Månadens övning- Januari

Jag har tänkt skriva en ridövning jag tycker är bra varje månad, som ett återkommande inslag här.
Eftersom det idag är sista dagen på första månaden tycker jag vi kan köra igång precis nu.
 
Januari:
Månadens övning blir en basic övning som man kan rida oavsett gren och nivå. De flesta känner till serpentinbågar, och det är dessa som blir månadens övning. 
Här har vi helt vanliga, klassiska serpentinbågar.
Jag tycker dessa är jättebra och använder de oftas som uppvärmning när jag joggar fram i trav. Man får jobba på at ha koll på båda sidorna, i båda varven, och man får lära sig att koordinera sig när man byter varv i bågarna. Det ska ställas om samtidigt som man ska ha full koll på nya yttertygeln.
Det finns många varianter på den här övningen, och en variant jag verkligen vill rekommendera är att variera storleken på bågarna. Man kan bestämma sig för att rida små serpentinbågar där man kortar stegen litegrann, och då kan man rida de små bågarna över hela ridbanan, och nästa gång man ska göra serpentinbågarna kan man göra dem lite större. Ju mindre man rider dem desto mer koll på yttersidan måste man ha, men det ska såklart inte ridas för små bågar så det blir påfrestande för hästen.
Jag tycker att det underlättar att inte gå hela vägen ut till långsidorna när jag rider mindre, och fler bågar.

Man kan även rida serpentinbågar med volter i bågarna, att rida tiometersvolter inuti bågarna är bra för att få lite extra koll och kontroll. Man kan passa på att runda hästen ordentligt i volterna om man har problem med det i bågarna, så man får hästen ordentligt lösgjord.
 
Här är det vanliga bågar med två volter i. 

Serpentinbågar är mitt stora tips den här gången, och glöm inte bort att det går att variera dessa på många sätt, det är bara att hitta på vad man tror just sin egen häst behöver.
 
Självklart rider ni allihopa nogrannare än jag ritar, haha!
 
/Stina  
 

Dressyrträning i dagarna två!

Imorgon har jag dressyrträning för Jennie på schemat, och bestämde precis att det blir dressyrträning för henne idag också. Det fanns tid och jag fick rida så nu blir det dressyr hela helgen, jag klagar inte!

/Stina

Bjuder på en riktig gammal goding, tänk att jag och Jagge firar 5 år i sommar!


Upp med stigbyglarna så löser det sig, typ

Det var lite av mitt motto när jag red dressyr idag. Under gårdagens dressyrpass var jag och Jagge rätt oense om hur och vad vi skulle göra, så då lade jag ner och red omkring i lång och låg form istället, tänkte det var lika bra att göra så och börja om en annan dag istället.
 
Idag kände jag att det var på väg lite åt samma håll som igår, så jag tog upp stigbyglarna i hopp om att jag skulle hitta någon känsla i min egen ridning. Det känns som att det är A och O, att veta vad man sysslar med där uppe. Det blev faktiskt bättre, jag kom ner mer i sadeln och kom till en mer aktiv drivning framåt med sätet, vilket löste upp en del bekymmer. Galoppen gick rätt bra, red tempoväxlingar och jag tycker att jag fick honom rätt bra i formen både när jag ökade och tog tillbaka. I traven var det lite svårare, åtminstone i vänster varv där vi måste få in nosen men ändå hålla massor på yttertygeln. Problemet är att jag knappt känner var jag har högersidan så det går knappt för mig att hålla i, det är en tydlig brist i min ridning, just den lilla punkten som verkligen behövs. Jag jobbar på det!
 
/Stina
 
 En gammal bild får förgylla inlägget!
 
 

Barbacka

Igår red jag ett supermysigt barbacka pass på Diskett. Faktiskt så fick jag henne ganska lugn och avslappnad. I skritten kunde jag tillomed få en lite lägre form. Det blev mest skritt och lite trav då underlaget på banan inte var det bästa. Nu har det dessutom varit plusgrader sen dess så nu är det säkert ännu värre.  

Idag var jag i stallet en sväng efter skolan och pratade lite med Emma, vi får väl se vad som händer helt enkelt. 


/Jossan

Jag & Freja
Ovanligt att se mig på annan häst än Jagge, och ovant för mig att rida, men tycker det gick över förväntan och det ser ändå rätt bra ut. Det var trots allt första gången!

 Vad tycker ni?

/Stina

I stallet och donar

Vi slutade tidigt idag så jag är redan i stallet och ska precis mocka och fixa. Vid 14.40 ska Jagge tas in och göras i ordning för ett dressyrpass i ridhuset. 

Tänkte knåpa ihop ett inlägg med vad Jagge äter för något, så det får ni se här inom en snar framtid! Dessutom kommer lite bilder från i söndags när jag hoppade Freja, stay tuned!


/Stina


Träns från PS Of Sweden

Vet ni vad? Jag har gått och köpt mig ett träns från Perfect Sit Of Sweden. Jag tvivlar på att någon av er har missat att se något av PS träns. En kompis skulle sälja sitt nu, så jag sa att jag ville prova det, fast jag inte haft planer på att köpa något, hehe. Jag har ju liksom gott om träns. Man kan aldrig få för mycket av hästsaker. 
 
