga, det är alltid kul att vi är så många olika i stallet men ändå har vi så roligt tillsammans. Stod ett tag och underhöll Eddie när han blev verkad också (tänkte skriva "fick nya skor" men han är ju barfota). Han skötte sig iallafall toppen bra, även om hovslagaren (han jobbar även som typ allt-i-allo/stallchef) sa att han varit sur att fånga i boxen. Men det är just det att personalen inte brukar märka det så ofta eftersom han vet att det inte är nån idé. 


Eddie idag 

/Jossan

Dagens dressyrträning

Fick Eddie idag på lektionen, inte helt oväntat kanske men blev glad ändå. Vi red lösgörande och tempoväxlingar både på rakt och voltspår.
Han gick väldigt fint stundtals och jag tyckte att jag kände av att jag lärt mig mycket på Carro träningen. Tycker framförallt att det är en väldig skillnad på min ridning nu och för ett - två år sedan. Har blivit mycket stabilare i hela sitsen och drar inte upp skänklarna lika mycket och lutar mig inte heller framåt lika mycket i galoppen.
 
Får se om jag kanske skulle kunna lägga upp lite jämförelse bilder någon dag. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
/Jossan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Eddie x2

 
 
Bilderna är från idag!

/Jossan

Tjejen 2013

Klippte ihop en kortfilm med olika klipp på mig och Tjejen som är filmade någon gång under 2013. 
I år är fyllde Tjejen 25 år, så hon var 24 här på filmen.
/Jossan

Tävlingsoutfit

Skulle lätt kunna tänka mig att tävla i detta (fast med bling pannband)! Schabraket och benskydden har jag så det är bara luvan och kanske tränset som fattas...

/Jossan

Håller på och förbereder inlägg

Håller på och skriver ett inlägg var om alla ridskolehästar och funderar på att lägga upp en gammal film där vi visar runt i stallet och även komplettera med lite nya bilder. Sen kommer jag länka dom kategorierna i menyn så det kommer bli rätt för er att gå in där och hitta info om ridskolan och hästarna,  det kan ju annars bli lite rörigt att hålla koll på alla 15.. 

Jag håller även på att skriva ett åsiktsinlägg som det bara är lite finslipning kvar på sen ska jag trycka på publicera ;)

 

/Jossan

Första skoldagen

Idag började skolan, det var dock inte en speciellt anstängande dag eftersom vi går 12 - 4 på torsdagar. Mamma väckte mej dock ändå vid sju när hon åker till jobbet för jag skulle åka med henne och vänta på skolan (går dåligt med bussar). Jag var lite väl trött för att gå upp vid sju så jag sa till henne halvt i sömnen att jag skulle ta bussen som går halv 10, när jag väl gick upp och var redo att gå till bussen var klockan 09.10 då fick jag en känsla av att "det går ingen buss halv 10" så jag bestämde mig för att dubbel kolla tidtabellen.
Och med min vanliga tur hade jag såklart kollat fel och bussen gick 09.10 även fast jag inte hade mycket chans att hinna så tog jag cykeln upp till bussen (den är 9.10 på hållplatsen innan och ca 5 min senare där jag brukar hoppa på). Hann inte så det var bara att cykla hem och kolla på tv i ca 1,5 timme för att gör ett nytt försök med kvart över elva bussen. Den hann jag med men fick ordna skjuts från stationen i Ljusdal till skolan för den bussen är framme 11.40 och vi börjar 11.50. 

Tack och lov slapp jag ändå komma försent, hade matte, engeska, svenska och sammhälleskunskap. Gick sen till stallet i snövädret och var där ca en timme. Det snöar fortfarande, som att det är dags för det nu när vi vill ha vår, snön skulle kommit i julas istället ...
 
 Sorry för tråkigt inlägg men det blir så ibland ..
/Jossan

13 saker du inte visste om mig


* Mitt hår blir plattare om jag sover med fläta 
 
* Inte nöjd med mina betyg fast har aldrig fått ett F 

* Jag har en vän som jag aldrig träffat (för att hon bor i Skåne) men ändå pratar med varje dag.
 
* Jag har faktiskt haft en egen ponny när jag var liten, nu är det min kusin som tar hand om honom.

* Läser massor  med bloggar och försöker kommentera så mycket som möjligt med intressanta kommentarer inte bara typ "fin blogg" och sån reklam.

* Jag sökte inte bara Estetik och Media utan även Nytorp, fast har vetat sen jag fick reda på att Estetik och Media fanns att det var där jag ville gå!

* Jag har enormt blandad musiksmak, typ allt från Coldplay och Taktida till Eminem och Håkan Hellström och ganska mycket därimellan.

* Jag har ridit sen jag var 2/3 år mer eller mindre regelbundet med ett uppehåll på ca 1-2 år pågrund av en olycka som gjorde att jag bröt handleden och blev rädd.

*Jag tog Grönt kort under 2012 eftersom jag ändå hade åldern inne och utifall att jag kanske skulle tävla nångång vilket jag är väldigt tacksam för nu.

* Jag blir inte rädd för skräckfilmer

* Jag kollar på American Horror Story, Pretty Little Liars, Ravenswood och Teen Wolf. Och har sett alla säsonger på dom serierna.

* Naturkunskap och Matte är dom ämnen jag tycker sämst om.

* Jag är vice ordförande & skötaransvarig i klubbens ungdomseketion

Detta är min lillasyster och "min ponny" Nelson på mitt hjärta hästsportförening.

