Vad händer här då?

Jo det händer en hel del. idag fyller jag 14 år så jag har blivit firad hela eftermiddagen och fått pengar så jag kan shoppa loss på hästgrejor, hehe. 

Förra helgen var vi på Ryttargalan i Gävle, tog emot pris för att jag då är distriktsmästare i dressyr kategori B som sagt. Och i söndags åkte superponnyn till sin nya ryttare som lånar honom under en längre tid, det är såklart väldigt tråkigt att behöva lämna iväg honom även om han inte var min, vår resa har varit sjuk, från maj i år har vi plockar ihop 18 rosetter på 21 starter, rosetter varje tävling. Men samtidigt tror jag att det är nyttigt för honom och de två får lära sig massor som ekipage och jag vet att han kommer ha det riktigt bra, jag har en del kontakt med ryttaren Amanda som är 11 år gammal. 

I morgon är jag ledig från skolan, för då drar vi till Globen! 

Ska bli sjukt roligt, vi åker vid 05.30 imorgon, jag är taggad till tusen. Är på Globen hela eftermiddagen/kvällen imorgon, så kom fram om ni ser oss!

Vilka ska dit? 

/Stina


Finaste lilla ponnyn.

Stallet tisdag och onsdag

Börjar med tisdag:

Slutade tidigt på skolan (halv två, därför älskar jag tisdagar). Gick till stallet och träffade Stina där och följde med henne ut på en promenad med Jaguar. Sen frågade Bettan (ridlärare) mig om jag kunde hjälpa till och leda Thor på nybörjarlektionen, så då gjorde jag det och sen åkte jag hem.

 
Två bilder på Fillan och Thor från när vi hjälpte till på ridlägren som var i sommras.


I dag (onsdag) har jag inte gjort mycket, fick sluta tidigare från skolan eftersom vi skulle gå hem och fota, men jag tar med mitt fotoprojekt till globen i stället. I stallet har jag kollat när Stina red Jagge, och kollat när Stina, Fillan & Magda hade sitsträning med Max och Betty. 

/Jossan
 

Julia & Storm

Julia som bloggar på http://bloggshettisen.blogg.se/ ville ha bilder på henne och Storm från tävlingsgruppen så jag lägger ut två därifrån som blev bra sen lägger jag även ut från km i hoppning som var tidigare i höst. Dom från tävlingsgruppen har Lea varit snäll och fotat!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

För er som undrar så var jag snäll och lånade ut mitt schabrak till dom som red Storm på km eftersom jag ändå skulle ha hv polo schabraket på Eddie, och eftersom Storm bara har rosa skydd så vart det super gulligt!

/Jossan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Julia och Bamber

I söndags fick Bamber gå med på en knattelektion som var innan tävlingsgruppen. Det var ingen av knattarna som red på honom utan det var en tjej som heter Julia (http://bloggshettisen.blogg.se/)  hennes syster (som rider i min grupp förövrigt) ledde eftersom ridläraren ville se hur han funkade att ha med på lektioner. 
 
 
 
 
/Jossan
 
 
 
 

Dagens hoppträningDet här är nog ett bland dom absout bästa ridpassen på Eddie någonsin, han var framme, pigg och glad under hela lektionen. Fick till och med lägga bort spöet då det inte behövdes, kan inte minnas om jag någonsin gjort det innan...

Vi hoppade studs utan att hålla i oss med en knut på tyglarna, (renarama självmordsuppdraget? Eftersom det är hårt i hagarna så hästarna är lite piggare än vanligt). Fast man fick såklart hålla i sig om man ville. 

/Jossan

Min och Do it Douglas resa tillsammans!/Stina

Tävlingsgruppen 24/11

Idag var det tävlingsgrupp eftersom vi inte kommer hinna ha nått i december.
 