Det var ett High Jump Revolution-träns och just dessa har jag tyckt varit väldigt fina innan, har dock bara sett det på bilder. Jag har provat rida med det några gåner, både hoppträning, dressyrträning och uteritt, och Jagge verkar nöjd med det. Han gapade inte alls mycket på det, vilket han annars brukar göra ibland.
 
Här hittar ni mitt träns!
 
Eftersom både jag och Jagge tycker om tränset så köpte jag det, så jag hoppas att Jagge inte säger att han vill ha mer saker än på ett tag, hahah.  
 

Tränset heter ju High Jump men det funkar ju lika bra för dressyren såklart, och ni måste väl hålla med om att det är snyggt?  
 
/Stina

En helg med hästtema

Det började med i i fredags på rid och häst då jag fick testa en ny häst (för mig) en korsning mellan fjording och nordsvensk som heter Viktor. Har hört att man ofta blir överraskad av hur känslig han är trots att han är ganska grov. Faktiskt blev jag positivt överraskad jag med även om jag hade hört det. Han var väldigt fin och jag får nog fortsätta rida han på rid och häst så det känns ganska kul som omväxling.

I helgen har vi varit hästvakt åt Diskett med så vi har släppt in och ut och fodrat osv. Idag och i fredags red jag en sväng och det var väldigt efterlängtat hos oss båda tror jag haha hon var väldigt pigg och glad och ville mest springa, fast det hör ju inte till ovanligheterna med henne precis.
Igår var det även hoppträning med Eddie och ojj vad jag saknat att rida honom. Fast det bara gått ca 2 veckor. 
Vi började lite lågt och tränade lite olika linjer och vi travhoppade även ett hinder  på volt som uppvärmning. Efter att vi hoppat allt ett par gånger så höjdes hindren till ca 75/80cm och jag kände redan där att jag blev lite osäker. Men samtidigt blir jag irriterad på mig själv över att jag blir lite osäker/rädd vid den höjden för jag vet att vi tränat så mycket på det och lätt klarar det oftast. Kan bero på att jag inte hoppat sen innan jul och att det oftast inte blir dom höjderna på vintern när vi inte tävlar. Men det gick iallafall väldigt bra, bättre än det brukar gå och jag hade lite längre tyglar så han kan komma fram lite mer i själva språnget så det blir mycket bättre. 
Har tyvärr ingen bild från själva träningen.
/Jossan

Hästdag idag

I förmiddags åkte jag ner till stallet med Hanna som skulle träna dressyr. Jag mockade och fixade i stallet då och sedan tog jag in Jagge (med lite hjälp från mamma, han ville nämligen inte gå in från det fina vädret, hehe)
Borstade och fixade i ordning oss båda för en tur ute i det superhärliga vintervädret. Det var väldigt soligt och kanske runt -8/-10 grader. Vi red en sväng bort till en täkt där det var masa härlig snö att rida i. På väg dit var Jagge pigg och glad, skrittade på ordentligt och sedan travade en bit tills vi var framme. På täkten travade och galopperade vi, och Jagge var mjuk och fin, han tyckte det var extra roligt att springa idag i all snö.
 
Lite senare hoppade jag upp på en ny bekantskap, det blev hoppträning med ett gult storhäststo vid namn Freja. Jag hade aldrig suttit på henne tidigare, men hon har varit med på våra hoppträningar. Det var en rolig häst att rida och hon hoppade himla fint, det var väldigt annorlunda jämfört med att hoppa Jagge, men det är ju inte så konstigt precis.
 
Denna helg har gått himla fort och nu är det snart dags för en ny vecka, men snart är det nog helg igen, och då är det dressyrträning igen.
 
/Stina
 
 

I stallet

Jag är i stallet, har mockat och fixat med mat och vatten och nu sitter jag på läktaren och kollar på dressyrträning. Om en stund ska jag hämta Jagge i hagen och börja göra i ordning honom för att senare är det vår tur att träna. 

Är riktigt laddad för träningen och ska rida ordentligt från första början. 

/Stina
Toppenbra hoppträning

Red en toppenbra hoppträning med Jagge idag. Han var väldigt framåt och taggad, och hoppade väldigt bra genom kroppen tycker jag. Han var inte heller särskilt tittig, hoppade en skylt utan problem i alla fall. Ibland är han för rolig, vissa gånger är saker livsfarliga och andra gånger bryr han sig inte, haha.
Det var nästan två veckor sedan sist vi hoppade, så han tyckte nog det var lite väl länge sedan och därför var det nog extra kul idag.
 
Imorgon är det dressyrträning för Jennie, äääntligeeeeen. Jag rider 12.45-13.15.
 
 
 
 

Ja jag köpte ett PS-träns?

 

Tänkte förklara lite angående att Eddie har ett Perfect sit of Sweden-träns på vissa bilder (oftast från tävlingar). Då det säkert är någon som undrat över det.

Man skulle kunna tro att det är någon jag känner som är snäll och lånar ut sitt eftersom det inte precis är billiga träns, men så är inte fallet. Jag har velat ha ett PS träns sen dom kom ut på marknaden för flera år sedan. Till en början mest på grund av deras utseende. Men efter ett tag tyckte jag att det var så bra att dem var anpassade för hästen.

