En till tävling med rosa

Men inte för mig denna gång...
Idag följde jag med Nora när hon skulle tävla LC (Agria pony trophy kval 2) och LB i Rengsjö. För att förklara rubriken, Nora fick även låna min kavaj och huva så outfiten var komplett.  Hon vann Agria kvalet i sin grupp (1) och kategori (C) så nu ska det bli spännande att se hur det slutar på deras hemmaplan (Delsbo/Dkrs) om två veckor. Förhoppninsvis kan jag åka dit och fota både på lördagen och söndagen. Men jag har en annan grej på gång också så vi får se. I LB  passade Nora och Twist på att få med sig en andra placering efter en väldigt fin runda som var 11 hundradelar från vinst.  

Första gången jag var på Rengsjös anläggning var det också och kan ju säga att det var väldigt mysigt men att man hade kunnat önskat mycket bättre väder! 


Titta vad fina, speciellt Agria rosetten, tänk om Eddie hade kunnat springa så fint i Nansta så vi också hade kunnat få en...


/Jossan

Dressyr är för svart och vitt!

I dom två senaste inläggen har jag ju visat ett par bilder från senaste tävlingen. Så nu tänkte jag passa på att visa fler bilder! Varför ha svart kavaj och vitt schabrak på dressyrtävling när man inte måste lixom? 
 
 

Nån som har nått bra tips för en ponny som verkligen tappar all energi på banan, så motages det tacksamt!
 
/Jossan

Tävling på Nansta 23/5

I lördags var det ju dags för tävling igen. Denna gång på en för både mig och ponnyn ny klubb, Nansta sportryttarförening. Agria pony Trophy kval var det också. 

Framridningen 
Skedde utomhus på en lite trång grusbana. Jag vill ju helst ha stooooora framridningsbanor så jag kan få fram Eddie ordentligt och så jag slipper trängas med andra ekipage då det är det värsta jag vet. Hur som helst så var Eddie ganska fin och gick fram ganska bra.  När jag rider fram så försöker jag koncentrera mig på att han ska va framme för skänklarna. 

Collectingen 
Var allt för lång och smal så jag kunde inte göra mer än skritta och trava lite. Sen fick jag stanna där inne lite extra länge då dom var försenade. Vilket jag såhär i efterhand bidrog till att resultatet blev som det blev.

Tävlingsbanan
Gick in på banan och var väldigt taggad, sen försökte jag fatta galopp innan jag fått startsignal. Då märkte jag att han inte allas lyssnade så bra för skänken. Eftersom det var en ny domnare jag aldrig ridit för så skulle det bli kul att få veta vad hon tyckte. Överlag fick jag inte så mycket sämre poäng än jag brukar få men galoppen drog ner en heldel och det slutade på 50% vilket ändå är helt okej. 

Arrangemanget/anläggningen 

Pratade inte så mycket med personalen där men det var faktiskt en trevlig "anläggning"trots att det var lite trångt. Man fick även en goodiebag och det är ju alltid trevligt.


Justeee, glömde nästan det viktigaste, jag har köpt en ny kavaj som jag bara älskar och tycker det behövs lite mer färg även i dressyren. Allt i dressyr är för svart och vitt tycker jag, mycket roligare med lite färg.


/Jossan 

Sneakpeak


Från tävlingen i söndags, lovar att ni får se mer bilder en annan dag.


Natti!

/Jossan

På promenad just nu...

Rullar snart för lite hoppning, dags för coachen att hopptävla Jaggebus!

/Stina
Ridlektion

Äntligen var det dags att rida lektion igen. Min grupp bestämde att vi skulle va ute och jag var väl inte så delaktig i den planen men jag va inte heller supernegativ. Hade såklart hoppats på att få ha Eddie när ändå första gruppen skulle få ha teori, så han bara behövde gå 2 grupper. Men tyvärr fick jag Bamber precis som förra veckan. Vilket resulterar i att jag inte fått rida Eddie nått sen 9/10 Maj och inte kommer jag få göra det innan tävlingen på lördag heller. 