Vi hoppade en tre kombination med två räcken och en oxer. I början hade vi trav bommar in mot första hindret och då gick det rätt dåligt eftersom jag hade problem med att få honom att galoppera genom resten. Men sen tog Bettan bort trav bommarna och då gick det bättre, men jag måste verkligen träna på att få fram honom ordentligt lite tidigare på lektionen. Sista gången jag kom på det när det var som högst gick det väldigt bra och Bettan sa att det är så jag måste rida honom från början. Jag kom också fram till att jag inte skulle kolla på hindren när hon höjde för då kan jag få ett släng av min gamla hopprädsla även fast jag vet att vi klarar hindren.
 
 
 
 
 
 
Vet faktiskt inte hur högt det var sista gången eftersom jag inte brydde mej om att kolla men det var väl 70- 80 kanske? Kändes inte högt iallafall!

/Jossan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 

Ryttargalan!

Hittade just denna uppdatering på Facebook från ryttargalan i Gävleborg som pågår just nu!
Stina är där med sina föräldrar, Julia & Fillan.


/Jossan
 
 

Dagen

Idag är det torsdag. Det betyder att vi har sovmorgon till tolv och går i skolan till fyra, rätt okej dag med andra ord. Ännu bättre blev dagen eftersom våran sista lektion förkortades 35 min för att läraren ville hinna med tåget och sa att vi kunda läsa igenom texten hemma istället. Dessutom var det "min" Eddie dag idag eftersom den andra skötaren inte kunde komma till stallet så skyndade jag mej att ta hand om honom lite innan lektionerna. 

Juste jag tror jag glömt att skriva här att jag blivit skötare på Eddie nu, vilket verkligen är på tiden! Jag tar hand om honom alla dagar utom torsdag och fredag för då gör den andra skötaren det! 


Fotades herromdagen, ta inte bilden utan tillåtelse tack!

/Jossan
 

Dagens ridlektion 18/11Vi skulle rida övningen ovan. Först över bommarna som förövrigt var upphöjda. Där skulle man få hästarna att lyfta bra på benen och inte bara rusa över. Sen fram till konerna och göra en volt ut till väggen, där skulle man ha hästarna ställda inåt. Efter volten skulle vi räta ut hästarna och göra skänkelvikning ut till väggen. Samma sak på andra sidan fast tvärtom, skänkelvikning in, volt och ut över bommarna.
(Bild och beskrivningen av övningen är snodd från fillan och emmas blogg lrkryttare.horseworld.se)
 
Idag fick jag den stora äran att rida Max som är Fillans ponny och som ni sett en del här på bloggen. Det var första gången jag red Max och jag kan tycka att det gick väldigt bra för att vara första gången. Eftersom jag är van vid ridskolehästarna kändes Max väldigt känslig, man fick reaktion direkt när man la till skänkeln, vilket inte alltid är fallet på ridskolehästana.  Bjuder på lite bilder som mamma fotat.
 
Och återigen ett stort tack till fillan för att jag fick låna hennes fina ponny! (hon fick rida Dunder som jag skulle gjort annars).
 
 
 
 
 
 
 
/Jossan 
 
 
 
 
 

Titta!

Hej allihopa! 
Jag tycker ni borde titta på den här videon där dressyrryttaren Charlotte Dujardin pratar om sitt liv som ryttare och hon pratar om sin häst Valegro, även kallad Blueberry.

http://m.youtube.com/watch?v=U9gDOmyy0Jo

/Stina

Blandade filmklippEmma (min ridlärare rider Eddie) förra lördagen. 
 


Hoppavslutningen på ridlägret 2013 filmad av Stina & Fillan.Prisutdelningen på julshowen förra åtet, och förresten så börjar det närma sig för årets show som ska vara 15 december (om ca en månad då) :D
 
 
/Jossan

Oj

Nu vet jag vad jag ska göra restan av kvällen, upptäckte just att jag har ca 3400 st bilder och 122 st filmer som ligger i en mapp och väntar på att sorteras. Ni kan nog vänta er en del bildbomber den närmsta framtiden!
 

/Jossan

Fillan & Max hoppträning 15/11

 
 
 
 
 
 
 
 
 
/Jossan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Betty

Hej!