 Men i början tyckte jag att det var lite väl mycket pengar när jag nu inte har någon egen häst. Allt eftersom tiden gick blev jag dock mer och mer intresserad av att verkligen köpa ett, men frågan var vilken modell som verkligen var finast? Tillslut släppte PS en del nya modeller och då fastnade jag för ”olympic revulution” eftersom det är en ganska neutral modell. Så jag tänkte igenom mitt beslut noga, var det verkligen värt det? Att kunna använda ett så dyrt träns på dom få tävlingar jag åker på, utan ens veta om det skulle vara nån skillnad eller om han skulle trivas med det? Svaret blev tillslut att ja, det var värt det.


Tänkte att om jag har den ekonomiska möjligheten att köpa något jag velat ha så länge och unna Eddie att få ha ”det bästa” om så bara ibland. Så varför inte?

Faktum är ju att en ridskolehästs utrustning inte sällan är ganska sliten och tråkig då det uppstår mycket slitage i den dagliga användningen på en ridskola. På tävlingar handlar mycket om att vara lite extra fin och dem allra flesta har lite finare grejer än till vardags. Det kan va allt från ett dyrt equiline schabrak till ett fint schabrak med kanske matchande benskydd från hööks, Det viktiga där är inte prislappen, utan att man har nått som själv tycker är fint.

Jag har under åren läst så många solskenshistorier om hur tränsen påverkar många olika hästar till det bättre. Nu när jag haft tränset i ca 9-10 månader och hunnit med att använda det en del. Så kan jag säga att ja det märks faktiskt skillnad. Tro det eller ej men främst på Diskett som är lite känsligare märktes det nästan omedelbar skillnad. Hon blev lugnare och stabilare. Eddie däremot som inte har chansen att använda det lika ofta märks det också skillnad på, han blir mer avslappnad och vågar ta ett lite stabilare stöd, samt att han blir mindre tjafsig i munnen.
Detta märktes tydligt då jag i början av jullovet (typ på julshowen) använde PS tränset och sen bytte tillbaka till hans vanliga. Det var så tydligt att det krävdes mer för att han skulle slappna av plus att han blev väldigt stark.

Självklart tror jag på att variation av nosgrimmor och i vissa fall bett är det bästa för många. Då det tryck som uppstår kan orsaka skador annars. Samtidigt som det finns för och nackdelar med de flesta nosgrimmor. Därför är det mycket möjlight att jag i framtiden kommer köpa fler av PS nosgrimmor för variationens skull .


Så ja nu vet ni…
Jag köpte ett ps träns till en ridskolehäst, för jag tycker han är värd det och ja det märks skillnad!


/Jossan

Ni med hästar med känsliga mugipor, se hit!

Ni kanske minns att jag skrev att jag skulle prova bettskivorna i gel från Acavallo på Jagge för några veckor sedan. Nu har jag ridit med bettskivorna dagligen och Jagge har inte fått mer skavsår i mungiporna, alltså har jag fått det resultat jag hoppades på. Mungiporna är lite skavda fortfarande men det lär ju fixa till sig ordentligt över tid.
 
Till er som har hästar som lätt får skavsår i mungiporna, eller är allmänt känsliga där vill jag alltså verkligen varmt rekommendera bettskivorna från Acavallo. De kostar 179 kr här och är alltså gjorda av gel, och man trär dessa över bettringarna, låter kanske lite svårt, men gelen är väldigt töjbar så för mig gick det utan problem. Jag la ner bettet och skivorna i varmt vatten innan jag satte dit dem, och tog hjälp av lite olja.
 
Här är dem!

/Stina

Ett bra dressyrpass idag

Ja det blev ett bra dressyrpass i ridhuset efter skolan idag. Jagge var faktiskt riktigt fin i traven bitvis, gjorde fina öppnor och slutor. Galoppen var lite jobbigare idag men jag tycker han var ganska duktig i alla fall. På slutet tog han i ordentligt i några travökningar, då är det jobbigt att sitta ordentligt och hålla kvar i tygeln vill jag lova, men han ökar himla bra nu, såå roligt!


Det bästa var att Jossan fångade oss på bilder som ni får se något tag!

/Stina

Bilden är från Ryttarinspirations Instagram.Föreläsning med Johanna Lassnack

I söndags var vi på en föreläsning med Johanna Lassnack som Nansta sportryttare hade bjudit in till.
 
Känner ni till Facebook och instagramsidan Ryttarinspiration? Johanna är den som har "Ryttarinspiration". På instagram och Facebook lägger hon ut inspirerande bilder, filmer och texter för oss ryttare.
 
 
Föreläsningen handlade om den mentala biten av vår sport, och den mentala biten i allmänhet. "Vad händer under hjälmen?"
Johanna pratade om fokus, att det är lätt att förlora fokus och att man måste träna på att kunna komma tillbaka till sitt fokus, för man kan inte göra en topprestation utan att ha 100 % fokus.
 
Hon pratade också om att man skulle bryta ner sina mål till delmål, så det inte blir så stora steg att ta för att uppnå sitt stora mål.
 
 
Jag fick en del nya idéer kring hur viktig den mentala biten faktiskt är för att man ska kunna prestera optimalt. Jag tycker att det var en lärorik och bra föreläsning som ni verkligen borde ta chansen att gå på om ni får den.  
 
/Stina
 
 
 

Bloggen firar 5 år!?

Kom på just nu att det var 19 januari igår. För er som inte vet det så är det bloggens "årsdag". Bloggen startade vi 19 Januari 2011. Vilket betyder att vi nu bloggat i hela fem år! Det är helt otroligt lång tid när man börjar tänka efter. När vi startade bloggen var det jag (Jossan) och en till som drev den, Stina började inte förens några månader senare och det har varit vi som drivit den den mesta tiden. 