Är faktiskt inte alls så taggad på att vara med på den överhuvudtaget längre eftersom Eddie inte går bra alls när man inte ridit igenom honom i dressyren på ett tag. 

Nu tillbaka till lektionen föresten, hade som sagt Bamber. Vilket gick väldigt bra, han har lärt sig mycket sen jag red honom regelbundet i höstas/vintras. Tyvärr blev han lite "istadig" eller vad man ska säga och tog inte skänken alls vissa stunder, men överlag var han fin och han är ju fortfarande inte så utbildad så det blir väl bättre när han lärt sig ännu mer. Föresten tycker jag också att jag får en mycket bättre sits på honom eftersom hans sadel ligger mer "plant" så det blir mycket lättare att få bra sits. Haft fullt upp tyvärr så har inte hunnit ladda in bilderna i datorn, så ni får nöja er med dessa sålänge.


/Jossan

Utforskar westernJust nu är det dagens svåraste klass, Ranch trail B. Hittills under dagen har jag blivit väldigt sugen på att testa tävla western faktiskt men vi får väl se hur det blir. Kommer nog upp ett inlägg sen med lite skillnader mellan western och hoppning/dressyr som jag har lagt märke till såhär första tävlingen. 


/Jossan

Klockan ringer om 5 timmar

Varför blir det alltid såhär att jag inte kan sova dagen innan jag ska upp tidigt? Imorgon bär det för första gången iväg på westerntävling där jag ska va funtionär hela dagen. Ska åka dit med Disketts ägare och hon som hade min förra medryttarponny, och klockan står på 4 för vi ska åka 5.30 så förmodligen kommer jag va jättetrött. Självklart får kameran följa med även om jag inte alls vet hur man fotar western.  Ska bli en intressant och förhoppningsvis lärorik dag, alltid kul att få se hästsportens olika sidor. 


Bild på mig och min ponny när jag var liten. 


/Jossan

Träningen med Jagge

Dressyrträningen med Jagge idag var väldigt bra och givande.
Vi red öppnor och slutor och jobbade med att få honom att släppa i ganaschen framförallt i höger sida där det varit lite motigt, eller snarare i vänstersidan har det varit motigt, just för att han inte lägger sig på höger sida av bettet, då blir det mycket tyngre på vänster och an har ojämn kontakt, vilket försvårar allting för oss litegrann. Så vi fick jobba på att han ska komma in med nosvingen litegrann, så han lossnar i ganaschen, då blir han jämnare på båda tyglarna och allt blir mycket bättre.
Vi lyckades rätt bra efter ett tags kämpande, och Jagge skötte sig fint överlag genom hela träningen.
 
Imorgon ska han få en rejäl skrittrunda, och jag tror att jag ska rida en annan häst i stallet också.
 
 
/Stina
 
 

Första hästen är klar

Qrumelur kom ner till ridhuset så då red jag dressyr på honom. Han skötte sig fint och lotsade runt mig igenom LB:1, haha. Vi är taggade för tävling på söndag i alla fall.

Strax ska jag åka tillbaka till stallet, dressyrträning med Jagge står på schemat, bilder från dagens båda pass kommer visas senare om ni vill se?/Stina
Kommande tävlingar

Jag har några kommande tävlingar inplanerade, första planerade tävlingen är på söndag. Då ska jag tävla storhäst igen, rider Qrumelur i LB:1 och sedan rider Sara honom i LA:3. (För er som missat så hoppar jag för Sara, och det är hon och hennes mamma som fött upp Qrumelur.)
Jag tävlade ju lite dressyr på honom förra året och har i år ridit honom en gång, och idag ska jag rida honom en gång till. Det ska bli roligt med lite omväxling, haha.
 
Nästa helg lånar Sara min lilla Jagge och hoppar 90 cm och 1 m på storhästhoppning. Han ska få gå med henne för att jag inte riktigt vet hur jag ska rida honom genom tjurighet eller när han tror att vissa hinder ska attackera honom. Dagen efter hoppar jag en LB (1 m) med honom på ponnytävling då såklart. 
 