Igår red jag Magdalenas ponny Betty igen, först ville hon inte riktigt svara framåt men sedan gick det bra med bjudningen och hon blev bitvis riktigt fin, även om hon blir lite stark i avbrotten och bara drar ut tungan ur munnen, hehe. Rätt rolig ponny att rida i alla fall, extra roligt med foton också.

/Stina

 

Emma och Bamber

Emma (som bloggar med fillan på lrkryttare.horseworld.se) har blivit skötare på Bamber och har fått börja gå in till honom. Passade på att fota några bilder idag när hon bortstade så här kommer dom!

 
 
 
(Det är Eddies grimma)

/Jossan
 
 
 
 
 
 

Håller på med ...

En ny design! Vi har haft denna väldigt länge nu och nu håller jag på att fixa lite smådetaljer på våran nya så kan jag lägga in den sen!
 
 
 
 

/Jossan

Ridlektion 11/11

Istället för att rida hade vi teori i måndags. På teorin så red Emma (våran ridlärare) på Dunder och Diana, så fick vi kolla lite hur hon gjorde och ställa frågor och så. Det var ganska lärorikt faktiskt, och kul att se att lektionshästarna "kan" gå bra.
 
I lördags red föresten Emma på Eddie lite och kände lite på honom så hon vet vad hon ska hjälpa mej med och så. Kommer ev. en liten filmsnutt på det sen om det är okej med Emma.
 
Random bild på Dunder för att göra inlägget lite roligare.
 
/Jossan

Klubbmästerskapet igår

Ja igår var det som ni nog vet klubbmästerskap i dressyr och Leksands knäckecup på Ljusdals ridklubb, jag red som sagt, klubbmästerskapet i LA:1 på Douglas. 
Det gick himla bra, han var pigg och glad, han blev dock lite ivrig i galoppfattningen från skritt, och han snubblade till lite när jag skulle vända in på den förvända galoppen. 

Vi slutade i alla fall på personbästa med 268 poäng, 70,53 % och det gav även vinst, tre mästerskaps segrar på en höst, den ni! 

Klubbmästare hoppning
Distriktsmästare dressyr
Klubbmästare dressyr

/Stina


Foto av Fillans mamma Lena!

Dressyr KM med Eddie 2013

Idag var det km i dressyr och Leksands knäckecup på stallet. Både på framridningen och i collectingring var Eddie lite seg. Men när jag väl gick in på banan när det va min tur vaknade han till ganska bra och vi skrapade ihop 46,85 % och det är jag faktiskt väldigt nöjd med. Det blev tre placerade med lektionsponny, en med lektionshäst, en med privat häst och en med privat ponny. Jag kom faktiskt trea av lektionsponnyerna och fick gå in och ta emot en gul rosett.  Eddie blir lite stressad/rädd för applåder så han stod inte precis still men det funkade.
 
 
Från vänster, Emma (min ridlärare) och Royal, Fillan och Max (som vann en av kategorierna i knäckecupen) och jag och Eddie då som kom trea i km.
 
 


Mina och Eddies rosetter (alla utom den lilla vita). Idag fick vi även en plakett som jag vill sätta på Eddies box så jag ska kolla om det är okej.

Nu ska jag dock sova eftersom jag varit vaken sen 7.
/Jossan
 
 

Godmorgon!

Idag är det klubbmästerskap och Leksands knäckecup på ridklubben! jag rider klubbmästerskapet på Douglas, vi rider LA:1. Vi startar dock inte förrän vid 12.30 någon gång, så först ska jag coacha Felicia och Magdalena som hoppar 80 cm, och rider LC:1.

Men nu måste jag sätta fart!

/Stina
 
Douglas och Max på klubbmästerskapet i hoppning. Nici höst/vinter 2013

Måste bara hissa Eskadrons nya Nici-kollektion!

Kan man annat än älska den? 

Finns att köpa på bästa www.horsemeup.se

Knåpade ihop en liten outfit, så himla snygga saker.

Här är en riktigt snygg ryktväska också, hoppas dessa produkter finns på Globenmässan!