Det är lite så man skäms över dom allra tidigaste inläggen, men är ändå glad att dom finns där att kolla tillbaka på. Vi har ju både lärt oss en heldel och växt upp under dessa 5år.

Tänkte bjuda på en liten throwback från åren som varit. (En av våra första headers)

/Ljusdalsryttarna

Mysig uteritt idag

Tog min grå racerbil ut på en barbackaskrittrunda med min kompis Hanna tidigare ikväll. Det var väldigt mysigt i snön, och vi såg ett stjärnfall, alldeles tydligt och stort, lite magi nästan
Hästarna skötte sig bra, imorgon ska jag rida lite dressyr, på lördag är det äntligen dressyrträning igen.

/StinaFredag - måndag

Vi börjar väl med i fredags. Då red jag lektion på Diana igen, denna gång för Susanne. Det gick väl ganska bra men har ju inte hunnit lära känna henne så bra än. Sen åkte jag tillbaka till stallet och kollade när Julia red och umgicks lite med Stina. För att senare avsluta kvällen med Sibylla mat och lite fredagsmys hemma hos Stina.  

Tog föresten och klarade mitt körkort förra veckan så nu slipper jag gå till stallet i denna kyla. 

I lördags åkte jag till Nora och vi fotade lite, men eftersom det var så kallt så tog vi inte så mycket bilder utan jag följde med henne när hon skulle träna sen och då blev det lite fler bilder. Huvudsaken var dock att jag fick träffa Nora då det var ett tag sen och jag saknade henne. 

I går så blev det en spontan tur till en föreläsning som nansta höll i. Med Johanna Lassnack från ryttarinsperation. Åkte dit med två från stallet och Stina, de var faktiskt väldigt intressant och ett bra sätt att kicka igång årets säsong på! Hon tog upp hur man skulle tänka osv för att prestera på topp.
Vi får se om det kanske blir nått inlägg på det temat, skulle ni vilja läsa mer om de? 

Idag blev det då en till Ridlektion på Diana, denna gång för Bettan då Emma var borta på plugg. Ganska intressant att jag ridit henne tre gånger nu och en gång för varje ridlärare.  Vi fortsätter att lära känna varandra men idag var hon lite extra jobbig (hon kastar men huvudet ganska mycket ibland). Antar att det kommer krävas mycket jobb för att jag ska lära mig att rida henne så det inte blir så mycket sånt. 
Nästa vecka skulle vi nog hoppa så då tror jag inte jag får Diana faktiskt.Snart får jag nog träffa denna fina ponny igen med, riktigt taggad faktiskt. Vilket hon förmodligen också är när jag rider igen haha.


/Jossan

Fy fasen vad kallt

Jag och mamma ska strax iväg till stallet och ha stalljour. Hästarna ska matas, släppas ut, det ska mockas och fixas mat till eftermiddagen. Tyvärr visar termometern -25.3 grader. Det känns mindre mysigt att gå ut i den här kylan.

Hörs sen, jag borde sätta fart!

/Stina

Dressyrpasset idag

Från början av dagens ridpass fick jag ingen ordning på min egen ridning så jag fick inte riktigt ordning på Jagge som jag ville. Att han behövde bli mer rund i formen genomsyrade allt vi gjorde. Sara som jag brukar hoppträna för var där och red samtidigt och hon hjälpte mig och sa åt mig att rida diagonalslutor i galopp. Först red jag slutan och fortsatte i förvänd galopp, bröt av och fattade rätt galopp och gjorde samma sak åt det hållet. Så höll jag på ett litet tag, sedan la vi på ett byte när vi kommit ut på långsidan efter slutan. Jag skrev att vi gjorde denna övning efter vi hade hoppat i söndags också, och idag fortsatte vi med det ett tag då som sagt. Det tog kortare tid innan vi satte ett byte vänster-höger idag än förra gången, och vi satte flera rena även i det hållet, som är vårt betydligt svårare håll.
 
Efter att ha ridit dessa galoppslutor med byten blev Jagge väldigt mjuk och lösgjord, och betydligt rundare än han var innan, vi fick alltså ut någonting väldigt positivt. Det är ju dessutom nyttigt att veta att Jagge blir väldigt mjuk av byten, då kan jag rida den här övningen i början av passen när jag tycker att det är dags att mjuka upp och lösgöra, toppen!
 
/Stina
 
Längtar förresten massor till tävlingssäsongen, om inte allt för lång tid är vi igång.
 
 

In i ridhuset för lite träning

Återkommer med utvärdering av ridpasset senare.

/Stina

Om dygnet hade fler timmar

Har ni tänkt på hur bra det hade varit, haha?
Idag har jag varit i skolan till strax före 16 tiden, sedan åkte jag med Jossan (som tog sitt körkort igår!!!) till stallet och där mockade jag och pysslade med Laren. Det var vilodag på schemat för idag nämligen. Mamma kom till stallet och hjälpte mig lite, sen åkte vi hem och jag har pluggat och pluggat. 
Imorgon har jag sovmorgon och sen två lektioner i skolan, avslutar vardagsveckan med ridning av något slag på min fina grå skrutt, blir en bra fredag kan jag nästan lova.

Godnatt! 