Helgen efter det funderar jag på att åka med Jagge på dressyrtävling, sugen på att rida LA:1 och LA:P1 då, dit är jag dock inte anmäld. 
 
Här kommer två bilder på mig och Qrumelur och Jagge. 
 
 
/Stina
 
 

Ridit Bamber

 
 
 
 

Fick rida på finaste Bamber i måndags på lektionen, det är nog ett av dom bästa passen jag ridit på honom. Han hade lärt sig massor sen jag red honom sist, nu gjorde han ju faktiskt vad jag bad om trots att han protesterade en del.
 
/Jossan
 

Tävlingar

För snart två veckor sedan var jag iväg till Njurunda och hopptävlade med Jagge, vilket jag nämnde här. Vi hoppade LC och LB (90 cm och 1 m).
Det spöregnade och banan var blöt, i första klassen ville han inte gå mot andra hindret, som var från utgången, haha typiskt Jagge. Men sedan hoppade vi resten av banan felfritt, han stod emot lite här och där men det var inga problem att hantera. Han brukar stå emot lite när han inte tävlat så mycket. Det var trots allt andra starten för i år.
 
I LB var samma hinder nummer två, fast åt andra hållet. Den här gången tjurade han också och stannade långt före, vet inte om han tittade lite på de stora infångarna eller så. Men sedan hoppade vi även resten av den klassen felfritt och hade ett riktigt bra flyt, men jag kände att det nog sög en del i Jagges ben av att springa i leran.
 
Dagen efter tävlade vi hemmadressyr, LB:1 och LA:1. I LB var han lite spänd, men han gjorde det han skulle och han gick förbi staket och domare i alla fall, haha. Jag red bättre än jag gjort på dressyrtävling med Jagge förr, för jag kände att det gick att rida ordentligt trots att han var lite spänd. Andra halvan av programmet var han riktigt lugn mestadels. Vi fick drygt 65% och det ledde till vinst i klassen.
På framridningen till LA kändes han jättefin, lite trött kanske men det var bra, för när vi kom in på banan fick han extra energi och skötte sig jättebra. Där red vi ihop drygt 71% och det blev ännu en vinst.
 
Här kommer några fina bilder från Jossan.
 
 
/Stina

Ingen ridning idag heller


(Bild från i lördags)


Blev trots att det är onsdag ingen ridning idag heller varken på rid och häst eller på Diskett. 

Har föresten bytt dag som jag brukar rida Diskett, rider henne oftast på onsdagar nu. Dels eftersom jag har körkortsteori på tisdagar och dels har vi haft en helt underbar föreställnings vecka med teatern som jag varit med i på skolan vilket betyder att kursen är avslutad och jag behöver inte gå i skolan till klockan 18 på resten av terminen! 
Idag blev det dock inget eftersom det typ regnat heladagen utom några få timmar på eftermiddagen/kvällen och jag hade lite annat att göra också. 

Anledningen till att det inte blev att jag var med på rid och häst är en helt annan historia. Men kan börja med att säga att jag varit så taggad på den här lektionen i flera månader. Eftersom det var gästtränare i dressyr och jag skulle få ha Eddie. Började med att jag kom dit och då skulle jag helt plötsligt inte få ha Eddie. Så då tappade jag all lust att rida överhuvudtaget och gick och satte mig på läktaren och kollade på första gruppen. Efter lite fundering kom jag fram till att jag kunde vara med på Bamber (inte kul, men vad gör man). Så då gick jag och bytte om och då när jag skulle sätta på mig ridstövlarna, drog jag SÅKLART fast dragkedjan i den där flärpen som är bakom dragkedjan. Vilken innebar att den sitter helt fast, det går varken att dra upp eller ner. Eftersom det var mina "nya" stövlar och inte mina Tretorn så var dom för tighta att dra av utan att få ner dragkedjan dessutom (som var fast på typ halva benet). Slutade med att jag fick ta en sax och klippa av "flärpen" vilken var lika bra när jag tänker efter så det inte blir lika igen.


Har varit en utmattande dag så nu ska jag sova, hörs!