/Jossan

Hästrelaterat möte på g

/Stina med sällskap av Fillan

Sista lovdagen

Har hunnit med en ganska mycket idag ändå. Gick upp vid halv 11 och gick till bussen, sen åkte jag vidare till stallet vid 12. I stallet träffade jag Stina äntligen (hon har varit hemma och sjuk i 2 dagar) var med henne och en massa andra folk tills Stina skulle hem då var jag med dom andra en stund sen åkte jag hem kollade på treserier och åt en Ben & Jerry. Då var klockan ganska så mycket så jag skrev det här inlägget och nu ska jag gå upp och kolla på tv och sova, eftersom skolan väntar imorgon så är det lika bra att vara utvilad (fast vi börjar 12 imorgon som varje torsdag så sämre första dag kan man helt klart ha)

Ja och angående Eddan så fick han ta ett bad idag haha..

/JossanHoppning del 2

 
 

Hoppning del 1

Här är jag och Jagge fån hoppningen i söndags, han var riktigt duktig. Jag orkar inte skriva så mycket nu då jag ligger hemma och är sjuk.
Njut av hur snygg ponnyn är, han tycker verkligen om att hoppa.

PS. Kommer en del två.

 

/Stina

Vill ni åka skridskor?

Är det bara att komma hit..

Borde vi kanske uppfinna skridskor för hästar? för det ser ut som vi fått en skridskobana istället för ridbana..


/Jossan

Ridpass 5 och 6 Januari 2014

Både igår och idag har jag ridit Eddie och tänkte skriva lite om hur det gick.

Igår
Kände mig lite sjuk men bestämde mig för att försöka rida ändå, vilket inte visade sig vara så jättesmart. Red inte så länge, kanske typ 30-40 min i mest skritt och lite trav eftersom jag inte orkade nått annant. Eddie var ändå rätt så duktig och skrittade på bra igenom kroppen. Eddie var även supergullig och extra snäll efteråt när jag skulle ta hand om honom.

Idag
Gick betydligt bättre eftersom jag var helt frisk och orkade rida som jag skulle, och hade en tydlig plan för ridpasset. Skrittade fram på långa tyglar i ca 10 min åt båda hållen, sen tog jag lite trav och galopp i ca 5 min. 
Tog på inspänningen och red lite lösgörande med fokus på att få lite mer bakbensaktivitet, travade även över några bommar som låg framme ett par gånger. Sen skrittade jag av ... 
Han var verkligen riktigt fin stundtals men tyvärr hade jag ingen som kunde fota.
 /Jossan
 

Tråkigt med lov!Nu är det nästan så jag längtar till skolan börjar igen. För det är faktiskt rätt tråkigt med lov, dagarena bara rullar på utan att det händer nått spännande alls. Igår var jag i stallet och kollade på hoopplägret och sen stannade jag och kollade när Stina red dressyr på Jagge. Stina sa även nått jag inte tänkt på förut, att nu har vi gått i skoaln lika länge som det är kvar till sommarlovet. Det är bara att stå ut alltå för snart är det sommarlov, vet redan nu att sommaren kommer bli grym, och sen går ju faktiskt tiden rätt fort i skolan eftersom det för det mesta är kul!

Hörs senare!

/Jossan

Mot stallet!

Idag ska jag till stallet igen, har ju inte varit där på två dagr nu när det varit nyår. Tänkte kanske pyssla lite med Eddie om jag hinner. Det är även hoppläger i stallet på eftermiddagen där Eddie går med Julia (eftersom jag inte var tillräckligt snabb att anmäla mig) så det kanske jag kollar på om jag får tråkigt.

 

/Jossan
 
 

Storm - Hur söt får man vara?


Alla bilder är fotograferade av mig och får ej kopieras
/Jossan
 

Bra/Dåliga saker med 2013

 
 
+/- med 2013:
 
- Pompe, Rex och Cartoon gick i pension, kommer alltid vara lite tomt i stallet utan dom...
+ Viktor, Bamber och Billy flyttade in på ridskolan, alltid kul med nya ridskolehästar!
+ Stockholm horse show, helt galet kul helg som defintivt borde göras om nästa år
-  Slutade på världens bästa skola Tallbacken (sen vad andra tycker om den skolan får stå för dom)
+ Började på Estetik och Media och hamnade i en väldigt bra klass
+ Jag och Eddie blev placerade i dressyr km 
- Gled ifrån mina underbara klasskompisar från Tallbacken
+ Hade en underbar sommar i stallet 

Och en massa annat som skulle ta år att räkna upp här, men det mesta finns i arkivet här på bloggen så är ni nyfikna kan ni ta en titt där!

Detta ser jag fram emot 2014:

Sommarlovet <3 hallå vem gör inte det lixom? 
Fortsätta att utvecklas med Eddie
Att bloggen faktiskt fyller 4 år (19 Januari) och att den ska utvecklas och växa!


Och ni som är nyfikna på vad som verkligen kommer hända under vårat 2014, ja ni får väl helt enkelt fortsätta läsa bloggen ;)
/Jossan


Nytt år!

Ja nu är det nytt år, 2014, med nya möjligheter. Jag ska satsa på Jagge, och jag ska försöka förbättra bloggandet också. 
Imorgon kör vi! 

/Stina

Gott nytt år!


Från oss alla till er alla, gott nytt år! 
/Ljusdalsryttarna


RSS 2.0