/Stina


Jag har en stark grå ponny

Hej på er!
 
Idag red jag en sväng dressyr i ridhuset på Jaggisen. Han var lite stark och ville nog helst springa runt som en liten grå giraff haha. Det var några dagar sedan jag red ordentlig dressyr, så det kanske va delvis därför han var lite extra stark och bland molnen i tankarna idag.
 
Igår var vi ute i snön med Hanna och Mia, Jagge tyckte det var jätteroligt att galoppera en sväng i snön och han gjorde så gott han kunde att springa ikapp Hanna och Baloo, jag hindrade honom lite för jag hade lite svårt att hålla ordentligt i tyglarna med tumvantar på mig.
 
Det är förresten såå mysigt med all snö som kommit tycker jag, bara vi slipper minus 20 grader..
 
/Stina
 

Throwback maj 2013

Hittade bilder från en dressyrtävling i Delsbo den 18 maj 2013, vi har utvecklats mycket sedan dess och jag tycker det syns tydligt när jag ser dessa bilder. Vi kom i alla fall på en fjärdeplacering i LB:1 den här tävlingen.
 
/Stina
 
Hoppas ni ser den skillnad jag ser! 
 

Tisdag den tolfte

God eftermiddag!
 
Jag sitter i skolan och har håltimme, blä, håltimmar känns som slöseri med tid då man hellre skulle varit i stallet bara. Jag väntar på dagens sista lektion som börjar om en liten stund. Sedan får jag äntligen gå ner till stallet och skämma bort Jaguaren, får se om jag ska rida en sväng ute eller om han ska få vila för jag hinner nämligen inte in i ridhuset när jag går långa dagar i skolan.
 
Ute faller snön vilket den gjort av och till de senaste dygnen typ. Möjligheten att kunna rida ordentligt ute ökar, så det är ju bra, men det kan ju inte yra omkring snö hea tiden tycker jag, men borde inte klaga.
 
Nu ska jag ta mig iväg på lektionen, tiden får gå fort så jag snart kommer till stallet istället. 
 
/Stina
 
 

Ridlektion på Diana

Idag fick jag rida Diana för första gången. Det var väldigt kul och utmanande även om jag verkligen saknade Eddie. 


Ska bli spännande att se vart detta leder då jag kommer få rida henne ett tag nu. Pratade även lite med Emma om Eddie och en annan grej, dessutom såg vi båda att han rörde sig lite bättre idag än han brukar (på barnlektionerna då). Vilket är ganska kul.  Hjälpte även Tindra med Billy då han var väldigt jobbig idag när hon skulle göra iordning.

/Jossan 

Helgen & dagen

Lördag: Det blev tyvärr ingen dressyrträning på grund av kylan. Termometern låg väl runt minus 20 så vi tyckte det var dumt att åka iväg på träning. Vi red en sväng dressyr i ridhuset istället, när det var uppehåll för lunch i träningarna som varit i stort sett hela helgen i ridhuset. Det var många som red dressyrträning för Jan-Ove som kommer upp några gånger per år och håller en träningshelg, roligt att se. Åter till mitt och Jagges ridpass, det blev inget avancerat dressyrpass för jag ställde inte de kraven, blev lite bekväm av mig och sitter helt enkelt kvar i komfortzonen vi har, aja baja Stina. Vi hade visserligen inte allt för lång tid ridhuset, men fokuserat ska man kunna rida i alla fall, det måste jag träna på. Det är fördelen med träningar, då blir man skälld på om man inte gör som man ska, haha.
 
Söndag: Igår var det också dressyrträningar för Jan-Ove under dagen. Jag och mamma hade insläppet så vi tog in ridskolehästarna vid 14-tiden, och matade privathästarna ute. Sedan kollade vi på några av träningarna, och Jennie som jag tränar för var också där och tittade, så vi pratade en del med henne och så vidare.
 
Vid 17 var det dags för hoppträning för vår del. Vi red bommar först, det var tre serier med travbommar, som låg så man red på en åtta, bommarna låg alltså mitt över medellinjen på mitten (X) och vid båda kortsidorna (ungefär vid G & D). Vi jobbade med att få hästarna runda och mjuka, och flytta sig lätt för skänklarna efter bommarna när man svängde. Jag tycker det gick ganska bra för mig och Jagge, idag känner jag en del träningsvärk i magen, haha. Sedan blev bomserierna till små hinder med en galoppbom före och efter. Det blev lite svårare här för oss, framförallt att landa i höger galopp när vi hoppat hindret på mitten. (När vi skulle till höger såklart). Vi jobbade på och han var bitvis väldigt rund och satt ihop bra i galoppen mellan hindren, men det sprack en del vid hindren och bommarna ibland. Verkligen en nyttig övning för oss. Sara som jag hoppar för hjälpte mig sen att försöka få till bra byten till höger, men då hade vi inget hinder längre, det gick två gånger på slutet, de byten vi gjorde åt andra hållet då (dvs höger till vänster) var väldigt fina tycker jag. Vet faktiskt inte om jag ridit så mjuka fin a byten med Jagge så lösgjord och rund och fin i galoppen som han var då. Byten är definitivt något vi borde träna på som stärkande övning.
 