/Stina

Dålig uppdatering

Idag har uppdateringen varit kass från min sida, men jag var på skolan och sedan vidare till stallet, red ut med Fillan och Maxen, på med massa kläder, reflexer och ut i mörkret. Både jag och Fillan var dock rätt rädda för att det skulle komma något djur, så vi sjöng jättehögt, vi skrämde garanterat bort djuren och människor i närheten också. 

Efter stallet var det i alla fall bara hem och fixa inför en redovisning i morgon och nu är jag klar. 

Godnatt vänner! 

/StinaSnyggJagge


Fick reda på nått kul idag!

Whops, där rök min sovmorgon.Men vad gör man inte när man är hästtjej, ska ha privatlektion på lördag klockan 8 på Eddie. Ska rida igenom programmet en sista gång inför km på söndag. Sen blir det nog att jag blir kvar på stallet eller hittar på nått annat och sen kommer tillbaka till stallet. Hade nämigen tänkt fläta så det bara är att knoppa på söndagen så det inte blir så bråttomt. 
 
Dagen har som vanligt spenderats i skolan, men fatta min glädje när vi fick sluta halv två istället för fyra. Hann till stallet i lugn och ro träffade Stina och tänkte fota lite när hon red innan det blev mörkt. Men det blir inte alltid som man tänkt sig och istället träffade vi Magda som höll på att rida sin ponny Betty. Hon hade lite dåligt med motivation så Stina fick sitta upp på Betty och rida och jag fick skritta lite på Jagularen. När Stina ridit färdigt tog hon över Jagge och jag fick skritta lite på Betty istället. 

/Jossan
 

Två grå maror

Hallå! 
Idag efter skolan var jag till stallet för att rida och fixa hos Jagge, jag skrittade lite på utevolten där även Magdalena red på sin Connemara Betty. Magdalena tyckte inte det gick så bra och då fick jag hoppa upp och rida lite. Betty är ett sto med en hel del åsikter och humör, både i boxen och vid ridningen, idag när jag red var hon i alla fall snäll och hittade inte på en massa dumheter, bitvis var hon riktigt fin och jag tror att hon skulle kunna bli en bra dressyrponny med tid och hård träning. 
 
Medan jag red Betty skrittade Jossan Jagge åt mig, då kunde jag börja jobba honom direkt, jag red på Novabettet och först var han fin, sedan fick han en del egna åsikter, och blev lite irriterad på mig och sedan blev han sjukt fin, kan inte beskriva det på svenska, men han var amazing då, verkligen vilade på steget och tog ut traven ordentligt, med bra tryck bakifrån. Han är så fin min ponny, imorgon tror jag att jag rida ut och låta han springa lite om vädret tillåter. 
 

Rena rama ögongodiset!
 
/Stina

Vilket schabrak på km?

Tänkte be er läsare om lite hjälp, vilket schabrak ska jag ha på söndag på km?
 
1.
 
2.
 
3.
 
 
 
/Jossan
 
 

Vikten av att....

Vikten av att träna varierat med sin häst/ponny.

Detta är något jag tycker är kul att fundera på och att få höra andras åsikter om, hur viktigt är det att träna varierat? 

Jag tror det är en av de viktigaste delarna för att lyckas inom ridsporten och hästsporten i allmänhet.
 
En väldigt viktig del är ju självklart kommunikationen mellan häst och ryttare/kusk, att hästen litar på mig som människa och att jag litar på hästen. Har man inte ett starkt band grundat på tillit med sin häst ser jag det som en självklarhet att man inte lyckas inom sporten. Det är självklart att man inte gör som någon säger om man inte litar på den, jag skulle inte lyssna på någon jag inte litar på. 

Förutom den delen tror jag då att varierad träning är väldigt viktig, både för häst och ryttare/kusk. 

Om man har ett schema där både häst och ryttare/kusk får göra olika saker, och inte samma sak varje dag, tror jag att man på sikt får:
*En gladare häst
*En gladare ryttare/kusk
*En friskare och mer hållbar häst
*En ryttare/kusk som lär sig att planera och ta ansvar

Alla punkter ovan är bra saker, saker som blir bättre om man har varierad träning. 