/Jossan
Ingen ridning igår

Det blev teori istället för ridning igår. Vilket jag tyckte var väldigt skönt eftersom det ändå inte finns nån häst jag vill rida som jag har möjlighet att få på lektionerna. Dessutom var tyvärr ridläraren sjuk så jag hoppas hon blir frisk till nästa vecka. 

På teorin var det egentligen meningen att vi skulle prata om hjälptyglar men eftersom vi tyckte vi gjort det redan så fick vi spela hästminne istället. Det är ungefär som Tp, man ska gå runt på en spelplan och svara på frågor och samla rosetter. Riktigt kul är det tycker jag! Tyvärr är det lite för dyrt annars skulle jag gärna köpa ett eget./Jossan

Dressyrtävling Ljusdal

Nu har jag ridit klart och släppt ut Eddie i hagen. Resultatet denna gång slutade återigen på personbästa men denna gången på 53.519%  riktigt riktigt nöjd och dessutom kom jag inte sist. Kom faktiskt 2a men det var bara en placerad tyvärr.


Eddie blev som gladast när han blev utsläppt och fick rulla sig som vanligt.

/Jossan


Ingen häst är den andra lik

Det rubriken säger är en sak jag tänkt på en del.
Det ska vara si och så och man ska göra på det sättet eller på ett helt annat sätt säger man. 
 
"En häst ska gå på lösdrift för att må bäst"
"Hästen trivs bäst på box"
"En häst ska ridas dagligen för att må bra"
"En häst borde inte ridas så mycket, man borde ta det mer lugnt med hästen"
"Hästar måste ha kompisar i hagen"
"Hästarna slår ihjäl sig om dom har kompisar i hagen"
 
Exemplen är otroligt många, och visst har väl alla hört någon säga att det här är bäst för hästen, eller "det här funkar bäst". Min fråga är, finns det en hästhantering som passar alla hästmänniskor, och kanske framförallt, finns det ett sätt som passar alla hästar? 
 
För mig känns det rätt självklart, att olika hästar behöver leva på olika sätt för att må bra, precis som att vissa hästar passar bättre till vissa saker än till andra. En Shetlandsponny är inte gjord för att hoppa som ett Halvblod som är avlad för uppgiften, även om Shettisen kan hoppa. 
 
Det viktigaste tycker jag är att anpassa hästhållningen till individerna. Har man en häst som blir rastlös av att inte kunna leka med andra hästar i en hage, låt hästen gå med andra hästar i hagen då.  
Har man en häst som inte gillar att gå med andra hästar, som hellre har kompisarna i en hage bredvid sig, låt hästen gå ensam i hagen då. 
 
Det är egentligen ingen big deal tycker jag, oftast känner man sin häst så pass väl att man märker snabbt när den är nöjd eller missnöjd, och då vet man om man ska ändra något i hästens vardag eller inte. 
 
Jagge rids till exempel ganska mycket, han har lugna dagar, men vila helt gör han väldigt sällan mer än en dag i veckan, oftast får han vila färre dagar än så. För det fungerar bäst så med han, han blir lätt ofokuserad om han inte får tänka och röra på sig, åtminstone litegrann på hans lugna dagar också.
 
Vad tycker ni?
 
 
/Stina
 

 

Mot stallet!

Startar hemmadressyren i eftermiddag, typ 15.00 och 16.40 någon gång. 

Har inte riktigt tid att utvärdera gårdagens tävling just nu, men ni får veta någon gång idag eller imorgon i värsta fall.

/StinaPå promenad

Snart rullar vi!

/StinaTävlar i helgen

Ja i helgen är det tävling för mig och Jagge, dubbelt upp till och med!
Imorgon är det hoppning, vi hoppar en LC (90 cm) och en LB (1 m).
På söndag är det hemmadressyr och då startar vi LB:1 och LA:1, omväxling förnöjer som man brukar säga.

Det går såklart att följa oss på equipe, vi tävlar i Njurunda imorgon, men jag ska försöka uppdatera live här i helgen.


/Stina

Rider igenom LC:1 (film)

 
Film från dagens privatlektion med Emma, hoppas detta håller i sig till söndag nu!

/Jossan

RSS 2.0