Måndag: Idag var det dags att åka tillbaka till skolbänken efter jullovet, tyvärr. Jag tycker inte det var så farligt, och efter skolan gick jag direkt till stallet och mockade och red ut i snön på Jaggis. Hade sällskap av tvillingarna Julia och Josefine som har sin D-ponny på ridklubben också. Det var riktigt mysigt ute, bortsett från att det blåste och yrde omkring snö. Det var bara runt 5 minusgrader idag, och det har äntligen kommit tillräckligt med snö för att kunna trava och sådär. Jag tror Jagge var glad över att få trava i allt det orörda vita, för han såg nog ut som en giraff, hahah. Jag stannade i stallet och vid 18 fodrade jag kvällshö, då det var vår tur med den idag.
 
 
/Stina
 

Vilka bloggar läser jag?

Jag läser inte särskilt många bloggar, läser inte bloggar varje dag heller, men jag vet en hel del bloggar jag tycker är läsvärda. Här kommer dem, utan inbördes ordning.
 
http://linnolsson.se/
 
http://finest.se/liinadolk/
 
http://ingridskoog.se/
 
http://ninasrader.se/
 
Alla dessa fyra tycker jag är riktigt läsvärda dressyrbloggar, älskar att läsa massor om dressyrryttare och deras hästar.

 
 
http://lifeofshowjumping.com/
 
http://trojkan.com/
 
http://divorceyourhorse.se/
 
Dessa tre slår ofta huvudet på spiken med sina inlägg och tankar. Riktigt läsvärda.
 
/Stina
 
 
 
 

Mål & planer för 2016

Ja det kanske är hög tid för mig att dela med mig av mina mål och planer för året, och årets tävlingssäsong som snart väntar på oss. Jag kan börja med att säga att jag är sjukt taggad på vad årets tävlingar kan bjuda på, det känns som att vi kommer kunna få till mycket bra då vi utvecklats mycket nu tycker jag.
 
Vi har hunnit landa på dressyrbanan rätt bra, det tycker jag vi gjorde 2015. Det var inga dressyrtävlingar som Jagge var jätteskeptisk och spändför domaren eller staketet eller liknande. Vi hade alltså inga jättelåga procentdippar som vi hade 2014 på grund av "läskigheter" på banan. Okej vi red på 55 och 56% två gånger, men det var som sagt inget som var så farligt så vi knappt kom förbi det inne på banan.
 
Jag tycker dessutom att Jagge blir lugnare och lugnare överlag. När det händer något hemma i stallet eller när vi åker iväg och tränar är han oftast väldigt lugn och ganska avspänd nu för tiden.
 
Jaja.. Jag är så seg, tillbaka till 2016. Det jag vill komma till är att 2016 tror och hoppas jag vi kan visa upp vad vi verkligen kan på dressyrbanan, utan att bli hindrade av att Jagge blir spänd och tittig.
 
Om vi då ska ta det här till en lite mer konkret nivå så säger jag en sak till att börja med. Man behöver ha två
ritter över 62% i LA:P1 för att få tävla FEI-programmen, vi har ett av dem. Jag vill alltså så snart som möjligt sätta det andra kvalet så vi kan smyga oss in i FEI-klasserna, gärna redan på vår/försommaren (April, Maj & Juni), och sen fortsätta där i Augusti, då jag inte tror det är så mycket tävlingar i Juli. Vi har börjat träna bitar ur FEI-programmen nu i vinter, det är svårare och annorlunda men det är inte för svårt.
 
Jag är även jättesugen på att komma ut på något dressyrmeeting. Har aldrig startat ett sådant förr, men jag tror det skulle vara bra för Jagge att tävla på samma anläggning flera dagar i rad.
 
Hoppas ni kommer vilja följa oss den här säsongen, jag lovar att det kommer bli en rolig säsong att följa.
 
/Stina
 
Här följer några bilder från hemmatävlingen 2015.
 
Den här sista är nog en av mina favoritbilder från året.

Uteritt och glada hästar!

Hej!
Idag blev det som sagt en uteritt då ridhuset var bokat hela dagen. Utom en sväng vid lunch men då går ju Eddie i hagen så då kan/får jag ej hämta honom och rida. Red ut med Tindra på Storm och hennes mamma på Diana. Storm var riktigt busig helatiden och ville inte alls skritta lungt utan han var riktigt pigg. Eddie var pigg och glad också speciellt eftersom han fick gå först men han gör ju inte så mycket mer än vinkla fram öronen lite extra och få lite bättre tempo. Plus att han har ju redan varit ute en gång på lovet. Det gick iallafall bra nästan hela varvet som vi skulle skritta (fast Storm ville hellre trava helatiden).
Men när vi kom ner på vägen blev han för jobbigt och Tindra är ju rätt liten så det blir lite svårt för henne att sätta han på plats. Så då erbjöd jag mig att hon skulle få skritta på Eddie hem så skulle jag ta Storm så det inte hände någonting. Det måste sett lite kul ut när vi kom tillbaka och satt på andra hästar än dom vi red iväg på haha. Men det är ju sånt som händer ibland och jag om nån vet att det inte är kul att rida när man är rädd. Det kändes att Storm var väldigt pigg men han gjorde inte så mycket bus med mig.

När vi kom tillbaka red jag en stund på banan så mamma kunde ta lite bilder. Tänkte visa några här men det kommer nog upp en till del imorgon eller så. Dom två bilderna på storm är väldigt dåliga tyärr för vi skulle skynda oss, men kan ju vara lite kul att se som omväxling.
 