En häst som får göra olika saker och vara ute i skogen, på stigar, vägar och inte bara på en bana tror jag blir gladare och den håller längre. Det är väl ändå rätt självklart? 
Att en häst som springer runt runt på en ridbana/ i ett ridhus varje dag får förslitningsskador och sådant betydligt lättare än en häst som får gå ute, träna att lyfta på fötterna i skogen, hoppa lite då och då samt bli lösgjord med dressyr några gånger i veckan. 

Även ryttaren/kusken blir förmodligen gladare av att få variation i vardagen och att få pröva på olika saker. 

Här kommer ett exempel på hur en veckoplanering kan se ut:
När jag skriver dressyr menar jag självklart att man varierar även där och inte gör samma sak varje dressyrpass, samma med hoppningen, man ska inte träna på samma saker varenda pass. 

Vad tycker ni om detta ämne? Jag vill höra alla era åsikter och tankar!

/Stina

Dressyr km

 
På söndag är det km i dressyr på ridskolan som jag ska va med på, har inga förväntningar alls eftersom jag och Eddie inte riktigt är så bra på dressyr tillsammans. Jag har sett att han kan, det gäller bara att komma dit också och det kan jag tyvärr inte riktigt göra alla gånger. Mitt mål är att rida så nogrannt som möjligt sen får vi se hur det går helt enkelt.
 
Hade förresten privatlektion i lördags med Lovisa där vi tränade på programmet. Då red jag Dunder som jag brukar på privatlektionerna eftersom Eddie går lektioner på fredagkvällar när vi brukar ha lektionerna och i helgen skulle han gå med mej i tävlingsgruppen på söndagen och eftersom han bara får gå en dag på helgen så hade jag Dunder istället. Gick väl ganska bra faktiskt, Dunder är rätt kul att rida, mamma filmade så jag tänkte visa er. Tänkte det kunde va lite kul att se mej på nån annan än Eddie och Tjejen.
 


/Jossan

Ute i mörkret

Hejsan! 
Nu är jag hemma efter att ha gått i skolan och varit i stallet, idag tog vi en skrittur med Anna-Lena och Zack som också står på ridklubben. Zack håller på att sätts igång försiktigt sedan en senskada så vi skrittade ett bra tag i mörket och vi travade i en minut ungefär. Jag red barbacka och Jagge var pigg och glad.
 
I morgon blir det troligen ett dressyrpass med ett bett jag lånat några gånger. Det är ett novabett, det vill säga ett rakt bett av något slags gummiaktigt material med lösa ringar. Jag tycker han har funkat riktigt bra på det hittills, förra gången tog han riktigt bra stöd i munnen och blev hur fin som helst, jag känner framförallt i skritten att han vågar ta mer stöd då han vanligen brukar ha svårt att ta bra stöd i munnen när man skrittar, det är betydligt bättre på detta bett.
Ett novabett.
(Bilden är lånad på johannagrant.se)
 
/Stina

Dom andra i trävlingsgruppen (grupp 1)

Vi har blivit så många nu så vi har delats i två grupper, och här kommer då bilderna på dom andra i grupp 1 som är fotade av Lea eller Sofie som fick låna min kamera eftersom jag skulle rida själv.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
/Jossan
 
 
 
 
 
 
   
 
 

Jag och Eddie - tävlingsgruppen - 3 november

I söndags var det dags för andra tillfället i tävlingsgruppen. Eftersom det är knäckeupen (i hoppning & dressyr) och km i dressyr nästa helg så skulle vi hoppa en bana. Fick några fina språng men jag måste tänka på att ha mer fart/tempo. Lånade ut min kamea till några som va i stallet så tänkte visa lite bilder och en film.
 
 
 
 
 
 
 
/Jossan
 
 
 

Bildbomb hoppträning 1/11-13


/Stina

RSS 2.0