 
 
 
 

 
 
/Jossan


Jag älskar att klä på mig ridkläderna....

Och kliva ut i stallet. Där vet jag precis vad jag ska göra, kan mina stallrutiner som rinnande vatten, samma saker ska göras, oavsett om klockan är 07.00 en lördag eller om det är efter en skitjobbig skoldag. Hämta skottkärran och grepen, mocka boxen, bär vattenhinkarna och diska dem. Töm vattenhinkarna och skottkärran, ta med vattenslangen och fyll hinkarna, ta med mathinkarna och fixa morötter i dem, blötlägg lusern. Jag har gjort det många gånger, och nu reflekterar jag oftare och oftare över hur skönt det är att veta precis vad man ska göra de kommande timmarna, man behöver inte tänka nästan, bara göra sina sysslor. Det blir en fristad, och jag kan tycka att det är riktigt härligt att mocka Jagges box (den är oftast väldigt lättmockad, hahah).
 
Stallet är en bra mix på olika saker tycker jag, man får fysisk aktivitet, både genom stallarbetet och genom ridningen. Man får dessutom umgås med andra hästälskare, och bara andas häst och stall, det är trygghet tycker jag.
I stallet lär man sig få skit under naglarna och ta i, vilket enligt mig kan vara en bra egenskap att ha.
Man får även känna sig viktig och behövd i stallet, man vet att hästen behöver en, att just jag är viktig för att ge min häst den omsorg och mat den behöver.
 
Behöver jag ens tala om den känslan som infinner sig i en när allt klaffar när man sitter i sadeln?
Ni vet när hästen lyder ens minsta rörelse och allt bara fungerar och går precis som man vill, känslan i kroppen då är helt magisk, det är en känsla åtminstone jag kan leva länge på.
 
Att många människor håller på med hästar är ingen slump, det är jag rätt säker på, när man en gång börjat är man ofta fast, just för att hästsport är så mycket mer än bara en sport, det är en hel livsstil, man formar sitt liv efter hästarna, och hästarna och stallet formar en som person. Jag säger inte att hästsporten är bättre än annan sport, verkligen inte, men den är annorlunda. Det är så himla mycket mer än bara träningar och tävlingar, och dessutom tävlar man på samma villkor, oavsett om man är gammal eller ung, och oavsett kön, men det kan vi ta mer en annan gång. 
 
Det är extra roligt att rida när allt klaffar!
 
/S 
 
 
 
 

Imorgon blir de snöritt!

Imorgon blir det äntligen rida ute/ut i den härliga snön! Blir det så att jag ska rida ut så får jag sällskap av Tindra och hennes mamma. Men om det kommer mer snö ska jag kanske rida på banan. 
 


/Jossan 

Uthärdar kylan

Det är ungefär så jag känner, haha. Det har varit kallt i flera dagar, runt -15 grader kanske, så det är mycket kläder på när man åker mot stallet vill jag lova. Idag skulle jag rida/skritta ute, det går inte att göra mycket mer än att skritta ute för oss, då det har kommit snö men det är fortfarande hårt under, och efter vägen tror jag det är lite halt under snön, och Jagge är oskodd bak så då blir det nog lite Bambi på sina ställen om vi gör mer än att skritta.
 
Jag jobbade i alla fall Jagge i skritt på hoppbanan först idag, tänkte att det var någorlunda slätt under där. Sedan travade jag en bit på snön på en gångväg av grus precis bredvid stallet, där gick det okej att trava. Jagge verkade dock ha behov av att springa lite mer, så han kan göra bra i från sig på morgondagens eventuella träning. Jag gick in i ridhuset och joggade honom i alla gångarter där, han var fin och snäll, precis som vanligt.
 
Att dressyrträningen imorgon bara eventuellt blir av är just på grund av kylan vi har nu, det ska bli -21 imorgon är det lovat, och vi vill inte behöva transportera genomsvettig Jaggis i ungefär 45 minuter i den kylan, det känns inte så bra för honom. Men vi får se vad det är för temperatur imorgon bitti och avgör då om vi åker iväg eller inte.
Håll tummarna!
 
/Stina
 
 
 

Dressyrträning, vilken aha upplevelse

Igår red jag som sagt för min ridlärare Emma. Hon fick rida en stund på Eddie då jag upplevt att det inte riktigt känts som det kanske brukar. Lösningen vi kom fram till är att jag måste börja rida honom jättemycket mer framåt och samtidigt ha en väldigt mjuk kontakt. 

Jag har länge vetat att jag måste få honom mer framåt eftersom formen kommer bakifrån. Men ibland är det lättare att veta att nått behöver göras än hur man faktiskt ska göra det. Vill inte precis behöva sitta och "sparka" på honom eller göra nått annat drastiskt när det ändå inte skulle göra att han gick fram mer. Samtidigt som det ibland är bättre att säga till ordentligt en gång istället för att sitta och "tjata". 

Lektionen gick väldigt bra över lag men det är ju svårt att ändra på så mycket och det är inget som sker på ett ridpass heller. 

Idag däremot märktes det skillnad redan från början, så himla skönt och jag känner lite att när jag tycker det går "för fort" det är där han måste vara nu ett tag. Och i hoppningen är det nästan alltid där han måste vara. Idag var han riktigt fin men man måste verkligen se till att han kommer fram till bettet och vågar ta stöd där. 

Här kommer lite bilder från lektionen (tror aldrig vi haft en sån här stilren outfit förut haha) /Jossan

Bettskivor i gel från Acavallo

Igår köpte jag dessa bettskivor i gel, från Acavallo, på Hööks. Jag har tänkt köpa sådana för att se om Jagge  
blir skonad från skav i mungiporna av dem, då han är väldigt känslig i framförallt sina mungipor.
 
Köpte ett par svarta och idag ska de testas tror jag. Dessa bettskivor kostade 179 kr och finns bland annat här.
 
/StinaDressyrpass och fullt i ridhuset

Tänkte börja med att skriva att det blev ingen ridning igår tyvärr. Ridskolan hade satt in ett hoppläger för dom som hoppar små hinder där Eddie såklart behövdes och glömt att meddela mig. Detta gjorde att jag inte var där på morgonen och red eftersom jag inte planerat för det. Samt att ridhuset var bokat på eftermiddagen då och som sagt var Eddie med på lägret.


Idag däremot var jag bättre förberedd och åkte till stallet på morgonen trots att det inte blev alls mycket sömn eftersom Stina och Hanna sov här. Det var massor med folk i ridhuset så jag försökte göra det bästa av situationen även om det blir svårt när det är så många och alla är på olika nivå och håller på med sitt eget. Red ett lite kortare pass idag på kanske 45-50 minuter eftersom han ändå skulle gå på eftermiddagen (hopplägret) och eftersom vi ska träna för Emma imorgon. Tränade ganska mycket galopp och övergångar till skritt då det är de vi har lite problem med just nu. Idag var han dock väldigt duktig och jag ser framemot imorgon.

Nu har det föresten äntligen kommit snö så det vore riktigt kul att få göra en repris på detta innan lovet är slut. Men det beror på om det blir halt och så eftersom han inte har skor. (Bilden är från 2/2 2013, dsv snart tre år sen, helt sjukt vad snabbt det går)

/Jossan 

Just nu:


Nya skor och fina fötter på gång, sen blir det en tur i snön.

/Stina

Dressyrträning idag

Åkte iväg med Jagge och red en väldigt bra dressyrträning idag, han var lite stretig och stark i munnen men bitvis riktigt fin och vi fick till väldigt mycket nyttigt arbete för oss båda. 
Tummen upp för träningar som ger något ordentligt att träna på, något att bita i liksom!

/Stina
Bild från förra träningen, fina Jaggen!


Lite bommar

Idag fixa Eddie jobba över lite upphöjda bommar och ett litet skutt. Han var riktigt riktigt duktig. Synd bara att han har så mycket päls nu så det känns som att skänka på en dunkudde. Detta gör även att han av förklarliga skjäl inte har så mycket energi. Men idag gick det som sagt väldigt bra ändå med tanke på det. 


Här kommer en del bilder som jag har tagit från dagens filmer. 

På onsdag ska vi föresten ha lektion för Emma igen, ska bli riktigt kul. Är väldigt taggad på att få lite träning/hjälp nu för att fortsätta jobba på våra svagheter.

/Jossan

Gott nytt år!

Hej allihopa och hoppas ni haft ett fantastiskt nyår! 
2015 avslutades med ett väldigt bra ridpass i onsdags, fick honom lite mer där jag ville och insåg att jag måste nog börja sätta mer tryck i honom om jag ska uppnå det jag vill. Förhoppningsvis ska jag ha privatlektion nån dag så då ska jag äntligen få lite hjälp med hur jag ska göra. Just nu känner jag mig lite oförmögen att veta vad jag ska ändra på när det inte går som jag vill. 

Igår och idag har han haft vilodagar, vilket jag tror är riktigt nyttigt för honom. Men imorgon kör vi ett dressyrpass igen. Skulle gärna variera lite mer men finns ju inte så mycket annat att göra nu när man inte kan ens skritta ute. 
Hoppas ni fortsätter följa oss även detta nya år så får vi se vart detta leder! Ska försöka ta tag i bloggen mer nu också, på heltid, och hoppas komma tillbaka till rutinen ganska snabbt. 

/Jossan

God kväll, gott nytt år & jag är tillbaka

Börjar med att önska er ett toppenbra år 2016, och hoppas att ni inlett året på bästa sätt idag.
 
Vad har ni gjort idag?
 
Jag har varit i stallet i stort sett hela dagen, en utmärkt start på ett nytt år tycker jag. Mamma och jag åkte till stallet vid 11 för att fixa Jagge inför hoppträningen vid 12.
 
Träningen gick helt okej, jag skärpte mig en bit in i träningen och red bättre än i början. Åkte hem en sväng och åt lunch efter vi hade släppt ut Jagge igen, och sedan åkte vi tillbaka till stallet och putsade, mamma badade Jaggis och jag red dressyr på en annan D-ponnyskimmel vid namn Max. Det är en kompis ponny, som jag ridit några gånger förut, men det var ett bra tag sedan sist. Det var lite klurigt att hitta knapparna men det blev stor skillnad en bit in i passet, och bitvis kändes det himla bra.
 
Jag lyckades hitta en bild på mig och Max på datorn, men det var länge sedan.
 
 
Det var förresten inte igår jag bloggade senast, hihi, men nu hade jag verkligen lust att blogga igen så here I am.
 
Vill ni höra 2016 års tävlings- och träningsplaner för mig och Jagge?
 
/Stina
 

RSS 2.0